Prethodni članak
Sljedeći članak

Gimnazijalka SŠ Zlatar progovorila o stereotipima ljepote i osvojila prvu nagradu javnog natječaja


Gimnazijalka zlatarske srednje škole Jana Parlaj osvojila je prvo mjesto na natječaju 'Razotkrij stereotipe o ljepoti u medijima'.

Natječaj je ove godine pozvao učenike srednjih škola iz cijele Hrvatske na istraživanje i kritičko razmišljanje o standardima ljepote koje nam nameću mediji. Na nagradnom je natječaju sudjelovalo 57 srednjoškolaca, a među njima je i gimnazijalka Jana Parlaj, uz mentorstvo prof. Krešimira Varge.

Tim su povodom organizatori natjecanja iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu posjetili SŠ Zlatar, kako bi Jani dodijelili osvojenu nagradu – fotoaparat.

– Uključivanje naše Jane u ovaj natječaj dokazuje koliko su naši učenici kreativni, svestrani i kako raspoznaju bitne teme u našem društvu u koje se mladi ljudi trebaju uključivati – ponosno je istaknuo ravnatelj Mladen Pavetić na početku svečanog programa i čestitao Jani na ostvarenom uspjehu.

Nagradu je autorici osvrta uručila Katarina Blažina Mukavec, voditeljica ureda i koordinatorica projektnih aktivnosti Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu koja se tom prilikom osvrnula i na temu natječaja. – Sve ove nove društvene mreže koje najviše koristite i preferirate, bilo to TikTok, Instagram, Snapchat, sve su to društvene mreže koje se baziraju na vizualnom predstavljanju i ono što je u svemu tome loše, donose posljedice o kojima govorimo kroz ovaj naš nagradni natječaj. Svi smo podložni utjecaju medija, a istraživanja pokazuju da je velika posljedica tog negativnog, uljepšanog, nerealnog prikaza kroz medije čak i elektroničko nasilje.

– Standardi ljepote vrte se kao zvrk. Stalno se mijenjaju. Nezaustavljivi su – opisala je Jana u svojem nagrađenom radu u kojem se kritički osvrnula na medijski prikaz ljepote i zabrinjavajuće trendove na društvenim mrežama, a potkrijepila ga je zanimljivim i aktualnim primjerima. Talentirana Jana svoj je rad pročitala pred publikom koja ju je nagradila dugotrajnim pljeskom, a izlaganje je popratila videoprimjerima s društvene mreže TikTok.

Njezin je osvrt već objavljen u repozitoriju na organizatorovoj mrežnoj stranici Djeca medija, a u završnom ga je dijelu programa Jana, kao članica digitalne redakcije školskog lista, javno objavila i na školskom portalu KAP.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook