Prethodni članak
Sljedeći članak

GRAFIČKI GENIJ IZ ZAGORJA: 'Ukinuta su nam bespovratna sredstva za poticanje proširenja poslovanja'

Svaki komad koji obrt Vizualia plasira, pečat je ne samo vrhunske izrade, već i priče koja ga povezuje s klijentima. U ovom slučaju, ljubav prema poslu nije samo poslovna filozofija, već način života pa nam je Lacko otvorio vrata svoje agencije kako bismo otkrili tajnu njegove strasti


Njegov home office pravo je carstvo kreativnosti i preciznosti u svega nekoliko kvadrata, a smjestio se u Ravnicama, mjestu koje spada pod općinu Veliko Trgovišće. Isprepliću se tamo zelena brda s poljoprivrednim ravnicama i uzduž poredanim kućama, a u jednoj od njih susrećemo Florijana Lacka, 27-godišnjaka, čije suvremeno stvaralaštvo obasjava ovo tradicionalno područje i čini ga posebnim. Svaki komad koji njegov obrt Vizualia plasira, pečat je ne samo vrhunske izrade, već i priče koja ga povezuje s klijentima. Njegova ljubav prema poslu nije samo poslovna filozofija, već način života pa nam je otvorio vrata svoje agencije kako bismo otkrili tajnu njegove strasti prema vizualnim umjetnostima. Kroz ovaj intervju, zavirujemo u njegov svijet istražujući korijene njegove umjetničke inspiracije, izazove s kojima se suočava kao mladi obrtnik, otkrivamo tajne dobre komunikacije i marketinga. Njegova je karijera počela 2021. godine i od tada, kao obrtnik, radi na puno radno vrijeme, a TikToker je, kaže, u slobodno vrijeme. Pripremite se na putovanje koje Lacko donosi svojim umjetničkim izričajem.

Početak je uvijek težak

- Moja je obrtnička karijera započela 2021. godine s otvaranjem obrta preko državnih poticaja za samozapošljavanje. Prije toga sam radio studentske poslove u turizmu, ugostiteljstvu, marketingu i dizajnu. Oduvijek sam htio imati nešto svoje pa sam se odlučio na taj riskantan, ali istovremeno ispunjavajući potez da postanem obrtnik – prisjetio se Lacko i dodao kako je klijente i suradnike sticao i prije otvorenja obrta što mu je uveliko pomoglo pri samoj odluci da se odvaži na taj pothvat. Uz to, neizmjerna su mu podrška bila njegova obitelj i prijatelji, premda je, kaže, u početku bilo malo averzije upravo zbog toga što biti poduzetnik znači riskirati, ne imati standardno radno vrijeme, ali s druge strane, ističe, to znači imati stalan posao koji nudi koliku toliku sigurnost. Njegov obrt nosi ime Vizualia, a bavi se dizajnom i marketingom. Cilj je jasan: Vizualia želi postati  konkurentna na tržištu, ponuditi drugim obrtnicima, poduzetnicima pa i poljoprivrednicima jedno mjesto na kojem će moći napraviti brending svojih proizvoda i usluga te ga predstaviti tržištu u najboljem svjetlu i po pristupačnim cijenama kroz spektar digitalnih i marketinških usluga.

Vizualia

- Vizualia se ističe po tome da nije koncipirana kao digitalna ili marketinška agencija već kao ''identitetska'' agencija jer je fokus stavljen na razvoju vizualnih identiteta poduzeća, proizvoda i na prikaz njihove slike na tržištu. Primarno se radi na grafičkom oblikovanju proizvoda, obrta, poduzeća ili usluge i nakon toga na marketingu. Pri tome treba paziti da se na svim materijalima, na kojima se brend pojavljuje, on bude ujednačen, dosljedan i prepoznatljiv. A marketing se može raditi na analognim kanalima, primarno u tisku ili na digitalnim kanalima radio, televiziji, a u današnje vrijeme čak i najvažnije - na društvenim mrežama – objašnjava Lacko koji zagovara brending kao jednu od najvažnijih etapa u prodaji nekog proizvoda ili prezentacije usluge, uz, dakako, kvalitetu koja je neizostavna. Upravo će prepoznatljiv znak nekog proizvoda ili poduzeća privući publiku i stvoriti zajednicu oko njega. A kako stvoriti kvalitetan dizajn i gdje Lacko pronalazi inspiraciju?

- Dizajn mi je posao i izabrana vizualna umjetnost koju povezujem s drugim granama umjetnosti. Inspiraciju crpim iz vrsta umjetnosti. Pronalazim je i u prirodi i u ljudima. Iz svakog projekta naučim nešto novo, a i iz onih prvih sam krenuo učiti strpljenju i komunikaciji što su po meni, dvije najbitnije stavke za dobar početak, provođenje i završetak projekta. Kreativnost dođe i ode. U takvom poslu treba prepoznati kada je kreativnost u rastu, a kada je vrijeme za odmor, putovanje, odlazak u prirodu ili jednostavno isključivanje i sjedenje na kauču uz seriju – kaže Lacko koji voli održavati otvorenu, poslovnu komunikaciju i pokušava biti što dostupniji svojim klijentima.

Klijenti, rokovi i AI

- Klijent je uvijek u pravu. Ako on traži nešto izričito, to se poštuje ukoliko je moguće, a ukoliko ta mogućnost ne postoji, ili nešto nije izvedivo, komunikacija mora biti otvorena, a onda se pronalazi neki novi način rješavanja eventualne problematike ili se da savjet. Moji projekti koji su rađeni isključivo po željama klijenta puno su teži i zahtjevniji za razliku od onih koji kažu ˝ Vjerujemo tebi i tvojim sposobnostima. Napravi što misliš da je najbolje˝ - ispričao nam je Lacko i priznao kako s vremenskim rokovima nije na ti, ali ih voli jer kako kaže, dijamanti se rađaju pod pritiskom. Rok je, zaključuje, potreban u svakom segmentu jer on daje jasan okvir i mogućnost organizacije. Danas, da biste bili kvalitetan dizajner morate dobro poznavati digitalne programe, istraživati, pratiti trendove i razvoj tehnologije. Na tom tragu, dotakli smo se i umjetne inteligencije za koji mnogi kažu kako bi mogla zamijeniti čovjeka. Lacko se s tim ne slaže.

- Mislim da je vrijeme da dizajneri i vizualni umjetnici prihvate i iskoriste umjetnu inteligenciju kao alat, a ne da je smatraju opasnošću. Korištenje alata kao što su ChatGTP, Google AI i Midjourney za rješavanje problema, za traženje inspiracije, čak i za organizaciju, za generiranje fotografija, ilustracija i slično uvelike može pomoći u procesu. Ne bojim se da će me AI ''prešišati'', samo moramo učiti kako je monetizirati jer umjetna inteligencija može emulirati vještine, ali ne može imati dušu i inteligenciju čovjeka, kao ni i iskustvo na kraju krajeva – argumentira mladi obrtnik koji je uz svoj primarni posao i uspješan TikToker. Priznaje, tu platformu ne koristi za popularizaciju svog obrta niti će to činiti sve dok ne osmisli dovoljno zanimljiv i kreativan koncept kako bi oglašavao sebe kao dizajnera, a Vizualiu kao agenciju. - Budući da sam koliko toliko aktivan na TikToku, što ovisi o mom umijeću balansiranja, radim reklamne kampanje za hrvatske brendove. Ta je platforma odličan alat jer nudi brz i velik doseg publike, dobar je za prikazivanje proizvoda, za osvješćivanje publike, odličan za interakciju, ali obzirom na druge društvene mreže zahtjeva više posla, vremena i i financija u produkciju sadržaja, ali proporcionalno može nuditi i bolje rezultate – pojasnio je Lacko i dodaje kako forma kratkog videa, bio on informativnog ili zabavnog karaktera, sve više preuzima pažnju na sebe.

Zagorje i poticaji

Vizualia velikim dijelom svoje klijente ima na području Krapinsko – zagorske županije, premda je Lackova želja da se proširi i van njenih granica, ali... - Po mom iskustvu, marketing se na području Zagorja većim dijelom obavlja na analognim kanalima kao što su tisak i radio, dok većina zagorskih poduzetnika, ne uviđa važnost i potencijalne prilike dobrog oglašavanja na društvenim mrežama. To oglašavanje nije samo boost, treba biti ažuran na društvenim mrežama kako bi korisnici mogli biti u toku razvijanja zajednice oko određenog proizvoda i noviteta koji on nudi. Volio bih svoj posao proširiti i van granica Krapinsko – zagorske županije, ali konkurencija je velika i agresivna. S druge strane, fokus stavljam na Zagorje jer smatram da ima puno potencijala ne samo za poslovne suradnje već i za rast i razvoj kako moje agencije pa tako i drugih poduzeća – kaže Lacko kojem je iskustvo sa Zavodom za zapošljavanje odlično, ali ima jednu primjedbu.

- Otvoreni su za sva pitanja i uvijek stoje na raspolaganju. Jedina zamjerka je što su prošle godine ukinuli sredstva za poticanje proširenja poslovanja. Tako se daje prilika mnogima da otvore obrt i da ga zatvore nakon godinu, dvije rada bez prevelikih sankcija dok obrtnicima koji već duže vremena rade i stvaraju ne daju dodatan poticaj za rast. Trebaju nam bespovratne potpore kao prije koje ne trebaju podrazumijevati zaposlenje jedne ili više osoba, potpore za nabavu nove opreme, financiranje poslovanja, doprinosa i slično – ističe Lacko kojem je u planu održavati poslovne odnose sa sadašnjim klijentima, ali i privući nove, a želja mu je proširiti tim, surađivati s kreativnim umovima i pružiti Vizualiji rast u svakom smislu.

Na kraju, Lacko je uputio dosta snažnu poruku: - Kada vam kažu ˝Samo je nebo granica˝ možda zvuči bez veze, ali je istina. Sanjajte, jer nema tih vrata koja se ne mogu otvoriti. Ako su neka vrata zatvorena, pokucajte dva put, tri put... Jedan od mojih glavnih uzora, Steve Jobs, govorio je da treba biti malo lud da bi se napravile neke promijene ili neke velike stvari. Volim se toga držati. Ništa nije nemoguće! Imate ideju? Pokucajte!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook