Prethodni članak
Sljedeći članak

U prekrasnom ambijentu zagorskog povijesnog krajolika odličnom atmosferom male i velike posjetitelje oduševio je Piknik u Dvorcu Bračak

Učenici su se informirali o mogućnostima upisa u školu te isprobali delicije koje su pripremili učenici Srednje škole Zabok


Piknik u Dvorcu Bračak u Zaboku, Show&Tell radionica, u srijedu 18. svibnja okupio je osnovnoškolce i roditelje te predstavio mogućnosti razvoja karijera u turizmu i ugostiteljstvu. Predstavljanje kreativnog i inovativnog pristupa učenju i praksi pokazalo je da obrazovanje za karijeru u turizmu i ugostiteljstvu nije samo korisno, nego i atraktivno i zanimljivo.

Piknik u Dvorcu Bračak bila je prilika za druženje osnovnoškolaca i srednjoškolaca, prezentacije vještina i postignuća učenika te predstavljanje strukovnih programa za upise u ugostiteljsko-turistička zanimanja. Piknik je bila finalna Show&Tell radionica održana u sklopu Projekta ReCeZa – Regionalni Centar Zabok financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, kojoj su prethodile radionice u 30-ak osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije.


Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, istaknula je: „Radi se o prikazu zanimanja koje Srednja škola Zabok nudi na jedan zanimljiv i interaktivan način jer će se djeca sama moći okušati u pripremi nekih jela i pića, ali prije svega u druženju i razgovorima dobiti ideju o zanimanjima koja nudi Srednja škola Zabok. Ovo je lijepa prigoda da se Srednja škola Zabok predstavi javnosti, ali i da se najavi skorašnja mogućnost školovanja i usavršavanja u sektoru ugostiteljstva i turizma jer kao što znamo Srednja škola Zabok je regionalni centar kompetentnosti u tom području – iz cijele regije sjeverozapadne Hrvatske svi oni koji rade ili se žele obrazovati u tom sektoru dolazit će u Srednju školu Zabok kako bi stekli odlične kompetencije da bi bili tržišno konkurentni.“


U nizu Show&Tell radionica tijekom ožujka i travnja nastavnici i učenici Srednje škole Zabok učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima prezentirali su strukovna zanimanja koja mogu upisati u Srednjoj školi Zabok – konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist. Srednjoškolci su pokazali svoje strukovne vještine na djelu – miksali su bezalkoholne koktele, pripremali male slane i slatke zalogaje i pričali priče o svojem školovanju, natjecanjima i mnogim osvojenim nagradama.


„Ovo je manifestacija koja je namijenjena učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole Krapinsko-zagorske županije i okolnih županija. Učenike informiramo o mogućnostima upisa u našu školu, mogu isprobati delicije koje su pripremili učenici Srednje škole Zabok, ali se isto tako mogu okušati i sami u nekim jednostavnim ugostiteljskim aktivnostima poput miješanja koktela, pravljenja palačinki, slaganja salveta. Tim aktivnostima nastojimo animirati djecu da se upišu u deficitarna zanimanja – u prvom redu kuhar i konobar“, objasnila je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.


Učenici i nastavnici Srednje škole Zabok na Pikniku su predstavili i mnogobrojne nagrade koje su osvojili. Ove školske godine učenici Srednje škole Zabok sudjelovali su na međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene, natjecanju učenika kuharstva i slastičarstva povodom Dana hrvatskog kulinarstva, Badel barmen junior cupu, natjecanju WorldSkills Croatia 2022. te Međunarodnom natjecanju udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola.


„Ako jedna petina državnog proračuna dolazi iz ovog sektora, onda bi sigurno više pažnje trebalo posvetiti sektoru ugostiteljstva i turizma, a isto tako i sektoru školstva koji je dio tog cijelog procesa. Promoviranje školstva nije jednostavno s obzirom na to da imamo programe koji su stari u prosjeku 30 godina. Mi u Centru smo u postupku izrade novih, suvremenih, inovativnih programa, a ovo je jedna priča koja dijeli taj segment i na popularizaciju strukovnih zanimanja“, naglasila je Branka Kralj, voditeljica projekta Projekta ReCeZa – Regionalni Centar Zabok.


Ova posljednja Show&Tell radionica bila je prilika i za upoznavanje kompleksa ugostiteljskih praktikuma koji se ovu i sljedeću školsku godinu održavaju u Dvorcu Bračak zbog dogradnje i rekonstrukcije Srednje škole Zabok u Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Nakon Piknika, vrata Srednje škole Zabok u Dvorcu Bračak i CUT Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti bit će svakodnevno otvorena do upisa u srednjoškolske programe za sve informacije o školovanju.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook