Prethodni članak
Sljedeći članak

'Dođite danas na preventivni pregled srca koji može biti ključan za vaše zdravlje'

'Kako bi se borili s tim ubojicom br. 1 bitno je tragati za rizičnim čimbenicima za kardiovaskularne bolesti, a to su prije svega povišen krvi tlak, šećerna bolest, povišene masnoće i aktivno pušenje, a upravo ranim otkrivanjem tih bolesti i ranim početkom terapije možemo prevenirati veliki broj infarkta i komplikacija kardiovaskularnih bolesti, rekao je dr. Mustapić


Povodom početka kampanje 'Svjetskog dana srca' koju Klinika Magdalena u suradnji s Krapinsko - zagorskom županijom te gradovima i općinama organizira diljem Zagorja, održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici klinike Magdalena dr. sc. Nina Šesto i dr. Vito Mustapić te zamjenica župana Jasna Petek govorili o važnosti takvih preventivnih pregleda.


Dr. sc Nina Šesto iz Klinike Magdalena istakla da su Dani srca događaj koji se odvija u cijelom svijetu s namjerom informiranja i osvješćivanja ljudi o kardiovaskularnim bolestima jer se, nažalost, radi o vodećem uzroku smrti u svijetu. 'Moto svjetske organizacije je 'Upotrijebi srce za povezivanje' pa mi je drago da smo se povezali Klinika Magdalena i Krapinsko – zagorska županija, rekla je dr. Šesto zahvalivši se Županiji i svim gradovima i općinama koji su podržali kampanju. Danas će stručnjaci Klinike Magdalena obići šest gradova Krapinsko – zagorske županije gdje će timovi liječnika vršiti preventivni skriming odnosno mjeriti tlak i raditi EKG. Naglasila je i da ove godine žele istaknuti i važnost digitalnog zdravstva koje je u kontekstu pandemije korone, koja je na neki način otežala dostupnost zdravstvenog sustava, sve više dobiva značaj u povezivanju pacijenata s njihovim liječnicima čak i bez potrebe da dolaze u zdravstveni sustav. 'Klinika Magdalena ima već više od 20 godina iskustva s telemedicinom i danas će pacijenti imati prilike vidjeti kako takav jedan sustav funkcionira na način da pacijent iz vlastitog doma može slati svoje podatke, vrijednosti tlaka i EKG-a liječniku na daljinu, rekla je dr. Šesto.



Dr. Vito Mustapić govorio je o važnosti prevencije i rane dijagnostike kardiovaskularnih bolesti također istaknuvši da su kardiovaskularne bolesti prvi ubojica u svijetu, a o kardiovaskularnim bolestima bi trebalo razmišljati svaki, a ne samo na današnji Dan srca. 'Kako bi se borili s tim ubojicom br. 1 bitno je tragati za rizičnim čimbenicima za kardiovaskularne bolesti, a to su prije svega povišen krvi tlak, šećerna bolest, povišene masnoće i aktivno pušenje, a upravo ranim otkrivanjem tih bolesti i ranim početkom terapije možemo prevenirati veliki broj infarkta i komplikacija kardiovaskularnih bolesti. Pozivam stoga da nam se danas pridruže građani u što većem broju na preventivnim pregledima i edukaciji i nadamo se da ćemo možda otkriti koji rizični čimbenik kako bi počeli na vrijeme liječenje, a time i prevenirati koji neželjeni događaj, rekao je dr. Mustapić.



Uime Krapinsko – zagorske županije, zamjenica župana Jasna Petek istakla je da je velika privilegija u županiji imati Kliniku Magdalena, kliniku koja ima izuzetno veliku ulogu u zbrinjavanju pacijenata od aktivnog infarkta miokarda. 'Klinika Magdalena zajedno sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice ima kompletno zbrinjavanje kardiovaskularnih pacijenata. Ono što nas posebno veseli je što Klinika Magdalena u suradnji s Domom zdravlja provodi niz preventivnih akcija usmjerenih na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, rekla je zamjenica Petek i zahvalila ovoj vrhunskoj klinici na kampanji te pozvala je sve zainteresirane da dođu na današnji pregled koji može biti ključan za zdravlje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook