Prethodni članak
Sljedeći članak

Dvije Eme prve su Zagorke rođene u 2021. godini

U ova teška vremena evo tračka optimizma u našem rodilištu, jer smo u 2020. godini i imali 57 poroda više nego 2019. godine, odnosno godinu smo završili s 850 poroda, rekao je dr. Fureš


Prve Zagorke rođene u ovoj godini u OB Zabok dvije su djevojčice, koje će nositi i jednaka imena – Ema. Kako je napomenuo prim. dr. sc. Rajko Fureš, voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, tijekom dana očekuje se još jedan porod. Prvu djevojčicu Lucija Drenški iz Prigorja u Đurmancu rodila je u 9.03 sati, a drugu Emu Nikolina Herceg iz Tuhlja u 9.37 sati.

- U ova teška vremena evo tračka optimizma u našem rodilištu, jer smo u 2020. godini i imali 57 poroda više nego 2019. godine, odnosno godinu smo završili s 850 poroda. Od ukupnog broja poroda bilo je 439 dječaka i 422 djevojčica, porodili smo 11 blizanaca. Imali smo ukupno 11 poroda dovršenih carskim rezom. Trudimo se u ova teška vremena našim trudnicama i rodiljama pružiti maksimalnu potporu, psihološku i svu drugu, da im kao zdravstveni djelatnici olakšamo boravak u rodilištu da te najsretnije dane ipak provedu što manje stresno – rekao je dr. Fureš. Od početka pandemije, u OB Zabok bilo je 14 covid pozitivnih rodila, 6 porođenih žena koja se prethodno preboljele covid te jedno novorođenče koje je bilo covid pozitivno, no sve je prošlo bez komplikacija, dodao je. – Oprezni smo, postupamo prema strogim eidemiološkim pravilima i nadamo tako će biti i dalje, kako bi što bezbolnije prošli ovu pandemiju i da u sljedeću godinu uđemo doista puno sretniji i veseliji – zaključio je Fureš.

Svake godine prvorođene Zagorce daruje Krapinsko - zagorska županija. Darivanje nije izostalo ni ove godine, iako zbog epidemioloških razloga župan Željko Kolar nije fizički posjetio prve rodilje, već je to napravio preko medicinskog osoblja koje će i uručiti poklone. - Današnji prvi dan nove godine zasjalo je sunce i našli smo se na najboljem mogućem mjestu, u rodilištu OB Zabok. Rodile su nam se dvije Zagorke, u iščekivanju smo trećeg poroda, gdje će se roditi prvi Zagorec u ovoj godini. Hvala medicinskom osoblju OB Zabok, ginekologiji, koja je prošle godine radila u vrlo teškim uvjetima – uahvalio je župan Kolar. Dodao je da Županija svake godine prvu rodilju daruje novčano odnosno sve rodilje koje rode na prvi dan nove godine. Daruje se I svaka majka koja rodi treće I svako daljnje dijete. - Stalno ulažemo u naše rodilište, koje je Rodilište – prijatelj majki. Uz stalne poklone gdje svaki novorođeni Zagorec i Zagorka dobiju mali bodi Zagorje bajka na dlanu, svake godine kupimo i nešto novo od opreme. Za ovu godinu smo definirali da će to biti stol za porod, koji je vrijednosti oko 150 tisuća kuna, već od ponedjeljka će se krenuti s postupkom javne nabave i na taj način ćemo kao Županija doprinijeti još boljim uvjetima za našu ginekologiju – istaknuo je župan.

Rodiljama je uputio i poruku. – Bez obzira na okolnosti, tu smo, nismo ih zaboravili, stvaramo bolje uvjete i pomažemo u odgoju njihove djece u smislu poboljšanja materijalnih uvjeta, od vrtića, osnovnog i srednjeg školstva, visokog obrazovanja te na taj način šaljemo poruku svima da ostanu na području Krapinsko – zagorske županije – poručio je župan.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina čestitao je svima Novu godinu i istaknuo da je 2020. Godina donijela mnogo lijepih stvari što se tiče odjela ginekologije. - 57 poroda više, 850 novorođenih, iznimno smo sretni i veseli da smo našli pozitivnu točku u godini iza nas. Naše trudnice dolaze u top uvjete s vrhunskom liječničkom i sestrinskom ekipom. Nadamo se da će se taj trend više poroda nastaviti u 2021. – rekao je Vančina.

Dr. Jadranka Šanjug, koja je bila, uz dr. Fureša i dr. Gredičaka, u ekipi koaj je porodila prve Zagorke, rekla je da je jedan porod bio carskim rezom, a jedan uspješan vaginalni. – Iza nas u rodilištu je uspješna godina. Imali smo 17 posto carskih rezova, 23 posto programiranih poroda, što znači da su dogovoreni zbog nekih indikacija – rekla je dr. Šanjug.

Župan Kolar uputio je i novogodišnju čestitku. - Sretna nova godina, želim svima zdravu godinu, mirno tlo i da dočekamo cijepljenje kako bi se riješili i koronavirusa na kojeg smo i djelomično zaboravili nakon ove strašne tragedije koja je zadesila Petrinju, Sisak, Glinu, našu Baniju – poručio je župan.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog olujnih udara vjetra samo za osobna vozila otvorene su: -autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27); -državna cesta Maslenica-Zaton Obro...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program