Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Krapina za rad sportskih udruga osigurao čak 250.000 eura

Na početku Gregurovićevog njegovog mandata 2013. godine, krapinska sportska zajednica iz gradskoga Proračuna dobivala manje od 100.000 eura


Sportašice i sportaši, sportski klubovi i udruge s područja Grada Krapine ove će godine za financiranje svojih potreba na raspolaganju imati 250.000 eura iz gradskoga Proračuna. Potvrđeno je to u petak potpisom ugovora o dodjeli sredstva, a ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i predsjednik Sportske zajednice Grada Krapine Saša Kundih.

Značajni iznosi

Riječ je o novcu koji će krapinska sportska zajednica utrošiti na financiranje redovnog rada, programa i natjecanja, a da to nisu jedina sredstva koja Grad Krapina izdvaja za svoje sportaše i klubove, potvrdio je gradonačelnik Gregurović. Naime, za gradnju nove i rekonstrukciju postojeće sportske infrastrukture Grad je u svojem Proračunu osigurao značajne dodatne iznose.

- Najviše se ulaže u Sportsko rekreacijski centar u Podgori kojeg godinama kontinuirano obnavljamo. Rade se novi sadržaji, napravljeno je igralište s umjetnom travom, ali su uređeni i drugi sportski tereni. Osim iznosa za koji je danas potpisan ugovor, osigurali smo dodatnih 120.000 eura za izgradnju montažnih tribina uz novoizgrađeno igralište s umjetnom travom, a radovi su već u tijeku. S obzirom da to igralište najviše koriste djeca, tribine će omogućiti njihovim roditeljima da u udobnosti prate ono što se događa na terenu – rekao je gradonačelnik Gregurović.

ITU mehanizam

Grad je ove godine osigurano i 35.000 eura za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju nekadašnje kuglane, kojoj će se vratiti izvorna namjena. Kako je istaknuo Gregurović, plan je da se uređenje kuglane financira putem ITU mehanizma, kao i ostali sadržaji na Sportskom centru u Podgori.

- Također, u Proračunu je osigurano 55.000 eura za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane. Trenutno na raspolaganju imamo jedino sportsku dvoranu Srednje škole Krapina – dodao je Gregurović.

Proračunskima sredstvima financirat će se izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju rasvjete uz glavno nogometno igralište u iznosu od 4000 eura, za izgradnju trim staza oko cijelog sportskog centra u iznosu od 25.000 eura i za malonogometno igralište u iznosu od 5000 eura. Uz navedeno, Sportski centar u Podgori dobit će nove svlačionice uz otvoreno rukometno igralištu za što je osigurano 30.000 eura, dok je dodatnih 15.500 eura predviđeno za uređenje poligona za golmane koji će biti jedini takav poligon u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Također, 16.000 eura bit će uloženo u izgradnju sunčane elektrane na SC-u u Podgori za što se već radi projekta dokumentacija.

- Sve te investicije iziskuju proširenje Sportskog centra pa smo za otkup zemljišta osigurali 35.000 eura. Moram istaknuti da razmišljamo i o rekreacijskim udrugama, poput planinara i izviđača, za čije smo aktivnosti izdvojili 20.000 eura. Grad Krapina redovito je pokrovitelj sportskih manifestacija za što je u Proračunu predviđen iznos od 12.000 eura. Kada sve zbrojimo, dolazimo do uistinu značajnog iznosa koji je ove godine osiguran u gradskome Proračunu za sam sport i sportske programe – rekao je Gregurović, skrenuvši pritom pažnju na činjenicu da Grad Krapina kontinuirao unatrag nekoliko godina značajno povećavao sredstva za Sportsku zajednicu Grada Krapine.

Svoju tvrdnju potkrijepio je podatkom da je na početku njegovog mandata 2013. godine, krapinska sportska zajednica iz gradskoga Proračuna dobivala manje od 100.000 eura.

Porast bavljenja sportom

Značajno povećanje iznosa u velikoj je mjeri pridonijelo i masovnošću bavljenja sportom na gradskome području. Potvrdio je to Saša Kundih, predsjednik Krapinskog sportskog saveza.

- Bilježimo znatno povećanje članstva u klubovima i udrugama, a što je najbitnije raste broj djece uključene u sport. Najviše ih je u nogometu, zatim rukometu i košarci, a ističe se i Savate klub koji je u tri godine svojeg djelovanja okupio brojne mlade. Uredili su i svoju dvoranu, a sve to zahvaljujući ponajprije podršci Grada Krapine – rekao je Kundih.

Ulaganja u sport nisu donijela samo masovnost već i rezultate. Košarkaši su izborili drugoligaški rang, stolni tenis je u Sari Rivetti dobio državnu prvakinju i doprvakinju te novu reprezentativku, a nakon 37 godina oformljena je i muška seniorska rukometna momčad.

Od ukupno dobivenog iznosa čak 240.000 eura bit će usmjereno izravno sportu, sportašima i klubovima, dok je 10.000 eura rezervirano za trošak poslovanje same Sportske zajednice, koja je zadužena za pripremu i provedbu javnog natječaja za dodjelu potpora.

- Imamo kvalitetni Pravilnik o dodjeli sredstava. Vodimo brigu o tome koliko koji klub ima ekipa u natjecanjima i posebno koliko radi s djecom jer nam je upravo rad s najmlađima najvažniji – zaključio je Kundih.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook