Prethodni članak
Sljedeći članak

Dvije Eme prve su Zagorke rođene u 2021. godini

U ova teška vremena evo tračka optimizma u našem rodilištu, jer smo u 2020. godini i imali 57 poroda više nego 2019. godine, odnosno godinu smo završili s 850 poroda, rekao je dr. Fureš


Prve Zagorke rođene u ovoj godini u OB Zabok dvije su djevojčice, koje će nositi i jednaka imena – Ema. Kako je napomenuo prim. dr. sc. Rajko Fureš, voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, tijekom dana očekuje se još jedan porod. Prvu djevojčicu Lucija Drenški iz Prigorja u Đurmancu rodila je u 9.03 sati, a drugu Emu Nikolina Herceg iz Tuhlja u 9.37 sati.

- U ova teška vremena evo tračka optimizma u našem rodilištu, jer smo u 2020. godini i imali 57 poroda više nego 2019. godine, odnosno godinu smo završili s 850 poroda. Od ukupnog broja poroda bilo je 439 dječaka i 422 djevojčica, porodili smo 11 blizanaca. Imali smo ukupno 11 poroda dovršenih carskim rezom. Trudimo se u ova teška vremena našim trudnicama i rodiljama pružiti maksimalnu potporu, psihološku i svu drugu, da im kao zdravstveni djelatnici olakšamo boravak u rodilištu da te najsretnije dane ipak provedu što manje stresno – rekao je dr. Fureš. Od početka pandemije, u OB Zabok bilo je 14 covid pozitivnih rodila, 6 porođenih žena koja se prethodno preboljele covid te jedno novorođenče koje je bilo covid pozitivno, no sve je prošlo bez komplikacija, dodao je. – Oprezni smo, postupamo prema strogim eidemiološkim pravilima i nadamo tako će biti i dalje, kako bi što bezbolnije prošli ovu pandemiju i da u sljedeću godinu uđemo doista puno sretniji i veseliji – zaključio je Fureš.

Svake godine prvorođene Zagorce daruje Krapinsko - zagorska županija. Darivanje nije izostalo ni ove godine, iako zbog epidemioloških razloga župan Željko Kolar nije fizički posjetio prve rodilje, već je to napravio preko medicinskog osoblja koje će i uručiti poklone. - Današnji prvi dan nove godine zasjalo je sunce i našli smo se na najboljem mogućem mjestu, u rodilištu OB Zabok. Rodile su nam se dvije Zagorke, u iščekivanju smo trećeg poroda, gdje će se roditi prvi Zagorec u ovoj godini. Hvala medicinskom osoblju OB Zabok, ginekologiji, koja je prošle godine radila u vrlo teškim uvjetima – uahvalio je župan Kolar. Dodao je da Županija svake godine prvu rodilju daruje novčano odnosno sve rodilje koje rode na prvi dan nove godine. Daruje se I svaka majka koja rodi treće I svako daljnje dijete. - Stalno ulažemo u naše rodilište, koje je Rodilište – prijatelj majki. Uz stalne poklone gdje svaki novorođeni Zagorec i Zagorka dobiju mali bodi Zagorje bajka na dlanu, svake godine kupimo i nešto novo od opreme. Za ovu godinu smo definirali da će to biti stol za porod, koji je vrijednosti oko 150 tisuća kuna, već od ponedjeljka će se krenuti s postupkom javne nabave i na taj način ćemo kao Županija doprinijeti još boljim uvjetima za našu ginekologiju – istaknuo je župan.

Rodiljama je uputio i poruku. – Bez obzira na okolnosti, tu smo, nismo ih zaboravili, stvaramo bolje uvjete i pomažemo u odgoju njihove djece u smislu poboljšanja materijalnih uvjeta, od vrtića, osnovnog i srednjeg školstva, visokog obrazovanja te na taj način šaljemo poruku svima da ostanu na području Krapinsko – zagorske županije – poručio je župan.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina čestitao je svima Novu godinu i istaknuo da je 2020. Godina donijela mnogo lijepih stvari što se tiče odjela ginekologije. - 57 poroda više, 850 novorođenih, iznimno smo sretni i veseli da smo našli pozitivnu točku u godini iza nas. Naše trudnice dolaze u top uvjete s vrhunskom liječničkom i sestrinskom ekipom. Nadamo se da će se taj trend više poroda nastaviti u 2021. – rekao je Vančina.

Dr. Jadranka Šanjug, koja je bila, uz dr. Fureša i dr. Gredičaka, u ekipi koaj je porodila prve Zagorke, rekla je da je jedan porod bio carskim rezom, a jedan uspješan vaginalni. – Iza nas u rodilištu je uspješna godina. Imali smo 17 posto carskih rezova, 23 posto programiranih poroda, što znači da su dogovoreni zbog nekih indikacija – rekla je dr. Šanjug.

Župan Kolar uputio je i novogodišnju čestitku. - Sretna nova godina, želim svima zdravu godinu, mirno tlo i da dočekamo cijepljenje kako bi se riješili i koronavirusa na kojeg smo i djelomično zaboravili nakon ove strašne tragedije koja je zadesila Petrinju, Sisak, Glinu, našu Baniju – poručio je župan.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook