Prethodni članak
Sljedeći članak

Epidemiolog Kaić: Cijepljenje Johnson & Johnsonom moglo bi krenuti za dan - dva

  • Dino Stanin/PIXSELL - cjepivo

    Dino Stanin/PIXSELL


Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje cjepiva Johnson & Johnsona, no, ističu, krvni ugrušci jesu rijetka nuspojava. Tako je otklonjena većina prepreka da se s 900 tisuća doza tog cjepiva, koliko smo ih naručili, cijepi i u Hrvatskoj.

Kako će izgledati cijepljenje cjepivom Johnson & Johnson i kada će ono početi u Dnevniku Nove TV kazao je epidemiolog Bernard Kaić.

"Cijepljenje bi moglo početi čim HALMED izda dozvolu za unos serije. Moglo bi biti za dan-dva. Čekala se objava Europske agencije za lijekove. Uvjeriti ljude da se cijepe isto je kao i s cjepivom AstraZenece. Trebaju razumjeti da je rizik od covida-19 puno veći za njihovo zdravlje nego od cjepiva", kazao je Kaić.

"Kažu da cjepiva AstraZenece i Johnson & Johnsona mogu u vrlo rijetkim slučajevima izazvati neobične vrste tromboze s krvarenjima, ali covid kod težih slučajeva u 20 posto više izaziva krvarenja, a našao sam i podatak da je na obdukciji ljudi koji su umrli od covida-19 kod 90 posto njih nađena tromboza u plućnim žilama. Tako da je rizik od covida-19 neusporedivo veći nego od cijepljenja", objasnio je Kaić.

Za odaziv za cijepljenje učitelja kaže da ga čudi nizak interes. "Tako je bilo na početku i među zdravstvenim djelatnicima, u prosincu kad smo počeli cijepiti. Imali smo relativno nizak interes, nekih 30 do 40 posto. Vremenom ih je cijepljeno 75 posto. Porastao je interes kod onih koji se u početku nisu htjeli cijepiti", rekao je Kaić i dodao da vjeruje da će tako biti i s nastavnicima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook