Prethodni članak
Sljedeći članak

Doživite nezaboravno iskustvo šumskih kupki i uživajte u bogatom programu

Od 14. do 16. lipnja u Radoboju će se održati jedinstvena manifestacija, ForestFest


Od 14. do 16. lipnja, u Radoboju će se održati jedinstvena manifestacija s bogatim programom, ForestFest, kojoj je cilj približiti i povezati sve posjetitelje s prirodom i šumom kroz edukativne, informativne i obrazovne, kulturne, opuštajuće aktivnosti terapije šumom i meditacije u šumskom okruženju koje pruža gora Strahinjčica i zelena oaza Radoboja. ForestFest Radoboj organiziraju Općina Radoboj i udruga SNAGA ŠUME. Cjelokupni program predstavljen je u Hiži vinove loze u Radoboju te je za sve prisutne organizirana i šumska kupka na Strahinjčici. Program je presdtavio načelnik Općine Radoboj Anđelko Toplovec.

Program

Otvorenje ForestFesta bit će u petak, 14. lipnja u centru Općine s nastupom Radobojskih mažoretkinja. Aktivnosti će započeti već u 10:00 sati sa programom za djecu: Šumskom pedagogijom, rudarskom pričom i programom za biologe i mlade šumare. U sklopu programa provoditi će se od 11:00 h pa nadalje šumske kupke, a također su omogućene uz prethodnu najavu api terapije, art terapije slikanja i vođena šetnja stazom “Putovima orhideja”. S početkom u 18:30 h održati će se glazbeni dio, kao završnica prvog dana manifestacije, Koncert Greenhill Club Big Band kod Lovačkog doma u Radoboju. Voditelj banda i truba je prof.dr.sc.Bruno Baršić naš ugledni liječnik infektolog, na klaviru će svirati Josip Frigan, kontrabasu Darko Zlopaša, gitari Ana Čehajić, vokal Lidija Vrečar Mišćin. U subotu, 15. lipnja održat će se središnji događaj, Stručna konferencija pod nazivom ‘Zeleni horizonti: osnaživanje zajednice kroz terapiju šumama, inovativni i održivi turizam’.

Svoja izlaganja imat će predavači iz Hrvatske, Njemačke i Italije, svjetski poznati stručnjaci u primjeni šumske terapije. Održati će se u subotu i Međunarodna gljivarijada u Radoboju, yoga i art radionice, a za djecu će biti pripremljena predstava Čeh, Leh i Meh. Program ovog dana također će biti i u glazbenom tonu. S početkom u 18:00 sati u crkvi sv. Jakoba održati će se  Koncert Melun kvarteta Varaždin: to su svi profesionalni glazbenici sa dodatnom umjetničkom i pedagoškom nadgradnjom: Filip Eldan- klavir, Hrvoje Šenjug-gitara, Jura Herceg – kontrabas, Neven Mehun – bubnjevi. Koncert Dine Miklaužića kod Lovačkog doma s početkom u 20:00 h biti će završni subotnji događaj. Zadnji dan, 16. lipnja, održat će se interaktivna šetnja radobojskim zavičajem, dječja lutkarska predstava, ‘art & wine’ radionica, slikarska kolonija, dječja igraonica uz završni koncert kod Lovačkog doma s početkom u 18:30 h-Tri soprana ONE: Ana Zebić Kostal, Mia DomaćinaTopalušić i Mirna Karaula, sve tri su članice zbora HNK- na programu su poznate arije iz opera, opereta, šansona i filma bliskih hrvatskoj publici.

Vraćanje na ‘tvorničke postavke’

 

Predsjednica udruge SNAGA ŠUME Jasna Vukas objasnila je važnost boravka u šumi, kao i značenje šumske kupke i blagodati boravka u šumi i prirodi, zato su skoro sve aktivnosti organizirane u blizini šume.

Šumska kupka se širom svijeta primjenjuje kao oblik preventivne medicine, a uz to jača svijest o održivosti šumskih prostora, o njenim zaštićenim područjima te o ekološkoj očuvanosti. Znanstvena istraživanja dokazala su učinke terapije šumom na fizičko i mentalno zdravlje. Boravak u šumi i upijanje njezine blagodati kroz svih pet osjetila, snizuje tlak, odličan je za onkološke bolesnike, a i za one koji se bore s depresijom. Šumska kupka je jedan klasičan susret sa šumom, to nije planinarenje. Vaš vodič šumske kupke će vam otvoriti vaših pet osnovnih čula i voditi vas kroz seanse te, kako se ono kaže, vratit će vas na vaše tvorničke postavke - naglasila je Vukas i pozvala posjetitelje na sudjelovanje u šumskim kupkama i svim događanjima. Pokrovitelji i sponzori ove manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Krapinsko-zagorska županija, Vuglec breg i Kupilek. Cijena ulaznica biti će po danima 10 eura po osobi.

U cijenu ulaznice ulazi: razgled Muzeja i Hiže vinove loze, vođene šetnje stazom “Putovima orhideja”, šumske kupke, joga i svi koncerti; Koncert Greenhill Club Big Band, Koncert Melun kvarteta Varaždin, Koncert Dine Miklaužića i koncert Tri soprana ONE. Svi programi za djecu su besplatni. Dodatno će se naplaćivati događanja za koja je potrebna prethodna najava; Art terapije, Api inhalacija i wine degustacija. Dnevne ulaznice će se moći kupiti u Muzeju Radboa i kod Planinarskog doma u Radoboju. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook