Prethodni članak
Sljedeći članak

DJED I BAKA ZLATNE OLIMPIJKE: 'Plakali smo kao da nam je netko umro, ali to su bile suze radosnice'

'Ajooj, suze su bile u očima, znali smo da iako je 14 sekundi do kraja da će ona dati sve od sebe, a tako je i bilo. To je tako odlučio trener, a ona je inače sposobna. Krasna naša Matea!, ponosni su i radosni baka i djed, Danica i Mihalj Špoljar u Desiniću


Mihalj i Danica Špoljar najponosniji su djed i baka u Hrvatskoj jer je njihova unuka, Matea Jelić na Olimpijskim igrama na Olimpijskim igrama u Tokiju  osvojila zlatnu medalju za Hrvatsku . 'Plakali smo kao da nam je netko umro, a to su bile suze radosnice! Onih posljednjih 14 sekundi kad je Matea gubila i vratila se u borbu i osvojila zlato, nikad nećemo zaboraviti, kažu djed i baka Mihalj i Danica u Desiniću, roditelji Mateine mame Ljiljane koja se udala u Knin.

Gospodin Mihalj i gospođa Danica čekaju sedmo unuče, ali priznaju, Matea im je ipak najdraža. 'Znali smo mi da se ona priprema za to već dugo, ona vam je prošla skoro cijeli svijet, većinom je bila dobra u spotu, skupljala bodove i normalno je da je očekivala ovo. Desilo je što se desilo. To je lijepo, drago nam je kao da smo mi osvojili zlato, kažu djed i baka koji nisu propustili ni jednu Mateinu borbu pa tako ni ovu finalnu koju su u noći gledali uživo. 'Ajooj, suze su bile u očima, znali smo da iako je 14 sekundi do kraja da će ona dati sve od sebe i tako je i bilo. To je tako odlučio trener, a ona je inače sposobna. Krasna naša Matea!, nastavili su i ispričali nam da su im nakon toga čestitali svi koji ih znaju i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Telefoni su stalno zvonili. Oni se nisu čuli s unukom, no čuje se svakodnevno mama i to onda prenosi djedu i baki.

Inače, Matea je oduvijek voljela dolaziti u Zagorje, u Desinić. Osim što voli djeda i baku, dvorište, posebno joj je pri srcu dvorac Veliki Tabor prema kojem puca pogled iz dvorišta Špoljarovih. 'Dođe nam kad god može, sada nije bila dosta dugo zbog korone. Lani u 8 mjesecu je došla, željela je ostati nekoliko dana, ali ju je trener zvao u Split i otišla je. U Veliko Taboru se voli slikati, napravila je veliku promociju u Kini s tim fotografijama. Svi su je pitali je li to njezin dom, a ona im je pričala o dvoru i uvijek bi rekla da je to mjesto isto kao i njezin dom, ispričali su nam djed i baka Špoljar. Otkrili su nam i da se vraća u petak i da se sprema veliki doček u Kninu i Splitu, a kad sve to prođe, doći će k njima.


Da uvijek ostvari zacrtano, baš kao što je bila 'zacrtano' i zlato na Olimpijskim igrama, pokazivala je još dok je bila mala. Prisjetili su se za našeg dolaska i odlazaka na kupanje u Atomske toplice s djedom. Tada još neplivačica, skočila je u duboku vodu. Kad joj je djed skočio za njom izvukao je i rekao joj da se skoro utopila, ona je odgovorila: 'Pa neka!'
A da doista obožava djeda Mihalja i baku Danicu govori činjenica da nikuda ne putuje bez njihove fotografije. Bilo im je drago kad im je kćer Ljiljana javila da je Matei kod selidbe iz stana u stan u Splitu ispala iz jednog kofera baš njihova fotografija.
Inače, Kninsko – Desinićka veza jako je čvrsta. I baka Danica je iz Knina pa je njihova kćer Ljiljana voljela biti često u Kninu, a čak je i dio života provela tamo kod djeda i bake. Tako se i Ljiljana udala u Kninu za svog Matu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook