Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradi se nova državna cesta kroz poslovnu zonu koja će rasteretiti lokalnu i povećati sigurnost prometa

Nazire ce cestovni koridor nove prometnice kroz poslovnu zonu na koju su Humčani čekali 25 godina


Pomalo se nazire cestovni koridor prve etape nove dionice državne ceste, a koja započinje u centru Huma na Sutli (Brod), prolazi poslovnom zonom Drajža i u konačnici bi trebala doći do Graničnog prijelaza Mali Tabor, u svojoj ukupnoj dužini od 5,5 km. Radovi idu dobrom dinamikom. Cesta je uglavnom probijena, ugrađuje se kameni agregat i izvode ostali građevinski radovi. Rok za završetak te prve etape dionice je 6 mjeseci od potpisivanja ugovora – upoznaje nas s vrijednom investicijom koja je započela ove jeseni, snom Humčana i gospodarstvenika Huma već 25 godina, načelnik Zvonko Jutriša. Značajna je to investicija financijski, a još više za gospodarstvo Huma na Sutli koje čini trećinu gospodarstva Krapinsko – zagorske. Dosadašnja cesta bila je uska i neprikladna za toliki teretni promet šlepera tim više jer na toj dionici žive i stanovnici. Nova cesta za 21. stoljeće koja već ima svoj naziv DC233 u svojoj punoj dužini od 5,5 kilometara trebala bi se protezati sve do GP Mali Tabor. Investitor su Hrvatske ceste, a izvođač radova Colas.

'Ozbiljan angažman premijera Plenkovića i ministra Butkovića'


 


- Ideje i želje o tom projektu su postavljene još prije nekoliko desetaka godina, pa skoro od samog početka uspostave hrvatske države. Ideja je zasnovana na realnim osnovama glede potreba za jednom takvom cestom u ravničarskom dijelu naše humske općine, u koridoru granične rijeke Sutle. Tri su osnovna motiva, prije svega zbog gospodarstva koje čini više od trećinu gospodarstva KZŽ, granične ceste uz rijeku Sutlu i Sutlanskog jezera koje bi trebalo biti u funkciji turističke aktivnosti. Hum na Sutli je najjače i najveće gospodarsko središte KZŽ, i šire od toga, a s obzirom da se na neki način nalazimo na kraju Lijepe Naše, dugo smo vremena tretirani i od državnih i županijskih vlasti kao slijepo crijevo – ističe Jutriša. Početak ozbiljne priče o cesti kroz poslovnu zonu započeo je još u vrijeme Vlade Zorana Milanovića i resornog ministra Hajdaša Dončića. - Nažalost mandat od 4 godine je prošao, a na tom projektu uz sva dana obećanja nije učinjeno niti slova A. Kao što danas za mnoge stvari predsjednik zna reći zero ili nula. Dolaskom premijera Andreja Plenkovića s resornim ministrom Butkovićem i suradnicima Hrvatskih cesta u svom prethodnom mandatu u općinu Hum na Sutli, priča je započela ozbiljno, uz također ozbiljan angažman Općine. Naime, Općina je odradila projektnu dokumentaciju, od idejnog do glavnog rješenja, ishođenje građevinske dozvole te postupak izvlaštenja vlasnika čestica. Za sve te radnje izdvojili smo sredstva iz proračuna u iznosu cca 1.0 mil. kuna. Nakon toga je napravljen sporazum s Hrvatskim cestama kojima je Općina predala svu dokumentaciju s građevinskom dozvolom i od tada HC vode taj projekt. Hrvatske ceste financirale su otkup zemljišta u iznosu 5,5 mil. kuna te je nakon provedene javne nabave potpisan ugovor Hrvatskih cesta s Colasom o izgradnji prve etape prve dionice navedene ceste u iznosu 12,6 milijuna kuna – kaže Jutriša.

 

Idejni projekt i za drugu dionicu od 3 km

Naglasio je i da je idejni projekt za 2. dionicu od 3 km do graničnog prijelaza Mali Tabor praktički gotov, da je studija utjecaja na okolinu također gotova i na razmatranju te usuglašavanju u raznim ministarstvima. - Nadam se i priželjkujem da iza toga bude brzo dobivena lokacijska kao i građevinska dozvola, da će resorni ministar Butković osigurati sredstva u proračunu Vlade za financiranje izgradnje druge faze te ceste. Zahvaljujem premijeru i ministru na dosad učinjenom, kao i na onome što dalje slijedi. Sreća i zadovoljstvo je građana, prije svega gospodarstvenika humske općine, što je taj projekt konačno zaživio – zaključio je Jutriša. Danas u zoni radi 5 gospodarskih sustava koji ukupno zapošljavaju više od 1200 radnika, a dnevne migracije iz susjedne Krapine i Pregrade su velike. Posebno je naglašen kamionski prijevoz, koji samo iz Vetropack straže dnevno otpremi do 150 šlepera gotove robe te dodatni teretni prijevoz iz poduzetničke zone Drajža. Dakle, nova će cesta rasteretiti promet lokalnom cestom kroz naselje DRAJŽA, čime će se značajno povećati sigurnost prometa kako osobnih vozila, tako i pješaka kroz samo naselje.

 

 

Predsjednik Uprave OMCO Croatia Darko Ranogajec čija tvrtka egzistira u poduzetničkoj zoni Drajža sa 750 zaposlenika, istaknuo kako je postojeća cesta bila neprimjerena za teretni promet koji se u zoni odvija, s obzirom da mjesečno ulaze i izlaze šleperima stotine tona materijala. No, ono što on ističe kao još važnije je to da će cesta postati sigurnija za građane koji tamo žive. - Promet se za poslovnu zonu Drajža odvija cestom koja je prije svega rađena za građane. Dakle ide kroz naselje i jako narušava kvalitetu života lokalnog stanovništva. Postojeća cesta je neprikladna s obzirom na rast i razvoj koji se dešavao proteklih godina u industrijskoj zoni. No, ukoliko se ta cesta ne nastavi, onda nije ispunila funkciju. Ta je dionica samo kockica u mozaiku. U budućnosti bi ta cesta morala izvući promet iz centra mjesta, iz onog zakrčenog trokuta i doći do GP Mali Tabor. Imat će puni smisao kada bi se taj prometni prsten spojio do kraja prema Rogaškoj Slatini i kada bi se ušlo u Schengen. Trajno prometno rješenje bi bilo kada bi Hum imao puno kraći izlaz prema Sloveniji i Europi – kaže Ranogajec.


 


 


 


 


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook