Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Svečano proslavljena 180. obljetnica školstva u Konjščini: 'Uz odgoj i obrazovanje, mi smo djeci podrška, oslonac i obitelj'

OŠ Konjščina broji 320 učenika i 40 djelatnika i danas je moderna, bogato opremljena i energetski uređena


U Osnovnoj školi Konjščina danas je održana svečanost povodom 180. godišnjice školstva u Konjščini.

Ravnatelj škole koja broji 320 učenika i 40 djelatnika, Zoran Vuger, posebno je pozdravio umirovljene djelatnike škole koji su u OŠ Konjščina ugradili veliki dio svojeg života te im na tome zahvalio. – Danas su izrazito zahtjevna vremena za odgoj i obrazovanje djece i želim izraziti veliku zahvalu sadašnjim učiteljima, stručnim suradnicima, administrativno – tehničkom osoblju, jer uz odgoj i obrazovanje, svi smo mi danas sjeci podrška, oslonac i obitelj – rekao je ravnatelj.

Podsjetio je da je škola još 1994. godine krenula s razvojem STEAM područja i imala jednu od prvih informatičkih učionica. - Kako bismo shvatili veličinu i značaj početka u Konjščini, trebamo se vratiti 180 godina u prošlost, tj. u 1842. godinu. Uzmemo li u obzir povijesni kontekst tih godina, kada u jeku Hrvatskog narodnog preporoda uz velik doprinos i zalaganje crkvenih vlasti, nastaje širok pokret opismenjavanja stanovništva, jasno je koliko je za boljitak i napredak mjesta bilo značajno otvaranje škole u Konjščini – rekao je ravnatelj. Ujedno, zahvalio je Krapinsko – zagorskoj županiji što je prepoznala potrebe škole i što je danas škola suvremena, bogato opremljena i energetski uređena. Ravnatelj je zahvalio i Općini Konjščina na dobroj suradnji i podršci u radu.


Načelnica Općine Anita Krok rekla je da je u 180 godina najvažnija volja i želja učiteljica i učitelja da prenesu znanje djeci. – Ova škola i samo osnovnoškolsko obrazovanje u našoj općini temelj je za bolju budućnost svakog našeg mještana. Svi smo krenuli iz ove zgrade. I dalje ćemo surađivati sa školom ipomoći sukladno mogućnostima jer definitivno jeinvesticija u obrazvovanje najbolje ulaganje. Od srca hvala svima koji ste doprinijeli razvoju škole, svim djelatnicima, gospodarstvenicima, udrugama, svima s kojima škola surađuje, Županiji. OŠ Konjščina je nešto čime se mi kao zajednica ponosimo i trebamo se ponositi – rekla je načelnica.


Zamjenica župana Jasna Petek uručila je ravnatelju zahvalnicu Županije te uputila iskrene čestitke na obljetnici.


-Škola u svakoj zajednici je mjesto razvoja, novih ideja, učenja, susreta, kulturno mjesto, mjesto društvenih događanja. Mi kao Županija dužni smo ulagati prije svega u materijalni standard naših škola. Prepoznali smo da je postojala velika potreba za energetskom obnovom škola, i drugim ulaganjima. Naša zadaća je i nadstrandard o kojem stalno vodimo računa, to je obrazovanje za djecu s teškoćama u razvoju te za darovitu djecu. Bogatstvo ove zajednice je sinergija škole, mještana, Općine, i Županije jer se u toj sinergiji može događati dobra suradnja na dobrobit zajednice. Svih ovih godina i kroz stoljeća to je bilo tako u Konjščini. Želim puno uspjeha u radu, a Županija će kao osnivač i dalje brinuti o vama i pomagati vam – rekla je Petek.


Prof. Dragan Roksandić predstavio je monografiju i povijest mjesta i škole, a potom su učenici izveli bogat kulturno – umjetnički program.


Uoči same svečanosti mogao se ispred škole razgledati STEAM sajam, a u prostorima škole izložba povodom 180. rođendana škole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook