Prethodni članak
Sljedeći članak

ERASMUS U SŠ BEDEKOVČINA: Učenici s nastavnicima putuju po svijetu i kupe iskustva za daljnje školovanje i rad


Učenici Srednje škole Bedekovčina u rujnu su boravili na dvotjednoj praksi u Malagi u Španjolskoj. Petnaest učenika trećeg i četvrtog razreda programa arhitektonski i građevinski tehničar u pratnji nastavnica Sanje Markuš i Daniele Usmiani kroz stručnu je praksu osnažilo svoje znanje o bioklimatskim pasivnim kućama i održivoj energiji te su u timovima radili na projektima bioklimatskih pasivnih solarnih kuća u računalnom programu AutoCAD.

Praksa u inozemstvu

Ova je praksa ostvarena kroz program 'Future in our hands' Erasmus+ projekta čija je ključna aktivnost mobilnost u svrhu učenja za pojedince, odnosno obavljanje prakse u inozemstvu u tvrtkama ili srodnim školama. U okviru samog projekta, za SŠ Bedekovčina planirano je 75 mobilnosti učenika u Irsku i Španjolsku te 3 nastavnika u Austriju i Češku. Projekt je početo 2019., no s obzirom na trenutnu situaciju s panedmijom, dosada su odrađene prakse učenika u Irskoj, gdje ih je boravilo 20 (10 arhitektonskih i građevinskih tehničara, 5 medicinskih sestara i 5 fizioterapeutskih tehničara), a u rujnu su svoja znanja i vještine učenici usavršavali u Španjolskoj. Kako nam je ispričala profesorica Daniela Usmiani, smještaj je bio osiguran u resortu u gradiću 20-ak kilometara od Malage, kamo su svaki dan putovali javnim prijevozom, kako bi zajedno s mentorom odrađivali zadatke na projektima bioklimatskih pasivnih kuća. – Osim toga, učenici su imali i planiranih 10 sati španjolskog jezika i komunikacije tako da su na kraju edukacije pisali i test provjere znanja i dobili zaslužene certifikate – rekla je profesorica Usmiani, istaknuvši kako su dojmovi učenika, kao i nastavnika, izrazito pozitivni.

Vrlo važno iskustvo

-Učenici su imali prilike učiti o bioklimatskim solarnim kućama, što je trenutno trend i budućnost moderne arhitekture i građevine. Osnažili su se i u znanju o obnovljivim izvorima energije. Radeći u timovima, radili su na način koji je aktualan na njihovom budućem poslu, dijelili zadatke, poštivali rokove i prezentirali rezultate rada – ispričala je Usmiani, dodavši kako su učenici aktivno koristili engleski jezik u neposrednoj komunikaciji, ali i tijekom svojih prezentacija. – Primijetili smo da je znatno porasla razina samopouzdanja kod učenika, ne samo u svakodnevnim aktivnostima i putovanju u stranom gradu i komunikaciji s lokalnim stanovništvom, već i u profesionalnom smislu, obzirom da su svi timovi završili svoje projekte na vrijeme, a prilikom prezentiranja projekata su koristili stručnu terminologiju i vješto odgovarali na pitanja mentora – dodala je, zaključivši kako će ova praksa učenicima značiti mnogo, ne samo u profesionalnom, već i u osobnom razvoju, što nam je potvrdio i učenik Jakov Martinek.

 – To iskustvo mi je vrlo važno, jer smo naučili kakvi su standardi ekonomske održivosti u drugim svjetskim zemljama. Energetski certifikati su nezaobilazni dio gradnje obiteljske kuće, a naučili smo i kako se i na kojem području koriste određeni sistemi. Prije ili kasnije ti sistemi morat će biti implementirani i u naše kuće – ispričao nam je Jakov, dodavši kako je s ekipom posebno uživao i u slobodnom vremenu te su posjetili brojne atrakcije i zanimljivosti, kulturne znamenitosti, a bilo je vremena i za kupanje i druženje na plaži.

Razvoj talenata i samopouzdanja

Osim ove, provedena je nedavno još jedna stručna praksa, u kojoj su četiri učenika četvrtog razreda programa agrotehničar zajedno s nastavnikom Danielom Gavranom boravila u Ubedi, gdje su, radeći na farmi, upoznali način uzgoja životinja, kao i ekološku poljoprivredu i kako se ona primjenjuje u maslinicima po kojima je taj kraj Španjolske poznat. - Vjerujemo da i naši projekti pomažu da ih dodatno osnažimo kao osobe, da razvijamo njihov osjećaj za toleranciju i poštivanje različitosti, da razvijaju svoje talente, svoje samopouzdanje i budu ponosni na sebe i svoje uratke, kao što smo i mi kao škole ponosni na sve njih – rekla je profesorica Usmiani.

Škola je nastavila i s aktivnostima ostalih projekata strateških suradnji, trenutno je aktivnih 9 Erasmus+ projekata. U rujnu je održan i projekti susret u Njemačkoj na kojem je sudjelovalo četvero nastavnika, kao i na Tenerifama gdje je sudjelovalo troje nastavnika. U okviru Erasmus+ projekta 'Guide the Guide', pet je učenika posljednjeg tjedna listopada s nastavnicima boravilo u Coimbru u Portugalu kako bi sudjelovali na projektnom susretu timova iz Španjolske, Rumunjske, Italije, Portugala i Hrvatske. Planira se i mobilnost u Tursku od 21. do 27. studenoga na kojoj će sudjelovati četvero učenika i dvije nastavnika, kao i 20 učenika u Irsku u siječnju iduće godine.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, osobito na cestama u Dalmaciji gdje je moguće zadržavanje veće količine vode na kolniku. U priobalju puše jak vjetar. U Lici mjestimice pada snijeg. Mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program