Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Mnoštvo hodočasnika u Mariji Bistrici. Stigli i Bozanić te ministar Medved

Bozanić: ''Marija je vjerovala da Bogu nije ništa nemoguće''


Svetkovina Uznesenja BDM na nebo – Velika Gospa, posebno svečano se slavi u Hrvatskom nacionalnom Svetištu MBB-e u Mariji Bistrici. Proslava je započela jučer bdijenjem uz put svijetla i molitvu krunice na bistričkoj kalvariji. Nakon pobožnosti puta svijetla uslijedila je misa u Crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca.

Bozanić: ''Marija je vjerovala da Bogu nije ništa nemoguće''

Središnju misu na samu Svetkovinu, nakon pozdravnog govora rektora Svetišta MBB-e preč. mr. Domagoja Matoševića, predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.  ''Marija je vjerovala da Bogu nije ništa nemoguće. Zahvaljujući toj vjeri Marija je od tada na čelu sveopćeg hodočašća vjere koje se odvija tijekom stoljeća i u svim naraštajima. Isusova Majka prva je u povijesnom hodočašću svetog Božjega naroda novoga i vječnoga Saveza.

To se »unutarnje« hodočašće događa po vjeri, snagom Uskrsloga Gospodina, u Duhu Svetom koji je dan Crkvi kao tješitelj.'' – rekao je Bozanić na početku propovijedi i u nastavku se osvrnuo na proces gubitka pripadnosti. ''U procesu gubitka pripadnosti čovjek se malo pomalo degradira s obzirom na to da mu nitko ne pripada, niti da on ikome pripada. Tako čovjek postaje duhovno siroče. Takvo stanje dovodi do gubitka osjećaja za ono što znači biti roditelji, djeca, braća i sestre, djedovi i bake, rodbina, prijatelji, vjernici. To dovodi do zaborava vrijednosti slavlja, pjesme, igre, odmora, besplatnosti.'' – rekao je kardinal.

Na misi i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

''Današnja hodočasnička slavlja u marijanskim svetištima daju nam osjetiti i doživjeti da smo Božji narod, da pripadamo Bogu, da pripadamo jedni drugima. Unutar zajednice, posebno vjerničke zajednice, unutar obitelji, osobe mogu pronaći ozračje i toplinu koja im omogućuje da se razvijaju kao ljudi. Čovjek nije predmet pozvan da se troši i bude potrošen.

Naime mi smo Božja djeca, mi smo obitelj, mi smo vjernički narod.'' – rekao je Bozanić i svoju homiliju završio porukom: ''U ovo vrijeme koje je bremenito raznim strahovima, a koje traži obnovu nakon razarajućih potresa, u razdoblju označenim pandemijom, kao toliko puta u našoj povijesti, potrebno je da, ojačani zagovorom blaženoga Alojzija Stepinca, ponovno stanemo pred Mariju i zavapimo: Pod obranu se Tvoju utječemo! Crkvi u Hrvatskoj i domovini Hrvatskoj potrebna je nova marijanska obnova.''

Misi je nazočio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u pratnji načelnika Općine Marija Bistrica Josipa Miličkog. Mise su još danas u 16, 18 i 20 sati. Nakon Velike Gospe, nastavljaju se hodočašća u Svetište MBB. Tako je u subotu na rasporedu Hodočašće Sisačke biskupije, a u nedjelju tradicionalno vozočašće.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook