Prethodni članak
Sljedeći članak

ALARMANTNO: 'Nikad nismo bili suočeni s tako velikom proizvodnjom i ponudom droga'


U zagrebačkim otpadnim vodama manje je droge nego prijašnjih godina. Pokazala je to analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji upozorava da je to samo jedan od pokazatelja kada se govori o konzumaciji droge. A prema svim ostalim faktorima, u Hrvatskoj i ostalim Europskim zemljama konzumacija svih vrsta droga u posljednjih desetak godina - raste.

O toj temi u Dnevniku HTV-a govorio je Dražen Rastović - voditelj Službe kriminaliteta droga u Ravnateljstvu policije. Rekao da je da je situacija vrlo zabrinjavajuća.

- Nikad nismo bili suočeni s tako velikom proizvodnjom i ponudom droga. U širem okviru, u Europi i svijetu, nikad nismo bili suočeni s tolikim djelovanjem zločinačkih organizacija organiziranog kriminaliteta. Droge je sve više na ilegalnom narko tržištu. Ovaj poremećaj u Republici Hrvatskoj možemo tumačiti iz nekoliko uglova. Ja kao policijski službenik RH mogu reći da je na pad konzumacije droga u RH utjecalo djelovanje Hrvatske policije, istaknuo je.

- Kad govorimo o istraživanju otpadnih voda na području Zagreba, unatrag nekoliko godina na širem području Zagreba i u Zagrebu proveden je niz velikih kriminalističkih istraživanja u suradnji s USKOK-om. Uhićene su veće grupe zločinačkih organizacija tzv. balkanskog narko kartela koje su se bavile proizvodnjom i krijumčarenjem kemijskih droga, kokaina, marihuane itd. Strane policije kažu da je preko 50, 60 posto udjela u snabdijevanju ilegalnog narko tržišta s kokainom u organizaciji balkanskih ćelija balkanskog narko kartela, naglasio je.

- Prošle godine, u okolici Zagreba, imali smo zapljenu najvećeg laboratorija za proizvodnju kemijskih droga u povijesti RH. U obiteljskoj kući na tri kata uhićeno je 10-tak osoba. Pronađena je velika količina tehničke opreme za proizvodnju amfetamina i drugih vrsta droga. Pronađeno je i 14 tona kemikalija za proizvodnju tih droga. U druga dva slučaja u posljednjih godinu dana zaplijenjeno je 400 kg, a prošle godine 100 kg u stanu u Zagrebu, rekao je.

- Postoje svjetske tendencije organiziranog kriminala da se kanabis legalizira. U jednom smjeru dekriminalizacija, iza toga korištenje za medicinske potrebe, a iza toga legalizacija. Sve države koje su provele legalizaciju nisu se usrećile s takvom odlukom. Možemo kontaktirati i Kanadu i Urugvaj, Maltu i SAD. Kroz svojih 25 godina rada u policiji mogu reći da se nisu usrećile. S druge strane isto tako moram reći da produkti kanabisa koriste i olakšavaju tegobe kod određenih bolesti, ali govorim - on je namijenjen za bolesne ljude, ali ne za zdrave ljude, djecu i mlade, rekao je.

Manje droge u otpadnim vodama, no opći trendovi zabrinjavajući

U zagrebačkim otpadnim vodama ponovno je velika količina biomarkera koji upućuju na konzumaciju više vrsta droga. Ali sada je malo drugačije nego prije.

- Nakon jednog konkretnog rasta zadnjih nekoliko godina prvi put, odnosno drugi put dolazimo do jednog trenda pada. Bilo da se radi o trendu konzumacije kokaina, bilo da se radi o trendu konzumacije kanabisa, kao dvije najčešće upotrebljavane droge na području grada Zagreba, kaže pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Ako se gleda prosječna količina na tisuću stanovnika po danu, u Zagrebu je otkriveno - 401 miligram kokaina, 96 miligrama kanabisa, 99 miligrama amfetamina te 26 miligrama ecstasyja.

Opći su trendovi zabrinjavajući. Jer kada se uračunaju - broj osoba na liječenju, zaplijenjene količine droge i čistoća, u Hrvatskoj se konzumira više droge nego prije.

- Prije 20 godina je bilo normalno da se opustite uz čašu alkohola, a danas je nažalost normalno da se opustite i uz nekakvu lajnu bijeloga, kaže Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče.

Psihijatar Ćelić kaže da je u klinici Vrapče lani, u odnosu na godinu prije, bilo za četvrtinu više hospitalizacija zbog ovisnosti o marihuani i stimulansima.

- Vi danas imate ovisnika koji više nije ovisnik koji je izboden s ranama na rukama i nogama, nego čovjeka koji je u odijelu i koji to koristi kao zabavu tijekom vikenda, kaže psihijatar Ćelić.

Na svjetskoj razini, velik je problem eksplozija proizvodnje kokaina. Cijena mu nije porasla, a čistoća je veća nego prije. U Europi su najveće količine otkrivene u otpadnim vodama u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook