Prethodni članak
Sljedeći članak

Europa je pozvala farmaceutske tvrtke da se drže riječi glede isporuke cjepiva

AstraZeneca je rekla Europskoj uniji da ne može ispuniti dogovorene ciljeve isporuke do kraja ožujka


Europa je pozvala u utorak farmaceutske tvrtke da se drže dane riječi glede isporuke cjepiva protiv koronavirusa u jeku niza smanjenja isporuka i kašnjenja, dok se ruše nade u brzo suzbijanje pandemije covida-19.

Svijet, željan obnove gospodarstva i putovanja, pozdravio je izuzetno brzi razvoj cjepiva kao najbolju priliku za zaustavljanje pandemije koja je odnijela više od 2,1 milijuna života. Međutim, cijepljenje u EU sporo se odvija u usporedbi s nekim drugi zemljama i nailazi na probleme, posebice vezano uz zastoj u lancu opskrbe.


AstraZeneca, koja je razvila svoje cjepivo zajedno sa Sveučilištem u Oxfordu, rekla je Europskoj uniji da ne može ispuniti dogovorene ciljeve isporuke do kraja ožujka. Pfizer je priopćio da će doći do privremenog usporavanja opskrbe od kraja siječnja do početka veljače, prenosi N1. 

“Europa je uložila milijarde kako bi pomogla razviti prva svjetska cjepiva protiv covida-19, kako bi stvorila istinsko globalno zajedničko dobro”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na virtualnom sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

Zemlje članice EU-a mogle bi izvesti AstraZenecu pred sud zbog kršenja ugovora o opskrbi ako ne bude poštovala plan isporuke, rekao je šef latvijske diplomacije Edgars Rinkevics.

Svaka država članica EU-a ima odvojeni ugovor o opskrbi s tvrtkom. Njemački ministar zdravstva podržao je prijedloge EU-a o uvođenju ograničenja na izvoz cjepiva protiv covida-19, izjavivši da Europa treba imati svoj “pravedni udio”.

“Mogu shvatiti da ima problema u proizvodnji, ali to onda mora pogoditi sve jednako”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn televiziji ZDF.

AstraZeneca je priopćila da početne isporuke cjepiva Europskoj uniji neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji.

“Početne količine bit će manje od prvotno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u tvornici unutar našeg europskog lanca opskrbe”, rekao je glasnogovornik tvrtke u priopćenju u petak ne navodeći detalje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook