Prethodni članak
Sljedeći članak

'Drago nam je da gradimo vrtić jer bez njega nema prilike za daljnji razvoj'

Povodom Dana općine i Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, razgovarali smo s načelnikom Tuhlja Mladenom Hercigonjom


[zl] Koje biste projekte i radove istaknuli kao najvažnije u proteklih godinu dana?

Hercigonja: U proteklih godinu dana u Općini Tuhelj pokrenuto je i završeno niz projekata i radova, a sve s ciljem poboljšanja uvjeta i kvalitete života naših mještana. Od radova na komunalnoj infrastrukturi izvršena je modernizacija – asfaltiranje nerazvrstanih cesta u dužini od 1 km na području naselja Pristava, Lipnica Zagorska, Glogovec Zagorski i Črešnjevec. Proširili smo javnu rasvjetu u naseljima Tuheljske Toplice i Tuhelj postavljanjem 40 led svjetiljki za uličnu rasvjetu. Dijelovi naše općine, posebno naselje Sveti Križ je područje čestih klizišta, stoga nastojimo preventivno djelovati na pojavu istih i to na način da reguliramo i čistimo manje vodotoke koji nisu u nadležnosti Hrvatskih voda, stoga smo regulirali cca 1 km vodotoka u Svetom Križu. Od kapitalnih projekata završena je 1. etapa proširenja groblja u kojoj je izgrađeno 36 zemljanih jednostrukih i dvostrukih grobova, te 21 jednostruka i dvostruka grobnica, trg sa spomenikom branitelja, dio glavne aleje i središnje stube, projekt u vrijednosti 1.081.926,23 kuna financirala je Općina iz vlastitih prihoda.

Posebno ističem projekt izgradnje dječjeg vrtića. Vrtić je ustanova bez koje Općina Tuhelj nema prilike za daljnji razvoj stoga smo posebno ponosni što je u proteklom periodu pokrenuto sve potrebno za izgradnju istog. Nakon prijave na natječaj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju mjere 7.41. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine, u prosincu 2018. godine nakon provedenog ocjenjivanja i bodovanja našeg projekta potpisali smo s agencijom ugovor o dodjeli novčane potpore za izgradnju dječjeg vrtića u stopostotnom iznosu prihvatljivih troškova od 6.607.055,53 kuna. Trenutno je u toku provođenje javne nabave za odabir izvođača radova na izgradnji dječjeg vrtića. Poštujući sve procedure propisane Zakonom o javnoj nabavi, do sredine mjeseca kolovoza očekujemo odabir kvalitetnog izvođača radova. Pokrenuli smo izradu projektno-tehničke dokumentacije za uređenje trga s popratnim sadržajima u centru općine. Razrada projekta je u završnoj fazi. To je temelj, odnosno preduvjet da centar naše općine dobije uređeni trg, to jest mjesto za okupljanje naših mještana u raznim prigodama i društvenim događanjima. Sredstva za financiranje izrade projektno - tehničke dokumentacije u iznosu od 70.000 kuna ugovorena su s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

Bez jačanja gospodarstva, razvoj svake sredine, pa tako i naše, nije moguć, stoga smo uvidjevši potrebu i namjere naših gospodarstvenika za izgradnjom gospodarskih i turističkih objekata pokrenuli izradu III. izmjena i dopuna Prostornog plana i uređenja naše općine koja je u završnoj fazi, a njihovo donošenje očekuje se u rujnu ove godine. Kao što sam već istaknuo, radi se samo o jednom, a to je poboljšanje životnih uvjeta i kvalitete života svih naših mještana, što je i razlog našeg postojanja i misija mene kao načelnika i mog tima. Zbog toga smo u proteklom periodu uspješno završili projekt „Tuhelj ZA mlade“, koji je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu 45.000 kuna i našim sredstvima u iznosu 13.500 kuna. Cilj nam je stvaranje poticajnog društvenog i ekonomskog okruženja za ostvarivanje punog potencijala mladih u Tuhlju te podizanje svijesti zajednice i mladih o važnosti sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka. Sve to smo saželi u lokalnom programu za mlade, na temelju kojeg će se u narednih pet godina raditi i kvalitetno provoditi projekti i programi usmjereni mladima. Veliku zahvalu upućujem 13 udruga s područja općine Tuhelj koje su svojim djelovanjem bile važan faktor u organizaciji i provođenju brojnih manifestacija i događanja na području općine, te njihovim vrijednim članicama i članovima koje su svojim djelovanjem i van općine promicali ime i ugled Tuhlja. Za rad udruga Općina Tuhelj svake godine dana izdvaja oko 160.000 kun, jer uza sve infrastrukturne projekte i ulaganja, temelj društva i njegovog razvoja čine ljudi, stvaranje međusobnih veza i njihov osobni razvoj u smislu međusobnog pomaganja, razumijevanja i poštovanja te razvitka posebnih osobnih vještina.

[zl] Kako ste zadovoljni dobivanjem sredstava preko nacionalnih i EU fondova? Što je trenutno u fazi prijave?

Hercigonja: Kako bi što više podigli kvalitetu života mještana naše zajednice, neophodna je i potpora nadležnih ministarstava, koja je bez obzira na kvalitetne i potrebite projekte u proteklom periodu izostala. Vjerujem da će naši projekti i potrebe Tuhljanki i Tuhljana u nadolazećem periodu biti prepoznati i vrednovani na moje i na zadovoljstvo svih mještana. Tuhelj je Općina s ograničenim fiskalnim kapacitetom, tako da istovremeno ne možemo provoditi dva ili više kapitalnih projekata, stoga, ukoliko želimo biti odgovorni u obnašanju vlasti, a to želimo, prisiljeni smo ići korak po korak, odnosno po završetku jednog projekta započeti s realizacijom drugog. Trenutno je u LAG-u Zagorje - Sutla na mjeru 3.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ prijavljen projekt Izgradnja i opremanje parka u Tuheljskim Toplicama. Vrijednost projekta je 452.452, 38 kuna te očekujemo sklapanje ugovora o sufinanciranju.

[zl] Dio ste turističke zajednice područja Biser Zagorja, a čini se isto tako da se na vašem području otvara sve više kuća za odmor i smještajnih kapaciteta. Kako ste zadovoljni sveukupnom turističkom slikom na vašem području?

Hercigonja: Za općinu koja je svoj gospodarski razvoj vezala uz razvoj turizma, posebno me veseli uspješan i dobar rad TZP Biser Zagorja, kao i otvaranje novih smještajnih kapaciteta, kuća za odmor, apartmana na području čitave općine te otvaranje novog kampa u Termama Tuhelj, jedinog kampa u kontinentalnoj Hrvatskoj sa 5*. Na nama u Općini je da svojim djelovanjem, izgradnjom i modernizacijom komunalne infrastrukture, uređenjem mjesta, izgradnjom turističke infrastrukture i dalje potičemo razvoj turističke ponude i razvoj poslovanja turističkih objekata.

[zl] Kakve sadržaje ste pripremili povodom Dana općine?

Hercigonja: Dani općine su prilika da rezimiramo sve što se događalo u periodu između dvaju obilježavanja, ali i da uz razna kulturno-umjetnička, sportska i ostala događanja prezentiramo rad svih naših udruga, da se svi dobro družimo i zabavimo, a na velikom misnom slavlju 15. kolovoza, na dan Velike Gospe i na dan naše Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije uputimo molitvu za dobrobit svih nas i prosperitet naše Općine i Župe. Ove godine pored već tradicionalnog dječjeg dana i nogometnog turnira u Trstenom 10. kolovoza, Sajmenog dana 11. kolovoza, Svečane sjednice općinskog vijeća 13. kolovoza, svete mise i koncerta KUD-a Naša lipa u crkvi te tradicionalne zabave kod lovaca i vatrogasaca nakon misnog slavlja 15. kolovoza, poseban događaj upriličit ćemo u petak, 9. kolovoza koncertom Ivana Zaka. Pozivam sve mještane i goste da u što većem broju posjete priredbe i događaje. Na kraju koristim priliku da svim Tuhljankama i Tuhljanima čestitam Dan općine i Župe sa željom da zajedničkim radom napredujemo i razvijamo se na dobrobit svih nas.

[zl] U predstojećem razdoblju, koji su projekti u planu?

Hercigonja: Želja i potreba je mnogo, fiskalni kapaciteti su ograničeni, ali ćemo i dalje nastaviti s održavanjem i modernizacijom naših nerazvrstanih cesta i proširenjem javne rasvjete. Od kapitalnih projekata u planu nam je uređenje trga sa pratećim sadržajem u centru Tuhlja, izgradnja – uređenje šetnice uz potok Horvatska od mosta u Tuheljskim Toplicama do mosta u Trstenom, izgradnja nogostupa u Bolničkoj ulici u Tuheljskim Toplicama i izgradnja parkirališta u centu Tuhlja, ali prije svega toga, glavna zadaća je izgradnja i otvorenje dječjeg vrtića u vremenskom razdoblju od 16 mjeseci. Vjerujem i veselim se tom povijesnom dostignuću za Općinu Tuhelj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj. Zbog mjestimice obilne kiše i tuče moguća je pojava bujica i odrona na kolniku. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program