Prethodni članak
Sljedeći članak

GRADSKO VIJEĆE KRAPINE: Odluke o mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom COVID – 19

Odluke su vezane uz plaćanje komunalne naknade, financiranje predškolskog odgoja, porez na korištenje javnih površina ugostiteljskih terasa, smanjenje plaća i naknada za rad gradonačelniku i zamjenicima


U petak, 24. travnja 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Krapine zbog posebnih okolnosti izazvanih epidemijom COVID-19, a prema uputi Ministarstva uprave, održana je elektroničkim putem. Kako je to već ranije najavljeno, a nakon što su se stvorili potrebni uvjeti kad je Hrvatski sabor donio izmjene potrebnih zakona stvorile su se pretpostavke te je donesena Odluka o mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 za obveznike plaćanja komunalne naknade na području Grada Krapine, Odluka o oslobođenju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa, Odluka o mjerama za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID-19, Odluka o izmjeni Odluke o osnovici i koeficijentima za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Krapine i Odluka o izmjeni Odluke o visini naknade za rad zamjenika gradonačelnika Grada Krapine.

 

Odlukom o mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 za obveznike plaćanja komunalne naknade na području Grada Krapine, Grad oslobađa plaćanja komunalne naknade obveznike plaćanja za poslovne prostore i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, a kojima je sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH obustavljen rad i to za ožujak 2020. g. u iznosu od 50% utvrđene obveze plaćanja mjesečnog iznosa komunalne naknade i od travnja 2020. g. do opoziva navedenih odluka Stožera u iznosu od 100 % utvrđene obveze plaćanja mjesečnog iznosa komunalne naknade. Obveznik plaćanja komunalne naknade treba podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo u kojem je dužan navesti za koju se nekretninu odnosno poslovni prostor i građevinsko zemljište podnosi zahtjev za oslobađanje te navesti djelatnost koja se obavlja u poslovnom prostoru. Rok za podnošenje zahtjeva je 15. svibnja. Na sjednici je donesena i Odluka o oslobođenju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa. Kako je Stožer civilne zaštite donio odluku kojom je obustavljen rad ugostiteljima s područja Grada, među njima i onima koji su plaćali porez na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa, Grad je odlučio ugostitelje osloboditi plaćanja za cijelu ovu godinu. Kako bi obveznici plaćanja poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa ostvarili pravo na navedeno oslobođenje, moraju podnijeti zahtjev za oslobođenje Upravnom odjelu za financije, proračun, javnu nabavu i gospodarstvo.

Za roditelje vrtićke djece

Donesena je i jedna bitna odluka vezana za roditelje vrtićke djece – Odluka o mjerama za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID-19. Roditelji čija djeca u redovnom radu pohađaju Dječji vrtić,,Gustav Krklec" Krapina kojem je osnivač Grad Krapina te koji ostvaruju pravo na sufinanciranje ekonomske cijene programa sukladno Odluci o kriterijima i mjerilima za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja, a koji zbog proglašene epidemije ne koriste program, oslobađaju se plaćanja učešća u ekonomskoj cijeni programa za vrijeme obustave redovnog rada. Grad Krapina će za dječje vrtiće čiji osnivač nije Grad Krapina, a za koje djeca s područja grada ostvaruju pravo na sufinanciranje ekonomske cijene programa sukladno Odluci o kriterijima i mjerilima za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja, a koji zbog proglašene epidemije ne koriste taj program, sufinancirati ekonomsku cijenu programa pod posebnim uvjetima. Sredstva sufinanciranja odobrit će se u razmjernom iznosu troškova po djetetu koji su neophodni za obavljanje djelatnosti za vrijeme obustave redovnog rada, a najviše do iznosa koji je odobren korisniku sukladno odredbama Odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja. Ovakav način sufinanciranja započinje od 1. travnja i traje do završetka obustave redovnog rada. Grad Krapina sufinancira ekonomsku cijenu programa Dječjeg vrtića Gustav Krklec za 197 korisnika programa, a što se tiče dječjih vrtića drugih osnivača sufinancira ekonomsku cijenu programa za 96 djece.

Doprinos Krakoma d.o.o.

Gradonačelniku i zamjenicima za 15% smanjuje se osnovica za obračun plaće odnosno naknade za rad. Još u ožujku je gradonačelnik donio odluku da se do daljnjeg neće provoditi ovrhe – ni od strane Grada ni od strane gradskih poduzeća, a svi gradskim ustanovama i tvrtkama naložene su stroge mjere štednje te je donijeta odluka o neisplati uskrsnica i regresa. Što se tiče projekata planiranih u 2020. godini izvršavaju se samo oni koji su već prije pokrenuti i ugovoreni ili se ne financiraju iz gradskog proračuna, tj. osigurano im je financiranje iz drugih izvora. A svoj doprinos ublažavanju posljedica epidemije COVID-a 19 dat će i komunalno poduzeće KRAKOM d.o.o. Obzirom da nije došlo do izmjene potrebnih zakona koji bi omogućili oslobođenje od plaćanja odvoza komunalnog otpada, napravljena je izmjena cjenika na način da će se poslovnim korisnicima koji su uslijed pojave uvjeta posebnih okolnosti obustavili obavljanje registrirane djelatnosti, za razdoblje od 1. travnja do opoziva odluka Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, obračunavati cijenu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada u iznosu od 1,00 kn mjesečno, na temelju zahtjeva koji se podnosi trgovačkom društvu Krakom d.o.o.

- Nažalost, i gradski proračun je već sad smanjen, a očekuje se da će se i dodatno smanjiti osobito po prihodima od poreza na dohodak koji je najznačajniji gradski prihod – ističe gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook