Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Medicinsko učilište SŠ Bedekovčina slavi 30. rođendan: ‘Ova škola potvrđuje da u malim mjestima mogu postojati velike škole’

Učilište obrazuje 30. generaciju učenika za zanimanje medicinska sestra medicinski tehničar opće njege i 26. naraštaj fizioterapeutskih tehničara


U SŠ Bedekovčina danas je održana svečana proslava 30. obljetnice Medicinskog učilišta.

– Ovo je kruna aktivnosti koje traju nekoliko mjeseci. Na zajedničkim smo se sastancima prisjećali bivših učenika, svih naših uspjeha, akcija, kolega i kolegica. Počeli smo davne 1992. godine zahvaljujući vizonarskom umijeću nažalost pokojnog ravnatelja g.Horvatića i njegove desne ruke, voditelja Učeničkog doma g. Radmana koji su nakon niza pregovora, zamolbi, uvjeravanja osnivača te uz dopusnicu Ministarstva upisali prvu generaciju učenika medicinske sestre/medicinski tehničari u SŠ Bedekovčina. Za našu školu bilo je osvježenje, izazov kakav se gotovo ne pamti u povijesti ove škole. Iako je u početku izgledalo nemoguće, korak po korak nabavljeni su kreveti, lutke, opremani kabineti. Najvažnije, u zbornici su nam se pridružile sjajne medicinske sestre, vrhunski liječnici specijalisti i sve ostalo je povijest. Imali smo priliku školovati prekrasne mlade ljude koji su sa svojih 14 ili 15 godina znali što žele – pomagati ljudima u najsretnijim i najtežim životnim trenucima, pružati im stručnu i ljudsku pomoć, ljubav i razumijevanje. Naša je bezuvjetna obaveza bila i dalje će biti pomoći im da steknu znanja i usavrše vještine koje su neophodne za uspješan rad medicinskih sestara, tehničara i fizioterapeutskih tehničara – rekla je ravnateljica škole Vera Hrvoj, zahvalivši svim ustanovama u kojima njihovi učenici imaju vježbe.

Suzana Posavec, voditeljica Medicinskog učilišta rekla je da učilište obrazuje 30. generaciju učenika za zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege i 26. naraštaj fizioterapeutskih tehničara. -Svojim djelovanjem u 30 godina rada Učilište doprinosi zajednici i ostavlja tragove u mnoštvu generacija. Dobro znamo koliko je važna uloga zdravstvenih djelatnika, ne samo u pružanju zdravstvene skrbi, nego i prevenciji bolesti, očuvanju zdravlja i promociji zdravog načina života. Naši učenici odavno su poznati ne samo u području zdravstva nego i drugim zanimanjima u kojima ostvarju sjajne rezultate. Želim da ova škola uz sjajne rezultate koje je postigla jučer, zadrži uspješnost i danas, i ostvari još bolje rezultate sutra – rekla je Posavec.

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić čestitao je obljetnicu. - Svi znamo koliki je nedostatak medicinskih sestara i vaša škola njeguje kult dobrih učenja, dobrih medicinskih sestara i možete biti ponosni, ne samo na području ove županije već i šire – rekao je Gazić.

Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih istaknuo je dugogodšnju dobru suradnju sa SŠ Bedekovčina. – Ova škola spada u red najboljih primjera strukovnog obrazovanja i zato mi je velika čast prenijeti pozdrave u ime Agencije. Strukovno obrazovanje je ponekad potcijenjeno, a zaboravljamo da ono priprema učenike da steknu one ključne vještine koje su svuda oko nas – rekao je Živčić.

Lijepo je doći u ovako dobre, organizirane škole. – Ova škola potvrđuje da u malim mjestima mogu postojati velike škole. Zahvaljujući svima vama, od ravnateljice, nastavnika, učenika, ova vrijedna obljetnica je potvrda da ste jedna od najboljih srednjih škola. Možete biti ponosni. Radite korisne stvari, činite ono što je najvrednije za hrvatsko društvo, odgajate učenike koji svojom kvalitetom i dobrim školovanjem jamče da će u poslovima koje rade dati kvalitetan dobprinos ustanovi u kojoj rade – rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Zamjenica župana Jasna Petek čestitala je Medicinskom učilištu rođendan u ime osnivača, Županije, istaknuvši da u KZŽ ima preko 2000 zdravstvenih radnika. – Imamo 6 bolnica, Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i brojne ustanove iz socijalne skrbi u kojima rade medicinske setsre i tehničari i fizioterapeutski tehničari koji su školovani uovdje u Bedekovčini. Mogu sa sigurnošću reći da iz svih tih zdravstvenih ustanova u kojima rade dobivamo povratne informacije da su to kvalitetni mladi ljudi, stručno osposboljeni za svoj rad. Za to su odgovorni svi koji rade u ovom Medicinskom učilištu, koji su posvećeni svom poslu i rade ga s ljubavlju – rekla je Petek, uručivši zahvalnicu Krapinsko – zagorske županije ravnateljici.

Predstavljena je i monografija Medicinskog učilišta, a urednica monografije Božica Jurinec zahvalial je svima koji su na njoj radili i pomogli. – Na samom početku monografija čitatelja upoznaje s radom škole, a nakon toga daje kratki prikaz sesrinstva i fizioterapije u Hrvatskoj. Nakon toga opisani su počeci školovanja medicinskih setsra i tehničara i fizioterapeutskih tehnilara, potkrijepljeni osvrtima prvih nastavnica Medicinskog učilišta, prikazan je daljnji razvoj Učilišta, natjecanja, aktivnosti i projekti. Monografija je obogaćena sjećanjima na školske dane koje su ustupili bivši učenici škole te posebnim dijelom što danas rade naši učenici. Tu su popisi učenika s fotografijama, nastavnika, odgajatelja i vanjskih suradnika te na kraju nastavnika Mediinskog učilišta – rekla je Jurinec. - Za uspjehe Medicinskog učilišta zaslužni su mali ljudi velikog srca – zaključila je.

Na svečanosti su uručene i brojne zahvalnice i priznanja pojedincima i ustanovama za doprinos razvitku i radu Medicinskog učilišta: Veri Hrvoj, Tatjani Sedak Benčić, Ranku Miholiću, Rafaeli Božić, Božići Jurinec, Štefici Sukreški, Danieli Usmiani, Sanji Markuš, Zavodu za hitnu medicinu KZŽ, DV-u ‘Zipkica’, Zavodu za javno zdravstvo KZŽ, Klinici za psihijatriju Vrapče, Centru za rehabilitaciju Varaždin – podružnica Pustodol, Stanku Belini, Jasminki Bukvić, Darinki Gregurić, Zdravku Brlečiću, Siniši Puneku, Danku Puščeniku, Ivanu Roginiću, učenicima generacije 1994. – 1998., učenicima generacije 199. – 2003., Općini BEdekovčina, Krapinsko – zagorskoj županiji, Trgocentru, Ljekarnama Švaljek, tvrtki Salvus, Općini Konjščina, Kristini Pavlović, Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Domu za odrasle osobe Lobor – grad, Domu zdravlja KZŽ, Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Specijalnoj bolnici Sveta Katarina, Pokliklinici IDC, Klinici Magdalena i Općoj bolnici Varaždin – službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook