Prethodni članak
Sljedeći članak

Donjostubički gradonačelnik u školskim klupama, otkrijte što je radio tamo

Osim što je trećašima prezentirao što sve radi kao gradonačelnik, odgovarao je na njihova vrlo zanimljiva pitanja


Prošle srijede, 4. svibnja, 3.b razred Osnovne škole Donja Stubica postao je brojniji za jednog učenika. U razred je došao gradonačelnik Donje Stubice, Nikola Gospočić.

Iz škole su nam otkrili i kako i zašto je taj dan odlučio provesti s učenicima. Naime, u trećem razredu učenici istraživački pristupaju temi 'Ja i drugi u zajednici'. Kroz ishode spoznaju kako je organizirana lokalna zajednica, tko i kako vodi grad, kako se donose odluke te kako se postaje gradonačelnik i član gradskog vijeća. Kroz međupredmetnu temu Građanskog odgoja i obrazovanja učenici su spoznali da se mogu predložiti akcije važne za cijelu zajednicu, da mogu i sami aktivno sudjelovati u životu grada te da slobodno postavljaju pitanja i daju prijedloge što treba i što žele djeca u gradu, pojasnila nam je učiteljica ovog razreda Snježana Štefek Borovčak.

Gradonačelnik je ulaskom u razred postao i učitelj i učenik, a pred sobom je imao članove Gradskog vijeća koje je brojnije nego je to stvarno Gradsko vijeće Grada. Učenici su bili jako znatiželjni te su prvo pitali da što je radio i čime se bavio prije nego je postao gradonačelnik. U vedrom ozračju saznali su da je po struci pravnik i da jako voli povijest. Između ostalih, asuli su ga i pitanjima poput kada će se kroz Donju Stubicu voziti brzi vlak, može li se u gradu napraviti Zoološki vrt, zašto grad nema igraonicu i kino te što sve on obavlja kao gradonačelnik i kako zna što je dobro, a što loše za Donju Stubicu.

Gradonačelnik je na svako postavljeno pitanje izuzetno opširno odgovorio, pa su tako učenici saznali da se neke sprave na dječjem igralištu obnavljaju i bit će vraćene na svoja mjesta i da će biti postavljene četiri nove sprave. Kućica (nadstrešnica) na autobusnoj stanici bit će postavljena kada će Grad riješiti pitanje zemljišta u Naselju Martinići, a svi se trude da to bude na početku nove školske godine.

Nakon što je učenicima objasnio da je biti gradonačelnik posao koji se radi cijeli dan, da je odgovoran i jako složen, da puno toga ovisi o novcima koje grad ima na raspolaganju, da mora imati vremena svakoga saslušati kao što je i njih, da  gotovo i nema slobodnog vremena, učenici više nisu bili tako sigurni i razmislit će o tome hoće li se jednog dana kandidirati za gradonačelnika!

Iz škole zahvaljuju gradonačelniku na zanimljivom i veselom druženju, uz želju da ga ponovo ugoste.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook