Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Glavna zvijezda, purica z mlincima, zasjenila Doris Pinčić i Špičeka

Za današnju manifestaciju ‘Dan purice i vina uz Špičeka i svetokriške restorane’ pripremljena su jela od 300 kilograma purećeg mesa, koja se besplatno dijele posjetiteljima


Središnji događaj današnjeg, obiteljskog dana tradicionalne jednotjedne manifestacije ‘Prvi glas Zagorja’ u Svetom Križu Začretju, jest prava mala gastroenološka senzacija pod nazivom ‘Dan purice i vina uz Špičeka i svetokriške restorane’, tijekom koje se svim posjetiteljima besplatno dijele purica z mlincima, kao i neke druge, modernije i kulinarski inovativnije inačice tog popularnog zagorskog specijaliteta.

Uz najpoznatijeg zagorskog chefa Tomislava Špičeka, koji je pripremio nekoliko jela od 150 kilograma svježih purica i purana, od dodatnih 150 kilograma te autohtone, zaštićene zagorske namirnice, svatko na svoj način pripremilo je i pet svetokriških restorana: Sermage, Dunav, Klet Kozjak, Stara Škola i Agroturizam Kos. Dakle, pripremljeno je nekoliko jela od ukupno 300 kilograma purećeg mesa, a nakon odlične hrane, posjetitelji su nepca mogli dodatno razveseliti domaćim, svetokriškim vinima, koja su nudili OPG  Lasić, OPG Hrvoje Merkaš i Vina Grozaj.

Špiček nam je rekao kako ni u jednom trenutku nije dvojio da se uključi i podrži ovaj događaj te je posebno pohvalio organizatore, rekavši kako će se on osobno i idućih godina rado uključiti u ovu novu svetokrišku manifestaciju, koja ima tendeciju postati tradicionalna.

- Ja sam uvijek za to spreman jer ovo je zbilja delikatesni proizvod, to treba znati napraviti, nije ovo šala. Sveti Križ je to podignuo na jedan vrlo visoki nivo. Ggdje imate prilike doći i probati ovako ukusne zalogaje badava? Podržao sam ovu ideju jer je purica meni jedna od najdražih namirnica. Ja bih mijenjal sve morske plodove i sve bifteke ovoga svijeta za zagorsku puricu. Čak mi je puran draži nego purica, kad je onak fini, zreli. Za danas sam pripremil jedan meni: pureća jetrica dinstana na luku z jajci, ajngemahtec od drobnine, a i purane smo spekli, očistili, otkostili, napravili jednu smjesu od puranjskog mesa, dinstanog luka, povrća, mlinaca, sve skupa ovili smo u svinjsku maramicu, spekli u rolju i uz to napravili krpice sa zeljem kao prilog – rekao je Špiček te nam usput dao par korisnih savjeta kako što kvalitetnije ispeći puricu ili purana.

- Večer prije puricu treba nasoliti, namazati sa svinjskom masti i staviti u frižider, nek odstoji. Drugi dan treba pustiti da se stemperira, staviti glavicu, dvije luka u protvanj, malo vode podliti i staviti peći na lagano te polijevati svakih pola sata s tom mašću i vodom. To je najbitnije, da uvijek ima po sebi tekućine. Purice se mogu na malo jačoj temperaturi i kraće peći, jer su one manje. Recimo, mora se na nekih 180 stupnjeva peći. Nema pravila koliko dugo, morate biti kraj toga i vidjeti kako napreduje – savjetovao nas je Špiček.

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje, Marko Kos, koji se posebno angažirao oko ove manifestacije, nimalo ne sumnja da će ‘Dan purice i vina’ postati tradicija te da će se sigurno održati i iduće godine.

- Popularna Štruklijada je isto pokrenuta u Svetom Križu Začretju prije 10 godina. To nam je bio svojevrsni izazov i razmišljali smo kako sada zadovoljiti i najzahtjevnija nepca naših gostiju i mislim da je vrhunska delicija koja to može zadovoljiti upravo zagorski puran, mlinci, certificirani proizvod koji diči svakog Zagorca. Uz dobru kapljicu vina, ovo je događaj koji se ne može mjeriti s nijednim drugim, ovo je vrhunski događaj. Želja je da to postane interesantna tradicija. Sve skupa je i humanitarnog karaktera, da nešto skupimo za naš dječji vrtić, a usput da mlade naraštaje učimo da se zdravo hrane i da uživaju u pravoj deliciji. Hrana se, naime, dijeli besplatno, ali tko želi može donirati određeni iznos za dječji vrtić, od 5 kuna na dalje – rekao je načelnik Kos.

Podršku ovoj novoj manifestaciji dala je i Krapinsko – zagorska županija, a posebno ju je podržao župan Željko Kolar, koji je izrazio zadovoljstvo što se zagorska purica prezentira i na ovakav način. -Mi smo u posljednjih nekoliko godina s velikim poticajima poljoprivrednim proizvođačima vratili puricu na zagorska dvorišta i brege i s obzirom da je to zaštićeni proizvod, da i purica i mlinci imaju europsku zaštitu. Ako tome dodamo i štrukle, mi smo jedina regija u Europi koja ima zaštićen čitav jelovnik. Drago mi je da smo danas to mogli prezentirati i ponuditi gostima čitav ručak – rekao je Kolar.

Inače, kad se gledaju posljednji ažurirani podaci, oni iz svibnja ove godine, u Zagorju je trenutno 36 proizvođača koji dobivaju poticaje za uzgoj zagorskog purana, od kojih ih je 8 certificiranih, naglasio je Kolar. -Bio sam jako zadovoljan ove godine jer sam vidio 7, 8 novih mladih proizvođača. Veseli me što su sami proizvođači tražili od Županije da im pomognemo u formiranju zadruge i da izađemo na inozemna tržišta s obzirom da su proizvodi koji imaju europsku zaštitu izuzetno cijenjeni. Evo za primjer, ima u Francuskoj jedna ptica, slična purici, ali ne tako dobra. Napravili smo analizu i 4 puta je to meso skuplje od naše purice. Znači, kada mi to iduće godine plasiramo na francusko tržište, moći ćemo 100 posto dići cijenu, a bit ćemo još uvijek duplo jeftiniji od njihovog proizvoda. Vjerujem da je to samo početak proboja na europsko tržište – najavio je župan Željko Kolar.

Za sam kraj, spomenimo da je među brojnim posjetiteljima ove nove gastroenološke zagorske manifestacije bio i jedan broj onih kojima je pažnju privlačila i atraktivna voditeljica današnjeg programa, poznato tv lice, Doris Pinčić, koja je uz domaćeg voditelja Danijela Likara moderirala današnji program. No, iako se rado fotografirala s ponekim obožavateljem i obožavateljicom, ipak je veća gužva bila na mjestima gdje se dijelila hrana, pa je tako i sama Doris tijekom službenog dijela programa rekla kako je glavna današnja zvijezda upravo: Purica z mlincima.

- Izraziti sam ljubitelj hrvatske tradicije i smatram da mi u Hrvatskoj još nismo dovoljno svjesni da je svaki dio Lijepe naše poseban na svoj način. Sunce i more su nam prekrasni, ali polako smo počeli otkrivati da Hrvatska ima toliko toga za ponuditi, da nismo ovisni samo o suncu i moru. U svakom zlu neko dobro, možda je korona probudila to u nama jer nismo mogli putovati pa smo onda počeli šetati malo više. Sveti Križ Začretje, cijelo Zagorje i ovaj dio Hrvatske je doista jedno bajkovito mjesto i kada su mi predložili da dođem tu, prihvatila sam to s oduševljenjem. Ovo je način na koji se trebamo prezentirati, brendirati, reći svijetu da smo jedinstveni, svoji, da imamo tradiciju, kulturu i ne smijemo se toga sramiti – rekla je Doris Pinčić te dodala kako je trajanje današnje manifestacije predviđeno do 16 sati, ali kako vjeruje da će trajati i duže te je pozvala sve koji su u blizini da im se pridruže.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook