Prethodni članak
Sljedeći članak

GRADONAČELNIK HANŽEK: 'Ova 2019. godina bila je povijesna za nas'

S gradonačelnikom grada Zaboka Ivanom Hanžekom razgovarali smo o godini na izmaku, ali i svemu onome što donosi predstojeća 2020. godina


Na samom kraju 2019. godine s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom razgovarali smo o ostvarenim i započetim projektima, ali i onome što je u planu u novoj 2020. godini. Još uvijek aktualnu 2019. godinu Hanžek je nazvao povijesnom za Zabok budući da su započeli projekti koji će, kada budu završeni, donijeti velike promjene za samo funkcioniranje grada. - Počet ćemo s investicijama koje nisu povezane direktno s gradskim proračunom, ali bitno utječu na boljitak života u gradu Zaboku. Prvi je svakako modernizacija pruge Zaprešić – Zabok. To je nešto što smo dugo čekali, a stvorit će bolje uvjete za sve one koji rade u Zagrebu, ali i za studente i đake koji su najvjerniji korisnici željeznice. Završetkom te investicije krajem 2020. i nabavom dovoljne količine i broja željezničkih garnitura na toj pruzi, stvorit će se uvjeti kakve smo mogli samo sanjati – istaknuo je Hanžek.

Važni projekti

Drugi projekt koji je naglasio kao iznimno važan je modernizacija ceste D1, odnosno prilaza Franje Tuđmana, poznatije kao 'industrijske ceste'. Radovi su započeli u kolovozu, a po završetku istih promet će se odvijati sigurnije, bilo za vozače, pješke, bicikliste ili bilo koje druge sudionike u prometu. – U fazi natječaja je i projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji će bitno utjecati na kvalitetu života ne samo Zabočana, nego i svih ljudi u Zagorju. Moram spomenuti i projekt MIPOS koji zapošljava 55 žena koje brinu o više od 300 korisnika, a uspješno ga vodi naša gradska uprava na čelu sa mojom zamjenicom Valentinom Đurek. Taj projekt uključuje i velik broj partnera sa čitavog područja naše županije i uistinu je jako vrijedan – naglasio je zabočki gradonačelnik. Posebno je ponosan, kaže, na dobiveno zeleno svjetlo za projekt Regenerator koji kreće u realizaciju. – Tim projektom rješavamo dugogodišnji san i stvaranje pretpostavke za viši nivo ponude i usluge u sferi civilnog društva, a ne treba zanemariti da u okviru projekt imamo i izgradnju poduzetničkog inkubatora. Dakle, ne samo da ćemo dobiti prostor za urbanu kulturu nego i za poduzetništvo – rekao je Ivan Hanžek uz riječi kako se uskoro očekuje i potpisivanje ugovora te raspisivanje natječaja.

Planovi

Od ostalih projekata, Hanžek je izdvojio izgradnju ceste Jadeki – Grdenci kojom je spojen istočni i zapadni dio Zaboka, zatim završetak radova na domu u Proseniku Gubaševskom te brojne sitne komunalne radove poput asfaltiranja cesta, izgradnje nogostupa i uređenja dječjih igrališta. Kada je u pitanju nova 2020. godina, zabočki gradonačelnik ističe zadovoljstvo što postoje velike naznake da će biti odobren i projekt biciklističko – pješačke staze između Zaboka i Oroslavja pod imenom 'BR-ZO'. - Ministarstvo branitelja odobrilo nam je sredstva za izgradnju lifta u zgradi suda, na drugom katu. S MUP- om smo dogovorili da iz stare zgrade policije iselimo udruge, a oni nama predaju prostore na drugom katu suda kamo ćemo te iste udruge i ostale smjestiti – objasnio je Hanžek. Spomenuo je i činjenicu da je Srednja škola Zabok ušla u projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja te da će nakon ulaganja od 30 milijuna kuna postati 'Regionalni centar kompetentnosti' koji će pružati edukaciju za ugostiteljstvo i turizam na najvišem standardu. Gradonačelnik je zadovoljan i time što se javlja sve više interesenata za zemljišta u gospodarskoj zoni. – Jednu je parcelu otkupilo tvrtka Odjeća iz Zagreba, Meditex također, Dunapack gradi na veliko, a odvijaju se razgovori i s još 3 do 4 investitora – istaknuo je gradonačelnik Zaboka. Pohvalio je rad svih udruga, što onih civilnog društva što sportskih, ali i sve veću stopu nataliteta. – Zadovoljni smo što se doseljavaju mlade obitelji i što se rađa sve više malih Zabočanki i Zabočana pa ćemo zasigurno imati potrebu za izgradnju dviju dislociranih lokacija dječjeg vrtića – zaključio je Ivan Hanžek.

Ne treba zanemariti da u okviru projekt re - GENERATOR imamo predviđenu i izgradnju poduzetničkog inkubatora. Dakle, ne samo da ćemo dobiti prostor za urbanu kulturu nego i za poduzetništvo, istaknuo je gradonačelnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook