Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: 'Evakuacija, spašavanje i gašenje požara u DV Sveti Križ Začretje' – sve operativne snage spremne


Danas je na objektu Dječjeg vrtića u Svetom Križu Začretju održana vježba evakuacije, spašavanja i gašenja požara. Pretpostavka vježbe bila je situacija nakon potresa, a uslijed čega dolazi i do požara u kotlovnici objekta, a sudjelovala su oba dobrovoljna vatrogasna društva VZO Sveti Križ Začretje (DVD Sveti Križ Začretje i DVD Brezova), Hitna medicinska pomoć, GDCK Zabok, policija i Služba Civilne zaštite Krapina.

Predsjednik DVD Sveti Križ Začretje Miljenko Šoštarić napomenuo je kako je vježba organizirana na inicijativu Dječjeg vrtića Sveti Križ Začretje, Općine Sveti Križ Začretje i DVD-a Sveti Križ Začretje, koje je i nositelj cijelog projekta. ''Na vježbu su se odazvali svi pozvani, a moram iskazati i veliko zadovoljstvo sa samim tijekom same vježbe. Uključena su bila i sva djeca, koja su bila u vrtiću. Simulirala se situacija potresa, a kako smo nedavno zaista i imali iskustva s potresam ovo je bilo jako bitno odraditi, kako bi se djeca mogla pripremiti kako reagirati u nekoj sličnoj nepogodi. Živimo u izazovnim vremenima, pa ćemo morati organizirati i neke druge vježbe na temu nekih drugih elementarnih nepogoda, ali i stvarnih situacija, tako da naše buduće naraštaje i generacije pripremimo da u svakom trenutku mogu biti spremni i da mogu odreagirati onako kako treba u najboljoj vjeri da mogu pomoći sami sebi, ali i djeci i ljudima oko sebe.'' – rekao je Šoštarić

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos istaknuo je kako je svaka vježba korisna za svako društvo. ''S obzirom na i ratove i nepogode, koje se događaju u posljednje vrijeme, mislim da ovakve vježbe pripravnosti i spremnosti naše operative su više nego korisne. Ono što smo mi svi zajedno kao društvo u prošlosti zanemarili, jest da bi naši najmlađi morali početi vježbati, kako bi bili spremni ako do nečega uistinu dođe. Ovaj vrtić je projektiran i građen da bude protupotresni, međutim svjedoci smo događanja u posljednje vrijeme u cijelom svijetu i to nam je zapravo i obveza i na neki način poticaj da budemo što spremniji. Danas smo vidjeli operativne snage koje djeluju na prostoru Općine Sveti Križ Začretje, sudioništvo i MUP-a i Crvenog križa i Hitne medicinske pomoći i naša dva DVD-a. Ovu vježbu smo odradili bez Javne vatrogasne postrojbe, radili smo sa dva DVD-a i vidjeli smo da je bila vrlo uspješna. Dečki su bili spremni, operativni i djeca su zadovoljna odrađenim.'' – zaključio je načelnik.  

Karlo Rajačić, zapovjednik VZO Sveti Križ Začretje i DVD-a Sveti Križ Začretje pojasnio je da se radilo o vježbi evakuacije, spašavanja i gašenja požara u Dječjem vrtiću u Svetom Križu Začretju. ''Sudjelovali su DVD Sveti Križ Začretje, DVD Brezova, Hitna medicinska pomoć GDCK Zabok i policija. Vježba je uspješno izvedena, gašenje je vršilo DVD Sveti Križ Začretje sa kombiniranom navalom, a unesrećene su izvlačili članovi DVD Brezova.'' – jasan je bio zapovjednik.  

Vladimir Zrinski predstavnik Službe Civilne zaštite Krapina rekao je kako je cilj svake vježbe provjera spremnosti operativnih snaga sustava Civilne zaštite, kao i sudionika u tom sustavu. ''Uz to se i provjeravaju planovi iz područja Civilne zaštite, područja Zaštite i spašavanja, kako bi se utvrdila spremnost svih sudionika u danoj situaciji. Danas smo vidjeli prikaz jedne vježbe evakuacije Dječjeg vrtića u Svetom Križu Začretju, po scenariju potresa, koji je onda izazvao i požar u kotlovnici objekta. Sve operativne snage koje su sudjelovale pokazale su odličnu obučenost i visoku spremnost za djelovanje u stvarnim situacijama. Nakon vježbe odrađena je i analiza, jer cilj svake vježbe je da se utvrdi spremnost i ima li nekih nedostataka. Tako da je svaka vježba uspješna. Služba Civilne zaštite Krapina sudjelovala je u ovoj vježbu preko Županijskog centra 112, putem komunikacije, tj. sva komunikacija je išla preko tog centra. Moja uloga kao samostalnog nadzornika za prevenciju i planiranje u Službi civilne zaštite jest koordinativna i nadalje provedba analize vježbe i donošenje zaključka o njezinoj uspješnosti.'' – zaključio je Zrinski.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook