Prethodni članak
Sljedeći članak

Doznajemo zašto brzi vlak Zabok-Zagreb kasni pola sata. Kasnit će i dalje

O tome smo tijekom dana razgovarali s nekoliko visoko pozicioniranih djelatnika HŽ-a


Kako smo već jutros pisali nakon dojave jedne naše čitateljice, električni vlak koji od jučer službeno vozi na relaciji Zabok-Zaprešić-Zabok, jutros je kasnio pune 34 minute.

 - Danas je električni vlak iz Zaboka krenuo je u 6.09 sati, a na zagrebački Glavni kolodvor stigao je u 7:32. Kašnjenje je 34 minute. Kao putnik koji svakodnevno putuje na toj relaciji, unazad godinu dana kašnjenja su učestala. Smatram da je situacija nedopustiva i da ih ne opravdava ništa, ni obnova pruge ni bilo što drugo - požalila se naša čitateljica.

O tome smo tijekom dana razgovarali s nekoliko visoko pozicioniranih djelatnika HŽ-a, koji, doduše, nisu ovlašteni davati službene izjave za medije, ali su nam neslužbeno objasnili o čemu je riječ.

 - Znate i sami da je na pruzi Zaprešić – Zabok velik broj željezničko-cestovnih prijelaza. Oni su sada zaštićeni rampama i svjetlosnom signalizacijom. No, kako su radovi na pruzi još uvijek u tijeku, rampe i svjetlosna signalizacija su trenutno isključeni. Dakle, za strojovođu je tu stvar jasna. Mora poštivati prometni pravilnik za željeznicu, koji jasno kaže da kad vlak naiđe na željezničko – cestovni prijelaz na kojem rampa nije spuštena, odnosno, ako je u kvaru ili još nije puštena u rad, strojovođa je dužan zaustaviti vlak pred tim prijelazom, upozoriti ostale sudionike u prometu zvučnom signalizacijom, uvjeriti se da nitko ne prelazi i tek nakon toga krenuti dalje. To vrijedi uvijek i na svim prugama. To je pravilo koje se ne može, niti ne smije izbjegavati. No, dobra vijest je da vjerujemo kako će sve to biti u funkciji do kraja ovog tjedna. Znači, još ovaj tjedan će vlakovi kasniti, no, bolje i to nego da se dogodi neka nesreća zbog nepoštivanja željezničkih prometnih pravila – pojasnili su nam naši sugovornici.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook