Prethodni članak
Sljedeći članak

Edukacija za roditelje: Medijsko opismenjavanje


Svjesni utjecaja kojeg mediji imaju na djecu, tijekom mjeseca veljače i dio ožujka u DV Škrinjica održana je edukacija za roditelje na temu „Medijsko opismenjivanje“. Cilj edukacije je osposobljavanje roditelja za pravilno korištenje medija te kritičko promišljanje o porukama medijskog sadržaja. U prvom, teorijskom dijelu, roditeljima je približen pojam "sharentinga" odnosno pretjeranog dijeljenja sadržaja o vlastitoj djeci na internetu, te " digitalni otisak" koji nastaje kao rezultat navedenoga. Roditelji su upoznati s pozitivnim i negativnim posljedicama koje mediji poput televizije i mobilnih uređaja imaju na djecu. Naglasak je stavljen na traženju i nuđenju kvalitetnih alternativa ekranima kako bi vrijeme provedeno s djetetom imalo pozitivan utjecaj na njegov razvoj.

Praktični dio edukacije ostvaren je putem radionica. Roditelji naših najmlađih polaznika vrtića, Zvjezdica i Oblačića, na radionici „Slikovnica kao medij“ upoznali su se s najkvalitetnijim tiskanim medijem za djecu – slikovnicom. Njihovom kreativnošću i maštom nastale su prekrasne slikovnice primjerene dobi djeteta koje će mališani s veseljem prelistavati tijekom boravka u vrtiću. Za roditelje vrtićkih skupina održane su radionice na temu "Put u svijet medijske pismenosti" s ciljem razvoja kritičkog mišljenja kod djece (ali i odraslih). U današnje vrijeme kritičko medijsko opismenjavanje postaje edukacijski imperativ s obzirom na povećani broj i dostupnost medijskih sadržaja koji nisu primjereni ili prilagođeni djeci te s obzirom na ograničenu mogućnost njihove regulacije.

Gledajući edukativne video uratke „Put u svijet medijske pismenosti 1 i 2“ upoznali su se s osnovnim pojmovima kao što je medijska pismenost, kritičko mišljenje, reklame, te su razgovorom i vlastitim promišljanjima dali prijedloge kako bi kod svoje djece potaknuli kritičko mišljenje u digitalnom okruženju. Zajedno smo zaigrali igru „Kockarenja“, koja je bila jedna od predloženih aktivnosti i igara za djecu koje su temeljna podloga za razvoj kritičkog mišljenja.
„Ako medije koristimo osviješteno i pametno, u velikoj mjeri mogu se izbjeći opasnosti i negativne posljedice njihovog korištenja. Možemo samo profitirati spoznajnim, svjetonazorskim, kulturnim, socijalnim i drugim obogaćivanjem koje nam mediji nude - ako mi koristimo njih, a ne oni nas.“ (medijskapismenost.hr). 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook