Prethodni članak
Sljedeći članak

Dva zlata i bronca za izvrsne mlade hrvatske informatičare

U konkurenciji 349 natjecatelja iz 88 zemalja svijeta naši mladi hrvatski informatičari osvojili su dvije zlatne i jednu brončanu medalju


Nakon sjajnih rezultata na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, održanoj u Varaždinu od 24. do 30. srpnja, naši mladi informatičari obradovali su nas novim izvanrednim rezultatima, te su na ovogodišnjoj 34. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održala hibridno, od 7. do 15. kolovoza u mjestu Yogyakarta, Indonezija, osvojili tri odličja i jednu pohvalu, javlja Hrvatski savez informatičara.

U konkurenciji 349 natjecatelja iz 88 zemalja svijeta naši mladi hrvatski informatičari osvojili su dvije zlatne i jednu brončanu medalju čime je Hrvatska, kao i protekle dvije godine, zauzela fenomenalno 10. mjesto u ukupnom poretku, a Patrick Pavić koji je na ovoj međunarodnoj olimpijadi nastupio četiri puta i osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju postao je najbolji hrvatski natjecatelj u povijesti zauzevši fenomenalno 8. mjesto na IOI Hall of Fame statistici.

Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 29. svibnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 18. i 19. lipnja).

Medalja          Ime i prezime             Razred/Škola

zlato                Dorijan Lendvaj         4. razred, XV. gimnazija Zagreb

zlato                Patrick Pavić              4. razred, XV. gimnazija Zagreb

bronca             Matej Vojvodić          4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb

pohvala           Ivan Janjić                  3. razred, XV. gimnazija Zagreb

Stručni voditelj reprezentacije bio je Ivan Paljak, a u organizaciji su još sudjelovali Paula Vidas, Matej Ferenčević, Fran Babić i Nikola Dmitrović. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa bio je Krešimir Malnar.

IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih informatičara na 34. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook