Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Zabok osniva novu javnu ustanovu. Imat će ravnatelja i nekoliko djelatnika

Na sjednici Gradskog vijeća Zaboka donijeta je, između ostalog, Odluka o osnivanju javne ustanove u kulturi Centar urbane kulture Regenerator


Na sjednici Gradskog vijeća Zaboka donijeta je, između ostalog, Odluka o osnivanju javne ustanove u kulturi Centar urbane kulture Regenerator. Ova javna ustanova osniva se u okviru realizacije projekta re- GENERATOR, kao jedna od aktivnosti koje Grad treba provesti kako bi se projekt realizirao u skladu s prijavom i natječajem u okviru ITU mehanizma. Ustanovom u kulturi upravljat će ravnatelj, a imat će manje od pet zaposlenika, pa neće imati Upravno vijeće, rečeno je na sjednici.

Osnivač Javne ustanove je Grad Zabok, a Ustanova će organizirati aktivnosti i manifestacije u realizaciji javnih potreba u kulturi, edukativne aktivnosti, radionice, tribine, predavanja i slično te druge aktivnosti. Sredstva za financiranje Centra urbane kulture Regenerator osigurava Grad Zabok. Ova je točka izazvala i najviše rasprave.
Vijećnika Krešimira Končevskog zanimao je način rada te buduće ustanove i iznio je neke primjedbe.

– Razne kulturne grupe, ne samo glazbene, više nemaju prostor da se bave kulturnom djelatanošću, bendovi svirkama. Mi svi koji smo nekad uredili prostor za probe u prostorijama stare zgrade policije, dobili smo dopis da se moramo iseliti. Npr. moj bend na probe ide u Zagreb, a ne u Zabok, i to već godinama, jer tu više nemamo uvjeta. Iz garaže smo krenuli, u garažu smo se vrnuli. Bojim se da Regenerator više neće služiti svirkama i takvim stvarima već će biti institucionalizirana ustanova. I žao mi je da nas nitko išta nije pitao. Jer, kada se to ide raditi, valjda se pita i one kojima je namijenjeno, a mi čak niti ne znamo kako će to izgledati. Sam objekt nije kultura – rekao je Končevski.

Gradonačelnik Ivan Hanžek odgovorio je da je bivši Regenerator nekoliko puta adaptiran. – No, to je bilo na nivou garaža, bez osnovnih uvjeta. Onda je raspisan ovaj natječaj i shvatili smo da imamo priliku riješiti taj gorući problem potreba mladih ljudi za koncertima i druženjem. Kada je projekt rađen, pozvani su svi da sudjeluju, daju sugestije, prijedloge, prenesu svoja iskustva. Nakon toga, neki se nisu uključili jer nisu u tome privatno vidjeli svoje interese - rekao je Hanžek te dodao ne stoji ono što je Končevski rekao za koncertni dio.

– Bit će tu otvoren i zatvoren šank, otvorena, natkrivena pozornica, vježbaonice i glazbene učionice. To sve taj prostor, koji će do ljeta biti završen i stavljen u funkciju, ima – istaknuo je Hanžek te dodao da institucija koja taj prostor vodi ne smije imati zaradu. – U inkubator ćemo preseliti POU, plaćat će samo troškove energije i čišćenja, bez plaćanja stanarine tu će moći raditi i start – upovi, a tu je i hostel da volontere i glazbenike imamo kamo smjestiti, zatim art kino, ugostiteljski sadržaj, a Ustanova je tu zato jer netko sve te sadržaje i aktivnosti mora objediniti. Vjerujem da će svi koji su nominirani kao korisnici, ali i oni koji još nisu s tim upoznati, biti zadovoljni tim prostorom – rekao je Hanžek te na kraju pozvao Končevskog da zajedno prošeću Regeneratorom kako bi se upoznao s detaljima.

Voditeljica projekta re-GENERATOR Valentina Đurek dodala je da će ustanova biti tu da se brine o opremi koja je dio projekta, koordinirati aktivnosti, animirati start – upove odnosno baviti se nekom vrstom marketina, brinuti o pozivima EU i pronalaziti načine kako financirati programe. – U interesu nam je da osoba koja će voditi Regenrator ima široke vidike, menagerske sposobnosti, da zna napraviti i provoditi EU projekte. Na nama je da prostor zaživi i ide dalje – rekla je Đurek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook