Prethodni članak
Sljedeći članak

Domcima su razrednik i ravnatelj bili drugi očevi, a kuharice tete Štefa i Ruža druge majke

Proslavili 52. godišnjicu mature. Bedekovčina im je još danas drugi dom, a najviše su se veselili 'lupitvi' jer bi tada dobili gemišt i štrukle


Mnogi nisu ni rođeni te školske godine 1965/66. kada se 66 učenika iz cijele bivše Jugoslavije upisalo u tada Tehničku školu u Bedekovčini, smjer građevinski tehničar. Maturirala su 34 učenika među kojima jedna učenica. To nije neobično budući da se i tada znalo da završiti ovu školu u Bedekovčini bilo je gotovo ravno današnjem diplomiranju na fakultetu. Svi maturanti to su i svojim radom pokazali tijekom svog radnog vijeka,a mnogi od njih kasnije su završili i višu građevinsku školu.

'Domcima' je Bedekovčina drugi dom


Do ove godine kada su se sastali povodom 52. godine mature umrlo je čak 20 tadašnjih maturanata, a preostalih 15 okupilo se u Srednjoj školi Bedekovčina kako bi se vidjeli i evocirali uspomene nakon toliko godina. Naime, velik broj učenika koji je dolazio iz ostalih dijelova Hrvatske i bivše Jugoslavije stanovalo je starom učeničkom domu u središtu mjesta gdje se sada nalazi tzv. crvena zgrada, a zbog udaljenosti i prijevoza kući su išli tek za Dan republike i eventualno za 1. maj. Zato su tadašnjim 'domcima', kako je na ovom susretu rekao tadašnji maturant iz Vinkovaca Franjo Grizelj, njima razrednik Darko Bešenić, ravnatelj Delač i mnogi drugi profesori, ali i kuharice, tete Štefa i Ruža bili su drugi očevi i majke.


Prisjetili su se i domskih nestašluka
Ova generacija maturanata, posebno tadašnjih 'domaca' koji su spavali na vojničkim krevetima, sretna je što se prozivke i druženja s njima prihvatio sin pokojnog razrednika Darka Bešenića, Damir Bešenić, također sadašnji nastavnik u školi koji ih je i prozvao po imeniku iz arhive. Obišli su i grobove pokojnih profesora i kolega na groblju u Bedekovčini i prisjetili se mnogo dogodovština iz Bedekovčine koja im je zauvijek ostala drugi dom. Naravno, najviše se sjećaju druženja s profesorima i ravnateljem nakon nastave i učenja s kojima su najviše vremena provodili u igranju nogometa, ali ponekad bi im i nešto pomogli kao i drugim mještanima, roditeljima učenika iz Bedekovčine. To su bili neki od najljepših trenutaka jer su zauzvrat dobili gemišt i štrukle! Sjetili su se i bježanja u ženski odgojni dom, krađe trešanja i drugih 'domskih' nestašluka.


Sjećanje i spomen na nastavnike i odgajatelje


Prisjetila se ova generacija danas vremešnih ljudi i odgajatelja Marijana Šalića, Vilka Jurjeca, divne nastavnice Nade Bešenić, nastavnika Lovrečeka, Miljenka Despenića i mnogih drugih živih i onih koji nisu više među nama. Sa živima se rado sretnu, a mrtvima odaju počast. Sljedeći susret ovo 15-tero maturanata zakazalo je za tri godine. Ne znamo tko će tada doći u Bedekovčinu, no recimo tko je bio na ovoj. 52. obljetnici mature. Na prekrasnom druženju bili su: Josip Benković iz Zeline, Jasna Bazjak iz Velike Gorice, Zvonko Bobinec iz Mača, Stevo Crnobrnja iz Kutine, Zlatko Gudan, Alojz Mlinarić i Ivan Pišković iz Donje Stubice, Boris Globans, Zvonko Kovačić i Ivan Starinac iz Zagreba, Franjo Grizelj iz Vinkovaca, Jura Juras iz Zaprešića, Danijel Labaš iz Varaždina, Tomislav Mustać iz Nina i Juraj Ružak iz Ivanić Grada. Od školaraca iz Bedekovčine te generacije više nitko nije živ, a ovima želimo da se u istom broju okupe i za tri godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook