Prethodni članak
Sljedeći članak

ERASMUS U SŠ BEDEKOVČINA: Učenici s nastavnicima putuju po svijetu i kupe iskustva za daljnje školovanje i rad


Učenici Srednje škole Bedekovčina u rujnu su boravili na dvotjednoj praksi u Malagi u Španjolskoj. Petnaest učenika trećeg i četvrtog razreda programa arhitektonski i građevinski tehničar u pratnji nastavnica Sanje Markuš i Daniele Usmiani kroz stručnu je praksu osnažilo svoje znanje o bioklimatskim pasivnim kućama i održivoj energiji te su u timovima radili na projektima bioklimatskih pasivnih solarnih kuća u računalnom programu AutoCAD.

Praksa u inozemstvu

Ova je praksa ostvarena kroz program 'Future in our hands' Erasmus+ projekta čija je ključna aktivnost mobilnost u svrhu učenja za pojedince, odnosno obavljanje prakse u inozemstvu u tvrtkama ili srodnim školama. U okviru samog projekta, za SŠ Bedekovčina planirano je 75 mobilnosti učenika u Irsku i Španjolsku te 3 nastavnika u Austriju i Češku. Projekt je početo 2019., no s obzirom na trenutnu situaciju s panedmijom, dosada su odrađene prakse učenika u Irskoj, gdje ih je boravilo 20 (10 arhitektonskih i građevinskih tehničara, 5 medicinskih sestara i 5 fizioterapeutskih tehničara), a u rujnu su svoja znanja i vještine učenici usavršavali u Španjolskoj. Kako nam je ispričala profesorica Daniela Usmiani, smještaj je bio osiguran u resortu u gradiću 20-ak kilometara od Malage, kamo su svaki dan putovali javnim prijevozom, kako bi zajedno s mentorom odrađivali zadatke na projektima bioklimatskih pasivnih kuća. – Osim toga, učenici su imali i planiranih 10 sati španjolskog jezika i komunikacije tako da su na kraju edukacije pisali i test provjere znanja i dobili zaslužene certifikate – rekla je profesorica Usmiani, istaknuvši kako su dojmovi učenika, kao i nastavnika, izrazito pozitivni.

Vrlo važno iskustvo

-Učenici su imali prilike učiti o bioklimatskim solarnim kućama, što je trenutno trend i budućnost moderne arhitekture i građevine. Osnažili su se i u znanju o obnovljivim izvorima energije. Radeći u timovima, radili su na način koji je aktualan na njihovom budućem poslu, dijelili zadatke, poštivali rokove i prezentirali rezultate rada – ispričala je Usmiani, dodavši kako su učenici aktivno koristili engleski jezik u neposrednoj komunikaciji, ali i tijekom svojih prezentacija. – Primijetili smo da je znatno porasla razina samopouzdanja kod učenika, ne samo u svakodnevnim aktivnostima i putovanju u stranom gradu i komunikaciji s lokalnim stanovništvom, već i u profesionalnom smislu, obzirom da su svi timovi završili svoje projekte na vrijeme, a prilikom prezentiranja projekata su koristili stručnu terminologiju i vješto odgovarali na pitanja mentora – dodala je, zaključivši kako će ova praksa učenicima značiti mnogo, ne samo u profesionalnom, već i u osobnom razvoju, što nam je potvrdio i učenik Jakov Martinek.

 – To iskustvo mi je vrlo važno, jer smo naučili kakvi su standardi ekonomske održivosti u drugim svjetskim zemljama. Energetski certifikati su nezaobilazni dio gradnje obiteljske kuće, a naučili smo i kako se i na kojem području koriste određeni sistemi. Prije ili kasnije ti sistemi morat će biti implementirani i u naše kuće – ispričao nam je Jakov, dodavši kako je s ekipom posebno uživao i u slobodnom vremenu te su posjetili brojne atrakcije i zanimljivosti, kulturne znamenitosti, a bilo je vremena i za kupanje i druženje na plaži.

Razvoj talenata i samopouzdanja

Osim ove, provedena je nedavno još jedna stručna praksa, u kojoj su četiri učenika četvrtog razreda programa agrotehničar zajedno s nastavnikom Danielom Gavranom boravila u Ubedi, gdje su, radeći na farmi, upoznali način uzgoja životinja, kao i ekološku poljoprivredu i kako se ona primjenjuje u maslinicima po kojima je taj kraj Španjolske poznat. - Vjerujemo da i naši projekti pomažu da ih dodatno osnažimo kao osobe, da razvijamo njihov osjećaj za toleranciju i poštivanje različitosti, da razvijaju svoje talente, svoje samopouzdanje i budu ponosni na sebe i svoje uratke, kao što smo i mi kao škole ponosni na sve njih – rekla je profesorica Usmiani.

Škola je nastavila i s aktivnostima ostalih projekata strateških suradnji, trenutno je aktivnih 9 Erasmus+ projekata. U rujnu je održan i projekti susret u Njemačkoj na kojem je sudjelovalo četvero nastavnika, kao i na Tenerifama gdje je sudjelovalo troje nastavnika. U okviru Erasmus+ projekta 'Guide the Guide', pet je učenika posljednjeg tjedna listopada s nastavnicima boravilo u Coimbru u Portugalu kako bi sudjelovali na projektnom susretu timova iz Španjolske, Rumunjske, Italije, Portugala i Hrvatske. Planira se i mobilnost u Tursku od 21. do 27. studenoga na kojoj će sudjelovati četvero učenika i dvije nastavnika, kao i 20 učenika u Irsku u siječnju iduće godine.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook