Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Gospodarske zone i bivši Tondach zjape prazni, a ne razvijaju se ni Bedekovčanska jezera ni drugi potencijali’

Održana Javna tribina ‘Kako pokrenuti gospodarstvo u općini’ u organizaciji Udruženja obrtnika


Na tribini se moglo čuti da je zemljište u industrijskoj zona u Bedekovčini privatno, a vlasnici za svoje zemljište traže i 65 kuna po četvornom metro što nije prihvatljivo ni jednom gospodarstveniku

‘Kako pokrenuti gospodarstvo u općini’ bio je naziv javne tribune koju je na inicijativu predsjednika organiziralo Udruženje obrtnika Bedekovčina. To pitanje ostalo je bez odgovora i nakon tribine jer, kako je rekao predsjednik udruženja obrtnika Bedekovčina Stjepan Kotarski, problem su višestruki: gospodarske zone nisu u funkciji, bivša tvornica Tondach zjapi prazna, a nema ni razvoja Bedekovčanskih jezera i drugih brojnih potencijala u općini. Na tribini se moglo čuti da je zemljište u industrijskoj zona u Bedekovčini privatno, a vlasnici za svoje zemljište traže i 65 kuna po četvornom metro što nije prihvatljivo ni jednom gospodarstveniku. Postoji još jedna industrijska zona u Poznanovcu za koju je želja da se u tom dijelu razvija poljoprivredna proizvodnja, uzgoj voća, povrća i višegodišnjih nasada, no već gotovo 30 godina zjapi prazna. Također, nije moguće oživjeti ni bivšu tvornicu Tondach jer se ne zna koji je dio zemljišta u državnom vlasništvu ni koji je to dio, pa ni o u kojoj površini se radi. Zbog svega, rečeno je, potrebno je osnovati radnu grupu za gospodarstvo u kojoj će osim djelatnika općine biti i gospodarstvenici i stručne osobe koje mogu pomoću u rješavanju imovinsko - pravnih odnosa, izgradnji infrastrukturnih objekata i u ishođenju raznih dozvola, a Udruženja obrtnika Bedekovčina je stajališta da ne treba gledati na stranačku pripadnost, već se samo zajednički mogu postići zacrtani ciljevi za boljitak općine.


Još jedna zona?
Poduzetnici su zbog svega pokrenuli inicijativu za formiranje nove industrijske zone, a Općina, kako je rekao načelnik Ban, pomoći će u izgradnji infrastrukture. Kad je u Bedekovčanskim jezerima riječ, vode su u državnom vlasništvu i dok njima ne upravlja lokalna samouprava ne mogu se razvijati i javni sadržaji. Uzevši kao primjer Oroslavje i Zabok, predsjednik Općinskog vijeća Marko Ocvirek na tribini je najavio osnivanje Odbora za gospodarstvo, EU fondove, infrastrukturu i financije te upozorio na jedan od problema, a to je da sve više mladih odlazi iz Bedekovčine i kupuje stanove u Oroslavju i Zaboku pa je njegov zaključak, a što je promovirao i u predizbornoj kampanji, da treba poticati stanogradnju. Osim brojnih poduzetnika i OPG-ova na tribini je govorila i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko - zagorske županije Sanja Mihovilić te predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.


Osnovano Povjerenstvo za gospodarstvo, proračun, Eu fondove i imovinu


Nakon tribine, na sjednici Općinskog vijeća prihvaćeno je osnivanje Povjerenstva za gospodarstvo, proračun, EU fondove i imovinu kao radnog tijela Općinskog vijeća Općine Bedekovčina. To je najavio predsjednik Općinskog vijeća Marko Ocvirek i upozorio na jedan od problema, a to je da sve više mladih odlazi iz Bedekovčine i kupuje u stanove u Oroslavju i Zaboku. Njegov je zaključak da bi trebalo poticati stanogradnju. Kad je riječ o razvoju gospodarstva, uz ostale zadaće, Povjerenstvo će pratiti i razmatrati pitanja u svezi s utvrđivanjem stanja i politike poticanja razvoja gospodarstva, poduzetništva, obrta, pratiti i razmatrati pitanja u svezi s utvrđivanjem stanja i politike korištenja prostornih kapaciteta poduzetničke infrastrukture u vlasništvu Općine. Nadalje, zadaća Povjerenstva je da prati i razmatra pitanja koja se odnose na donošenje akata iz područja gospodarstva, poduzetništva, obrta, prati i razmatra te potiče promidžbu Općine u području gospodarstva, poduzetništva, obrta, razmatra strateške dokumente Europske unije i temeljem njihovih prioriteta i strateških ciljeva preporučuje strateške projekte Općine Bedekovčina, razmatra otvorene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava iz ESI fondova i programa Europske unije, kao i drugih dostupnih izvora financiranja projekata te predlaže prijavu projektnih prijedloga od strateške važnosti za Općinu Bedekovčina, daje mišljenje i preporuke o svim strateškim dokumentima Općine Bedekovčina vezanim uz povlačenje sredstava EU fondova ili onima koji su nastali tijekom provedbe pojedinih EU projekata. Također, osnovano je i Povjerenstvo za turizam i događanja te Povjerenstvo za poljoprivredu i komunalnu infrastrukturu kao radnog tijela Općinskog vijeća Općine Bedekovčina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook