Prethodni članak
Sljedeći članak

[ENERGETSKA OBNOVA PRI KRAJU] Ministar Štromar obišao radove na školi u Gornjoj Stubici

Nakon fasade i izolacije prostorija i krova te zamjene javne rasvjete, mijenjat će se strop i pod u sportskoj dvorani


Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar obišao je danas radove na energetskoj obnovi Osnovne škole Matije Gupca u Gornjoj Stubici.

U društvu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i njegovog zamjenika Anđelka Fereka – Jambreka, načelnika Gornje Stubice Jasmina Krizmanića i njegovog zamjenika Vladimira Škvorca te načelnika Kumrovca Roberta Šplajta i ravnateljice osnovne škole Sanje Knezić, obišao je prostorije u kojima su radovi već izvršeni, kao i sportsku dvoranu gdje će se obnovi tek pristupiti.

Ravnateljica Sanja Knezić pozdravila je goste i zahvalila za sve što čine za školu da bi se ova obnova mogla ostvariti. Zgrada škole stara je pedeset godina te je dosada bilo problema sa zagrijavanjem prostorija, odnosno hlađenjem u proljeće, osobito u potkrovnim prostorijama i učionicama, što će se ovom energetskom obnovom promijeniti, rekla je ravnateljica.

-Imali ste prilike vidjeti da je energetska obnova škole bila opravdana, prostori su loši i uvjeti neprikladni, a na ovaj način će se to sanirati i djeca će imati idealne uvjete za učenje – rekao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić te je zahvalio županu obzirom na projekt koji Općina radi u suradnji sa Županijom, a to je projektiranje nove sportske dvorane. Jednako tako, rekao je kako se nada da će i Vlada prepoznati nedostatak prave sportske dvorane u Gornjoj Stubici u kojoj bi djeca i klubovi imali dobre uvjete u kojima bi se mogli na najbolji mogući način pripremati za ostvarenje odličnih rezultata.

Župan Željko Kolar rekao je kako će se, nakon fasade i izolacije školskih prostorija i krova te zamjene sustava javne rasvjete u školi, pristupiti i obnovi školske sportske dvorane gdje će se obnoviti krovište i parket, a trenutno je u izradi i troškovnik za radove na zamjeni sadašnjeg betonskog pokrova krova na zgradi škole. – To nije u projektu, no kada bismo i to napravili na proljeće, imali bismo kompletnu školu sto posto energetski obnovljenu – rekao je Kolar. Dodao je i nije zadovoljan prijedlogom Europske komisije za sljedeću financijsku omotnicu koja će ići prema Hrvatskoj, jer u tom prijedlogu nema sportskih dvorana, škola, ni specijalnih bolnica, stoga apelira na potpredsjednika Vlade da skrene pozornost nadležnim ministarstvima koja će sudjelovati u pregovorima s EU komisijom da se to promijeni.

Kolar je rekao i kako su dosada u našoj županiji obnovljene tri škole (Pregrada, Hum na Sutli i Zabok), tri su u radovima (Gornja Stubica, Đurmanec i Kumrovec), a za dva tjedna potpisat će se nova dva ugovora za osnovnu i srednju školu u Konjščini. – Ostaje nam onda još Srednja škola Bedekovčina, gdje je u tijeku ocjenjivanje postupka javne nabave. Bit će to ukupno vrijednost preko 60 milijuna kuna za sve škole – rekao je Kolar, napomenuvši kako je REGEA pripremila analizu svih škola na području županije, na temelju koje će se napraviti odrediti koje bi još škole trebale u obnovu.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade čestitao je svima koji su radili na ovom projektu, kao i na svim projektima energetskih obnova škola u Krapinsko – zagorskoj županiji. Ukupni iznos svih javnih zgrada i višestambenih objekata u energetskoj obnovi je 5 milijardi kuna ugovorenih sredstava, od čega su 2,3 milijarde europska sredstva, a ostalo financiraju JLS i centralna država, s time da je otvoren svake godine i fond Ministarstva regionalnog razvoja gdje je još 300 milijuna kuna osigurano za sufinanciranje one razlike koju moraju pokriti općine i gradovi, rekao je Štromar.

Istaknuo je kako je, osim toga, posebno ponosan i na program sanacije klizišta, koji je pred nekoliko godina dogovoren sa županom Kolarom, no tada nisu bila osigurana sredstva. – Sada su sredstva osigurana i deseci klizišta se rješavaju i iduće godine će opet biti osigurana sredstva. Dat ću sve od sebe da novci mogu ići i na sjever Hrvatske. Neki su me prijavili za sukob interesa jer sjever dobiva više novca, no ako je to u korist građanima, tako mi u Vladi i dalje trebamo raditi – rekao je potpredsjednik Vlade.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program