Prethodni članak
Sljedeći članak

Gornjostubičanci obilježili obljetnicu pogibije heroja Domovinskog rata


Povodom 27. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina i vojno – redarstvene operacije “Bljesak“,  izaslanstvo Općine Gornja Stubica na čelu s općinskim načelnikom Jasminom Krizmanićem, položilo je jučer vijenac i zapalilo svijeće ispred biste Rudolfa Perešina u Spomen Parku koji nosi njegovo ime.

Legendarni hrvatski pilot Rudolf Perešin poginuo je 2. svibnja 1995. godine za vrijeme trajanja vojno redarstvene operacije Bljesak. Imao je 37 godina. Nakon brojnih uspješno provedenih akcija tijekom Domovinskog rata, Perešinov je zrakoplov oboren dok je tijekom Bljeska izvršavao borbenu zadaću kod Stare Gradiške. Njegovi su posmrtni ostaci vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan na Mirogoju.

Uz općinskog načelnika u delegaciji su bili upravitelj naše Župe vlč. Nikola Jurković predstavnici zagrebačkog Zrakoplovno – tehničkog saveza Rudolf Perešin Luka Šimurina i Emir Mehdić, te predstvnici Udruge branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj Gornja Stubica na čelu s tajnikom udruge Stjepanom Leškovićem.

Rudi će ostati zapamćen u hrvatskom narodu kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. uspio pobjeći s MiG-om 21 i pri tom je izgovorio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook