Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Noć muzeja u Zaboku: Tradicijske igračke u likovnim radovima djece i mladih


Zanimljiva izložba osnovnoškolskih i srednjoškolskih radova na temu tradicijskih drvenih igračaka otvorena je jučer u Gradskog galeriji Zabok, povodom Noći muzeja.

Izložba pod nazivom 'Tradicijske igre i igračke u likovnom stvaralaštvu djece i mladih' sadrži radove učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te učenika osnovnih škola Krapinsko – zagorske županije, uz gostujući izložbu 'Grafička igra'.

Voditeljica projekta Carmen Bačura – Potočić istaknula je kako je tema za ove radove bila postavljena široko, kako bi djeca na njima promislila o tradicijskim drvenim igračkama i što one znače danas, pa su na nekim radovima igračke smještene u igrice digitalnog doba, a na nekim radovima prikazana je igra kao sredstvo komunikacije.

Ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Božica Šarić istaknula je kako je ovo događanje tradicija zadnjih osam godina, kada su organizirane izložbe s raznim temama, a na toj je suradnji zahvalila ravnateljima i likovnim pedagozima osnovnih škola u našoj županiji, koje se uključuju. – Ova suradnja pruža mladim učenicima da upoznaju likovno stvaralaštvo, vizualne umjetnosti i dizajn i druže se na radionici, možda upravo tako pronađu i u našoj školi ostvare svoje buduće zanimanje – istaknula je ravnateljica, zahvalivši timu iz škole i svim učenicima koji sur adili na ovom projektu, ali i krapinsko – zagorskoj županiji i Gradu Zaboku te Gradskog galeriji na pokroviteljstvu i potpori.

Okupljene su pozdravili i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek te Branko Piljek, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zabok. Piljek je istaknuo kako je ovaj prostor Galerije potrebno što više koristiti na ovakvim i sličnim događanjima, kako bi prostor postao otvoren i prepoznatljiviji prema društvenoj sredini.

Gradonačelnik Ivan Hanžek pohvalio je projekt i izložbu. – Tko ne pamti i ne cijeni svoju prošlost, ne može razložno i pametno planirati svoju budućnost. Nemamo svi u kući odrasle dugovječne koji pamte starija vremena pa mogu prenijeti neka iskustva, stoga su upravo muzeji i ovakve prigode da se mnogi upoznaju s onim što je bitno za prošlost, a istovremeno da osmišljavaju budućnost. Drago mi je da i ovom prilikom možemo vidjeti koliko su ovi mladi ljudi talentirani i educirani, na čemu zahvaljujemo ustanovama za odgoj i obrazovanje. Koliko je samo talenata propalo u zagorju jer nisu imali mogućnost umjetničkog školovanja, poput ovog u našem ŠUDIGO – u, zato iskoristite priliku koju vam obrazovanje nudi ovdje kod nas – zaključio je Hanžek.

Uz otvorenje izložbe nastupili su učenici glazbenog odjela ŠUDIGO – a, održana je likovna radionica, a potom i panel diskusija. Osim što izložbu možete razgledati do 23. veljače u Galeriji, digitalni katalog potražiti možete i na web stranici Škole.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook