Prethodni članak
Sljedeći članak

U prekrasnom ambijentu zagorskog povijesnog krajolika odličnom atmosferom male i velike posjetitelje oduševio je Piknik u Dvorcu Bračak

Učenici su se informirali o mogućnostima upisa u školu te isprobali delicije koje su pripremili učenici Srednje škole Zabok


Piknik u Dvorcu Bračak u Zaboku, Show&Tell radionica, u srijedu 18. svibnja okupio je osnovnoškolce i roditelje te predstavio mogućnosti razvoja karijera u turizmu i ugostiteljstvu. Predstavljanje kreativnog i inovativnog pristupa učenju i praksi pokazalo je da obrazovanje za karijeru u turizmu i ugostiteljstvu nije samo korisno, nego i atraktivno i zanimljivo.

Piknik u Dvorcu Bračak bila je prilika za druženje osnovnoškolaca i srednjoškolaca, prezentacije vještina i postignuća učenika te predstavljanje strukovnih programa za upise u ugostiteljsko-turistička zanimanja. Piknik je bila finalna Show&Tell radionica održana u sklopu Projekta ReCeZa – Regionalni Centar Zabok financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, kojoj su prethodile radionice u 30-ak osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije.


Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, istaknula je: „Radi se o prikazu zanimanja koje Srednja škola Zabok nudi na jedan zanimljiv i interaktivan način jer će se djeca sama moći okušati u pripremi nekih jela i pića, ali prije svega u druženju i razgovorima dobiti ideju o zanimanjima koja nudi Srednja škola Zabok. Ovo je lijepa prigoda da se Srednja škola Zabok predstavi javnosti, ali i da se najavi skorašnja mogućnost školovanja i usavršavanja u sektoru ugostiteljstva i turizma jer kao što znamo Srednja škola Zabok je regionalni centar kompetentnosti u tom području – iz cijele regije sjeverozapadne Hrvatske svi oni koji rade ili se žele obrazovati u tom sektoru dolazit će u Srednju školu Zabok kako bi stekli odlične kompetencije da bi bili tržišno konkurentni.“


U nizu Show&Tell radionica tijekom ožujka i travnja nastavnici i učenici Srednje škole Zabok učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima prezentirali su strukovna zanimanja koja mogu upisati u Srednjoj školi Zabok – konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist. Srednjoškolci su pokazali svoje strukovne vještine na djelu – miksali su bezalkoholne koktele, pripremali male slane i slatke zalogaje i pričali priče o svojem školovanju, natjecanjima i mnogim osvojenim nagradama.


„Ovo je manifestacija koja je namijenjena učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole Krapinsko-zagorske županije i okolnih županija. Učenike informiramo o mogućnostima upisa u našu školu, mogu isprobati delicije koje su pripremili učenici Srednje škole Zabok, ali se isto tako mogu okušati i sami u nekim jednostavnim ugostiteljskim aktivnostima poput miješanja koktela, pravljenja palačinki, slaganja salveta. Tim aktivnostima nastojimo animirati djecu da se upišu u deficitarna zanimanja – u prvom redu kuhar i konobar“, objasnila je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.


Učenici i nastavnici Srednje škole Zabok na Pikniku su predstavili i mnogobrojne nagrade koje su osvojili. Ove školske godine učenici Srednje škole Zabok sudjelovali su na međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene, natjecanju učenika kuharstva i slastičarstva povodom Dana hrvatskog kulinarstva, Badel barmen junior cupu, natjecanju WorldSkills Croatia 2022. te Međunarodnom natjecanju udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola.


„Ako jedna petina državnog proračuna dolazi iz ovog sektora, onda bi sigurno više pažnje trebalo posvetiti sektoru ugostiteljstva i turizma, a isto tako i sektoru školstva koji je dio tog cijelog procesa. Promoviranje školstva nije jednostavno s obzirom na to da imamo programe koji su stari u prosjeku 30 godina. Mi u Centru smo u postupku izrade novih, suvremenih, inovativnih programa, a ovo je jedna priča koja dijeli taj segment i na popularizaciju strukovnih zanimanja“, naglasila je Branka Kralj, voditeljica projekta Projekta ReCeZa – Regionalni Centar Zabok.


Ova posljednja Show&Tell radionica bila je prilika i za upoznavanje kompleksa ugostiteljskih praktikuma koji se ovu i sljedeću školsku godinu održavaju u Dvorcu Bračak zbog dogradnje i rekonstrukcije Srednje škole Zabok u Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Nakon Piknika, vrata Srednje škole Zabok u Dvorcu Bračak i CUT Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti bit će svakodnevno otvorena do upisa u srednjoškolske programe za sve informacije o školovanju.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program