Prethodni članak
Sljedeći članak

Do sada je kroz ovu školu prošlo više od 1.500 učenika osnovnih i srednjih škola

Otvorena 15. Zimska škola Crvenog križa


U OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku danas je otvorena 15. Zimska škola Crvenog križa, na kojoj sudjeluje 113 djece s voditeljima.

Voditeljica škole je pedagoginja u školi u Zaboku Ružica Kotarski, koja je aktivna od prve škole. ''Za vrijeme vođenja djece kroz pomladak Crvenog križa, školske volontere i klubove, došla sam do zaključka da nam je natjecanje i priprema za njega premalo i da bi bilo jako dobro osmisliti jedno druženje djece, gdje bi imali priliku na jedan drugačiji način naučiti teme koje su aktualne, i s kojim mogu osobno napredovati. '' – rekla je Kotarski i zahvalila na pomoći Gradu Zaboku, GDCK Zabok i županijskom Crvenom križu. Uložena sredstva su za troškove prehrane i radionica, dok voditelji i ostali volontiraju.

Predsjednik GDCK Zabok Petar Bedeniković je istaknuo da im ova škola znači puno. ''Kad smo krenuli sudjelovale su samo škole s područja Zaboka, pa se ipak došlo do zaključka da bi to trebalo proširiti na šire područje, na cijelu županiju. Pomogne nam i KZŽ i da nije bilo prekida zbog korone, možda bi bili i 'punoljetni''. – rekao je Bedeniković.

Na održavanje ove škole osvrnuo se i Izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt. ''Mislim da u Hrvatskoj baš i nemamo zimskih škola Crvenog križa. Imamo ljetnih škola, ali svako okupljanje ove vrste u koje djeci pored redovnih aktivnosti, koje imamo sa njima, pružamo priliku da se upoznaju sa temama kao šti su humane vrednote, djelovanje u kriznim situacijama, trgovina ljudima, prva pomoć, su jedan mali prozor u svijet nekih znanja koja će i te kako koristiti njima, a i njihovim obiteljima i prijateljima i možda u svim situacijama, u kojima se zateknu u životu. Tako da je ovo sjajna inicijativa i sretan sam što će 130 ili 140 mladih ljudi saznati nešto novo, što će im koristiti u životu.'' – rekao je Markt.

Pročelnica Upravnog odjela KZŽ za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović – Šanjug istaknula je iznimno zadovoljstvo održavanjem ove škole. ''Izuzetno smo ponosni na rad županijskog društva Crvenog križa kao i na rad svih gradskih društava na području županije. KZŽ svih ovih godina ulaže daleko više od zakonske obveze u rad i županijskog, ali i gradskih društava. Situacije koje su nas zatekle prošlih godina, od pandemije do potresa, pokazale su koliko su važna ta ulaganja, u opremu, ali i ljudske resurse. Većina ovih mladih ljudi, koji će se educirati i međusobno povezati, budući su aktivisti i mladi volonteri i zahvaljujem županijskom i gradskim društvima, što je ova jako lijepa tradicija, nakon korona pauze nastavljena.'' – zaključila je Gregurović – Šanjug.

U radu škole sudjeluju djeca iz 9 osnovnih i 5 srednjih škola (OŠ Veliko Trgovišće, OŠ Tuhelj, OŠ Kumrovec, OŠ Zabok, OŠ Brestovec Orehovički, OŠ Gornje Jesenje, OŠ Sveti Križ Začretje, OŠ Stubičke Toplice, OŠ Pregrada, SŠ Bedekovčina, SŠ Krapina, SŠ Pregrada, SŠ Oroslavje i SŠ Zlatar) s područja svih gradskih društava Crvenog križa s područja Krapinsko-zagorske županije.

Ovogodišnje teme: Pokret Crvenog križa, Pružanje prve pomoći, Promicanje tolerancije i humanitarnih vrednota, Prevencija ovisnosti i trgovanja ljudima, Ljudska i dječja prava: Komunikacija i nenasilje; Volontiranje mladih: Priprema za izvanredne situacije (nazivi samih radionica su malo drugačiji)

Do sada je kroz ovu školu prošlo više od 1.500 učenika osnovnih i srednjih škola. Škola protekle dvije godine nije održana zbog epidemije COVID-a 19.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook