Prethodni članak
Sljedeći članak

FORESTFEST: U Radoboju održana jedinstvena manifestacija s bogatim programom 

Novi sadržaji za približavanje i povezivanje posjetitelja s prirodom i šumom kroz raznovrsna događanja 


Proteklog vikenda u Radoboju po prvi puta održao se Forestfest. Manifestaciju ForestFest Radoboj zajednički su osmislile i organizirale Općina Radoboj i udruga Snaga šume.  ForestFest predstavlja jedinstvenu manifestaciju s bogatim programom u kojem svatko može pronaći nešto zanimljivo za sebe.

Ova je manifestacija osmišljena kako bi približila i povezala sve posjetitelje s prirodom i šumom kroz edukativne, informativne, obrazovne, kulturne, opuštajuće aktivnosti terapije šumom i meditacije u šumskom okruženju koje nam pruža gora Strahinjčica i zelena oaza Radoboja. Otvorenje Forestfest manifestacije uveličale su Radobojske mažoretkinje svojim nastupom, a prisustvovali su  načelnik Anđelko Topolovec i predsjednica udruge Snaga šume Jasna Vukas koji su pozdravili prisutne i zaželjeli im ugodan vikend u Radoboju. Forestfest je otvorio predstavnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Fruk, ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Ova trodnevna manifestacija sadržava niz događanja - započela je aktivnostima za najmlađe - šumskom pedagogijom, rudarskom pričom, programom za biologe i mlade šumare, šumskom kupkom, api terapijama, art terapijama i obilascima stazom orhideja.  


Središnji događaj bio je Stručna konferencija na temu Zeleni horizonti: osnaživanje zajednica kroz terapiju šumama, inovativni  i održivi turizam. Izlagači koji su prisustvovali ovoj manifestaciji bili su Dr. Gisela Immich /Ludwig Maximilian Sveučilište München- Šumska kupka u doba antropocena, dipl.ing. Dijana Hršak- JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ - Očuvanje eko sustava Strahinjčice, dr. Dijana Vuletić-Hrvatski šumarski Institut, Jastrebarsko- Šume za terapiju-prepoznatljivost, mogućnosti i prepreke za razvoj, dipl.ing. Maks Udov /Herbafarm-Magnolija, Zagreb -Kako sačuvati svako urbano stablo, dr.Darija Cvikl- Visoka strukovna škola za ugostriteljstvo, wellness i turizam –Bled, Stručna podloga za uspostavu šumskog terapeutskog turizma, dr. Laura Secco- Sveučilište TESAF-Padova-Potencijal terapija temeljenih na prirodi u podršci zelenom turizmu: slučajevi u Italiji Marcel Medak, univ.spec.oec- TZ Bjelovarsko-Bilogorske županije- Mogućnost implementacije terapije šumom uponudu zdravstvenog turizma u sklopu Specijalnih bolnica u RH. Predavači su vrsni stručnjaci u području prirode i značaju šumske terapije koji su došli iz Italije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske.

Stručnu konferenciju otvorio je i sudjelovao predstavnik Ministarstva turizma i sporta, gospodin Slavko Štefičar, ravnatelj  Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije. Također, jedno od događanja koje se održalo ove subote je Međunarodna gljivarijada koja je ostvarila zavidne rezultate posjetitelja, yoga i art radionice, a za naše najmlađe bila je pripremljena predstava Čeh, Leh i Meh.  

Nedjelja je započela šumskom kupkom za osobe s invaliditetom, a slijedila je zanimljiva interaktivna šetnja prirodom uz pričanje legendi od Planinarskog doma do „Križa“. Održala  se i slikarska kolonija na temu šume i prirode, Art&Wine radionica te zabavna dječja igraonica uz Face painting. Program su dodatno obogatila tri koncerta koji su svojim izvođenjem posjetiteljima izmamili zadovoljne i sretne osmijehe na lica. Koncerti su se održavali na otvorenom počevši od Greenhill Club Big Banda koji je nastupao kod Lovačkog doma u Radoboju. Ovaj orkestar svira poznate jazz standarde u swing aranžmanu kako bi u ljudima stvorio pozitivne vibracije i povoljno djelovao na ljudsko zdravlje, a tu su i zaboravljene skladbe i šlageri hrvatskih skladatelja i poznatih vokalista. Subotu su upotpunila dva koncerta.

 Na prvom koncert posjetitelje je očarao Melun kvartet Varaždin koji se održao u crkvi sv. Jakoba na Gorjanima Sutinskim. Kvartet je poznat po izvođenju skladba jazz, jazz rock, blues standarda, te utorskih kompozicija članova banda. Drugi i posljednji koncert u subotu održao se, također kod Lovačkog doma, na otvorenom, a nastupio je poznati mladi i talentirani zagorski pjevač, superfinalista Superstara Dino Miklaužić sa svojim bendom. - Ono na što smo posebno zahvalni i sretni, a što i najviše trebamo čuvati jest naša priroda i okoliš jer kako bi izvođači rekli: „Nikada nismo nastupali sa ljepšim pogledom!“.

Organizatori, Općina Radoboj i udruga Snaga šume ovom manifestacijom ponudili su nove sadržaje koji su vezani uz prirodu, uz približavanje i povezivanje svih posjetitelja s prirodom i šumom kroz raznovrsna događanja koja prvenstveno imaju za cilj steći znanja kroz edukativne, informativne i obrazovne, kulturne aktivnosti uz opuštajuće terapije šumom i meditacije u šumskom okruženju koje nam pruža gora Strahinjčica i zelena oaza Radoboja i budućeg parka prirode. Zahvaljujemo svim posjetiteljima, izvođačima, predavačima, pokroviteljima i sponzorima koji su svojim prisustvom omogućili održavanje ove manifestacije uz puno radosti, ljubavi i povezivanja sa našom predivnom prirodom i krajem – poručuju iz Općine. 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook