Prethodni članak
Sljedeći članak

Domcima su razrednik i ravnatelj bili drugi očevi, a kuharice tete Štefa i Ruža druge majke

Proslavili 52. godišnjicu mature. Bedekovčina im je još danas drugi dom, a najviše su se veselili 'lupitvi' jer bi tada dobili gemišt i štrukle


Mnogi nisu ni rođeni te školske godine 1965/66. kada se 66 učenika iz cijele bivše Jugoslavije upisalo u tada Tehničku školu u Bedekovčini, smjer građevinski tehničar. Maturirala su 34 učenika među kojima jedna učenica. To nije neobično budući da se i tada znalo da završiti ovu školu u Bedekovčini bilo je gotovo ravno današnjem diplomiranju na fakultetu. Svi maturanti to su i svojim radom pokazali tijekom svog radnog vijeka,a mnogi od njih kasnije su završili i višu građevinsku školu.

'Domcima' je Bedekovčina drugi dom


Do ove godine kada su se sastali povodom 52. godine mature umrlo je čak 20 tadašnjih maturanata, a preostalih 15 okupilo se u Srednjoj školi Bedekovčina kako bi se vidjeli i evocirali uspomene nakon toliko godina. Naime, velik broj učenika koji je dolazio iz ostalih dijelova Hrvatske i bivše Jugoslavije stanovalo je starom učeničkom domu u središtu mjesta gdje se sada nalazi tzv. crvena zgrada, a zbog udaljenosti i prijevoza kući su išli tek za Dan republike i eventualno za 1. maj. Zato su tadašnjim 'domcima', kako je na ovom susretu rekao tadašnji maturant iz Vinkovaca Franjo Grizelj, njima razrednik Darko Bešenić, ravnatelj Delač i mnogi drugi profesori, ali i kuharice, tete Štefa i Ruža bili su drugi očevi i majke.


Prisjetili su se i domskih nestašluka
Ova generacija maturanata, posebno tadašnjih 'domaca' koji su spavali na vojničkim krevetima, sretna je što se prozivke i druženja s njima prihvatio sin pokojnog razrednika Darka Bešenića, Damir Bešenić, također sadašnji nastavnik u školi koji ih je i prozvao po imeniku iz arhive. Obišli su i grobove pokojnih profesora i kolega na groblju u Bedekovčini i prisjetili se mnogo dogodovština iz Bedekovčine koja im je zauvijek ostala drugi dom. Naravno, najviše se sjećaju druženja s profesorima i ravnateljem nakon nastave i učenja s kojima su najviše vremena provodili u igranju nogometa, ali ponekad bi im i nešto pomogli kao i drugim mještanima, roditeljima učenika iz Bedekovčine. To su bili neki od najljepših trenutaka jer su zauzvrat dobili gemišt i štrukle! Sjetili su se i bježanja u ženski odgojni dom, krađe trešanja i drugih 'domskih' nestašluka.


Sjećanje i spomen na nastavnike i odgajatelje


Prisjetila se ova generacija danas vremešnih ljudi i odgajatelja Marijana Šalića, Vilka Jurjeca, divne nastavnice Nade Bešenić, nastavnika Lovrečeka, Miljenka Despenića i mnogih drugih živih i onih koji nisu više među nama. Sa živima se rado sretnu, a mrtvima odaju počast. Sljedeći susret ovo 15-tero maturanata zakazalo je za tri godine. Ne znamo tko će tada doći u Bedekovčinu, no recimo tko je bio na ovoj. 52. obljetnici mature. Na prekrasnom druženju bili su: Josip Benković iz Zeline, Jasna Bazjak iz Velike Gorice, Zvonko Bobinec iz Mača, Stevo Crnobrnja iz Kutine, Zlatko Gudan, Alojz Mlinarić i Ivan Pišković iz Donje Stubice, Boris Globans, Zvonko Kovačić i Ivan Starinac iz Zagreba, Franjo Grizelj iz Vinkovaca, Jura Juras iz Zaprešića, Danijel Labaš iz Varaždina, Tomislav Mustać iz Nina i Juraj Ružak iz Ivanić Grada. Od školaraca iz Bedekovčine te generacije više nitko nije živ, a ovima želimo da se u istom broju okupe i za tri godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, osobito na cestama u Dalmaciji gdje je moguće zadržavanje veće količine vode na kolniku. U priobalju puše jak vjetar. Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni. Zbog niskih temperatura na cestama u un...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program