Prethodni članak
Sljedeći članak

Godišnjica raketiranja Zagreba

Prije 27 godina u napadima je poginulo sedam osoba


Danas i sutra obilježava se 27 godina od raketiranja niza gradova u središnjoj Hrvatskoj 1995. godine, gdje je samo u Zagrebu poginulo sedam, a ranjeno je više od 200 ljudi. Raketiranje se dogodilo u znak odmazde za gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", a vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Siska, Karlovca i Jastrebarskog, piše HRT.

Rakete s tzv. "zvončićima" padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istoku do Križanićeve, a drugog dana na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazališta, Akademije dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika "Centar". Također, gađani su Zrakoplovna luka i naselje Pleso. U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih "zvončića", a ranjeno je 218 osoba.

U listopadu 2013. godine prilikom sanacije krova na Dječjoj bolnici pronađen je zaostali "zvončić" koji je Protueksplozijska služba sigurno detonirala, ali tek nakon što je u operacijskog sali ispod toga krova uspješno završen operativni zahvat.

Martić osuđen i za raketiranje Zagreba

Jedan od vođa srpskih pobunjenika Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije, u veljači 1995., poručivao je kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima. Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba.

Haaški sud osudio je Martića na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom '90.-ih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj. Proglašen je odgovornim i za zapovijedanje napada raketama na Zagreb u svibnju 1995.

Martić je u ožujku 2020. osuđen u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu na sedam godina zatvora za raketiranje Karlovca u svibnju 1995. dok je 'krajinski' general Milan Čeleketić za napade na taj grad i Zagreb, također u odsutnosti, osuđen na 20 godina.

U spomen na žrtve napada, Zagreb je 2007. godine prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice imenovao Trgom svibanjskih žrtava 1995., piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook