Prethodni članak
Sljedeći članak

Dio mještana Sekirišća nezadovoljan gradnjom novog igrališta. Oglasio se i načelnik Općine


Danas u 11 sati petnaestak mještana naselja Sekirišće u sklopu Općine Sveti Križ Začretje okupilo se na gradilištu novog dječjeg igrališta uz tamošnju Područnu školu kako bi prosvjedom izrazili svoje nezadovoljstvo, kako kažu, prije svega sigurnosnom razinom igrališta, a potom i cijenom radova.

Jedna od mještanki Sekirišća, naselja koje prema posljednjem popisu broji nešto više od 320 stanovnika, Margareta Sever, na prosvjedu je medijima kazala kako je zabrinuta za sigurnost djece.

- Budući da radim u firmi, koja se, između ostalog, bavi i dječjim igralištima i u kojoj se jako bine o sigurnosti, mogu reći da na ovom igralištu sigurnosti nema. Ja nemam više malu djecu, moja djeca više ne idu u školu, ali gledam da, 'nedajbože', nečije dijete tu igra nogomet, da se posklizne i udari u ovaj tu kamen. To su velike tragedije. Ovo kaj su oni napravili je 'žalibože'. Dakle, previše je sredstava uloženo za ništa. Ovo nema nigdje, ovo je sramota. Ovo je opasnost za djecu - rekla je Sever.


Branko Kvež, općinski oporbeni vijećnik s liste Domovinskog pokreta, pojasnio je da je razlog današnjeg okupljanja, citiramo, "aljkava i skupa izgradnja dječjeg igrališta" uz Područnu školu, a i on je naglasio da je riječ o igralištu na kojem se djeca mogu ozlijediti i zaprljati cipele.

-Mi smo dobili od Općine da je rok završetka izgradnje 28. veljače, a to je još četiri dana, a dječje igralište, ovakvo kakvo jest, nije spremno niti za funkciju. Djeca se budu tu ozlijedila, zamazala cipele jer je blato, ograda nije dovršena. Stabla su kritična, može ih bura srušiti. Betonske tribine su takve da postoji mogućnost da dijete padne i razbije si glavu. Po našem mišljenju to je trebalo napraviti kvalitetnije i sigurnije za djecu, kao što su to napravile neke druge općine - rekao je Kvež.

Također, dodao je kako je igralište preskupo. - Cijena od 118 tisuća eura je jako visoka. Samo igralište je već bilo asfaltirano i oni su trebali samo fini sloj staviti gore. Tri sprave koje su postavljene nisu adekvatne. Ovakav tobogan ja nisam nikad ni vidio. Mislim da to uopće nije za djecu. Stare sprave su samo pofarbali. Ja sam dobio troškovnik od Općine, proučio sam sve stavke i meni se čini da je cijena prenapuhana. Stavka dolje na kraju je 47 tisuća eura za uređenje okoliša. Ne razumijem kaj budu uređivali za 47 tisuća eura. Do sad je izvođaču isplaćeno 82 tisuće eura, radovi nisu dovršeni, a čujemo od djelatnika koji rade na cesti, a to je drugi izvođač, da sad oni trebaju još na igralištu postavljati okolo gume pa nas zanima tko će i od kud platiti tog drugog izvođača. U Proračunu Općine je stavka povišena sa 80 tisuća na 130 tisuća eura. Ja sam glasao protiv toga, a naš načelnik Marko Kos me je čak ogovarao po selu da sam jedini protiv izgradnje, a mještanin sam Sekirišća. Po mom mišljenju Općinsko vijeće koje je donijelo ovu odluku s većinom glasova su po meni odgovorni za sve ovo što se dešava. Nas šest oporbenih vijećnika je bilo protiv - rekao je Branko Kvež, dodavši kako nema ništa protiv da se rokovi produže, ali da se onda treba napraviti sve kvalitetno.

Petar Vukić Šerfa, također mještanin Sekirišća, kaže da je svakodnevno pratio izgradnju igrališta. - Igralište se radi već šest mjeseci, ali od kad smo mi najavili prosvjede, u protekla dva tjedna puno se toga napravilo. No, mi živimo u ovom selu i mi znamo što nama treba, i što treba našoj djeci. Zato smo se okupili ovdje da skrenemo pažnju ljudima i našoj Općini na nedostatke ovog igrališta. Samo to. Politika s ovim nema nikakve veze - tvrdi Vukić.

Načelnik Općine Marko Kos odmah se oglasio povodom prosvjeda mještana.

Kako je rekao, sam prosvjed je dokaz kako je riječ o uspješnom projektu.

- Uspjeli smo, izgradili smo mjesto za okupljanje i ono je okupilo ljude. Zar to nije cilj parkova i igrališta? Za mene je, doduše, današnji prosvjed totalno razočarenje na prvu, stvarno kao sjekira u leđa od strane prosvjednika stanovnika naselja Sekirišće, međutim uspjeli smo. Ljudi su izašli i uključuju se u proces, proces modernizacije i urbanizacije naselja.

Naime, za mene je cijeli projekt zamišljen kao cjelogodišnji projekt, obnovljen prostor za igru, moderno uređen prostor za nogomet, turnir košarke, šah, prostor za odmor, knjigu, klupa za romantiku, vrtovi u gredicama….. Cijeli brijeg nekada smetlište i doslovno ˝džungla˝ s klizištem postaje prostor za kreativnu sadnju bilja, vrtova itd. Nadam se da će se energija protesta pretvoriti u rad, u kreativu i popuniti gredice biljkama, a travnjake cvijećem - rekao je Marko Kos.

O samoj cijeni projekta, načelnik Kos rekao je kako se slaže s mještanima.

- Projekt je skup, preskup, ali to su javne nabave. I Pelješki most, i obnova katedrale, i vrtić, i ovo igralište su preskupi. Sve što se financira s predznakom EU postaje skuplje od Bandićevih WC-a. Do jučer je cijelo naselje bilo zapostavljeno i nikad mi nije bilo jasno zašto je taj dio bio djelomično zanemaren od strane mojih prethodnika, no nažalost, sad mi je jasno - kaže Kos, aludirajući na činjenicu da nakon što je Općina uložila ogromna sredstva u naselje Sekirišće, umjesto pohvala, doživljava napade.

No, kaže, to ga neće obeshrabriti jer vjeruje da je većina mještana svjesna koliko je velik posao koji se radi u Sekirišću.

- Bez obzira na sve, mi nastavljamo s radovima i krpanjem nedostataka projekta da bi svima bilo bolje. Sekirišće od zapuštenog naselja postaje simpatična urbana cjelina. U ovo naselje se tijekom 2023. i ove godine usmjerava ukupno 522.255,93 eura proračunskih sredstava. Naime, osim igrališta rekonstruira se županijska cesta s nogostupom gdje ugovorena vrijednost radova iznosi 318.552,50 EUR, a ove godine izvršit će se i asfaltiranje 6 odvojaka nerazvrstanih cesta u vrijednosti 78.381,88 EUR.

Ja sam svjestan da ne možemo svima ugoditi, da svatko od nas ponaosob ima različita očekivanja i mišljenja. Svjestan sam da se ne moramo uvijek svi oko svega složiti; dapače, uvijek rado primam sugestije i dobronamjerne kritike.

Djecu i parkiće nema smisla koristiti u političkim prepirkama pa to ne želim raditi. Jedini poraz ovog projekta može biti ako za 5 godina ovdje opet bude džungla - komentirao je načelnik Marko Kos.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook