Prethodni članak
Sljedeći članak

Gregurović poručio Kolaru: 'Vi ste svjetski prvak u demagogiji'. Kolar: 'To je veliko priznanje'

Jedna točka dnevnog reda izazvala je gotovo jednosatnu raspravu


Na sjednici Skupštine Krapinsko – zagorske županije održanoj u četvrtak, prvoj nakon ljetne stanke, bez posebne rasprave, uz suzdržanost šestero vijećnika HDZ-a i njihovih partnera, županijski su vijećnici prihvatili izvješća o izvršenju županijskog Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, kao i izvješće o radu župana u istom razdoblju.

Također, usvojili su i izvješća o prošlogodišnjem radu nekoliko tvrtki u vlasništvu ili suvlasništvu Krapinsko – zagorske županije, ali upravo zbog jednog od tih izvješća povela se najduža i najžustrija rasprava na sjednici, koja je o toj točci trajala gotovo punih sat vremena. Riječ je o izvješću o radu za 2021. godinu tvrtke Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o., koju su prije osam godina, kao suvlasnici, osnovali Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Krapinsko – zagorska županija, kako bi ta tvrtka provela i realizirala ideju koja se rodila još dvije godine ranije, dakle, 2012. godine, a prema kojoj, sasvim pojednostavljeno rečeno, bi se jednom zajedničkom putničkom kartom građani mogli voziti svim oblicima javnog prijevoza na području spomenutih županija i grada Zagreba.

Izvješće o radu vijećnicima je podnio direktor te tvrtke, Damir Kapuđija, koji se prema nedavno objavljenom popisu najplaćenijih direktora među tvrtkama u suvlasništvu i/ili vlasništvu Grada Zagreba našao na visokom petom mjestu, ispred, na primjer, čelnika komercijalnih tvrtki kao što su direktor Gradske plinare i direktorica Zagrebačkog velesajma.

 

Iako Krapinsko – zagorska županija ima tek 15% suvlasništva u navedenoj tvrtki, te shodno tome u tom postotku sudjeluje i u troškovima, oporbene vijećnike iziritirale su činjenice da taj projekt nije realiziran u proteklih osam godina, dok istovremeno, ta tvrtka s četiri zaposlena do sad, osim raznih studija i analiza koje su im uglavnom odrađivale vanjske tvrtke, ništa konkretno nije odradila, dok istovremeno na plaće troše oko 85% svih svojih prihoda, odnosno, na plaće godišnje troše više od 1,3 milijuna kuna. – Ova stvar bila bi fantastična, ali bojim se da od toga neće biti ništa. Evo, slušamo, rade se studije, master planovi, analize, svašta nešto, ali za što ta tvrtka postoji? Što je konkretno napravila? Postoji li ona samo da netko u njoj radi? Iz onoga što sam ja vidio u izvještaju, posebno mi je fascinantan podatak da je trošak neto plaće 754 tisuća kuna. Kad se to podijeli na broj zaposlenih, prosječna neto plaća u društvu je 15.720 kuna, što je veća plaća od plaće župana, dožupanice, gradonačelnika. Dajte mi recite za što? Za studije o Dugom Selu i tiskanje plakata? Molim vas, budite ozbiljni. Žao mi je što to neće biti realizirano jer bi to bila fantastična stvar za sve, ali po ovome što vidim od toga neće biti ništa. Jer ovo postoji samo za uhljebljivanje – započeo je raspravu član skupštine, predsjednik ŽO HDZ-a i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

 

Direktor Kapuđija odgovorio mu je da je do 30. rujna prošle godine tvrtka imala 5 zaposlenih, a ne četiri, tako da prosječna neto plaća ipak nije 15.700 tisuća kuna, nego oko 12 tisuća kuna, a da je postojanje takvih tvrtki uobičajeno u čitavoj Europi, koje vode aktivnosti integriranog prijevoza putnika na metropolitanskih regija. Gregurović nije bio zadovoljan odgovorom te je još jednom ponovio kako on smatra da bi realizacija ovog projekta bila odlična stvar, ali je opet dodao da mu nije jasno zašto ta tvrtka postoji. – Povući ću samo jednu paralelu. Koliko su projekata osmislili, proveli i realizirali županijski pročelnici koji ovdje sjede? Koliko su proveli radnih sati i sati i nakon radnog vremena, a siguran sam da imaju barem 25 posto manje plaće. Ja se slažem da nama ovakva tvrtka treba i da bi ovaj projekt mnogima dobro došao, ali ja ne vidim da se po tom pitanju išta napravilo. Kad bismo išli gledati sve ono što je napravljeno u samoj Županiji, koji su sve projekti pokrenuti, napravljeni i realizirani i kad se to usporedi s time što je u ovoj tvrtki s pet zaposlenih napravljeno u proteklih godinu dana, onda mi tu ispadamo bedaki – rekao je Gregurović, a njegovim kritikama i nezadovoljstvu javno se pridružio i njegov stranački kolega, vijećnik Vladimir Pleško.

Direktor Kapuđija u svom im je odgovoru još jednom ponovio važnost studija i analiza koje ta tvrtka provodi, a potom se u raspravu uključio i župan Kolar, koji se na početku zahvalio Greguroviću na pohvalama koje je uputio radu županijskih pročelnica i pročelnika, naglasivši pri tom kako je i sam svjestan da ih se ne plaća dovoljno. – Ovo poduzeće je formirano da napravi projektnu dokumentaciju i Master plan, a nije formirano da bi provodilo investicije koje mora provoditi ministarstvo ili Hrvatske željeznice, ili zagrebački ZET. To piše u Ugovoru kojeg smo potpisali s ministarstvom i nema potrebe napadati direktora za nešto za što nije bio nadležan. Ja osobno nisam zadovoljan načinom kako ta tvrtka radi, prvenstveno zbog Grada Zagreba. Zbog toga što ni bivši gradonačelnik, ni sadašnji gradonačelnik, nisu posvetili dovoljno pažnje našem zajedničkom poduzeću, a bez dogovora Grada Zagreba, Ministarstva prometa i Hrvatskih željeznica, mi dalje ne možemo – rekao je, između ostalog, župan Kolar.

 

Gregurević se potom ponovno javio za riječ te se obratio direktno županu. – Ja vam moram čestitati jer ste, kao što sam to uvijek govorio, prvak svijeta u demagogiji. Što se tiče studija i master plana, ja samo pitam kad je tvrtka osnovana i što je do sad napravljeno – rekao je Gregurović, a župan mu se zahvalio – Jako dobro znate da je biti prvak svijeta u bilo čemu jako teško, tako da je ovo jedno veliko priznanje i hvala vam lijepa na tome – rekao je župan te objasnio da duljina trajanja ovog projekta ne ovisi o tvrtki Integrirani promet zagrebačkog područja, nego o natječajima koji se stalno objavljuju pa povlače, pa se potom uglavnom odgađaju. Također, župan je ponovio i ono što je istaknuo direktor Kapuđija, a to je da je ta tvrtka spremna prijaviti se za sve relevantne natječaje domah danas, ukoliko bi ih ministarstvo raspisalo.

Na koncu, nakon duge rasprave u kojoj su uglavnom bili aktivni Gregurović, Pleško i Kolar, većina članova Županijske skupštine prihvatila je izvješće direktora Kapuđije o radu tvrtke Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o. u 2021. godini.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook