Prethodni članak
Sljedeći članak

DHMZ IZDAO UPOZORENJE: Čeka nas malo rjeđa pojava


Za vikend i početkom idućeg tjedna nastavlja se promjenljivo i nestabilno vrijeme. Povremeno će padati kiša, većinom na Jadranu i krajevima uz Jadran gdje lokalno može biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Najčešća i najobilnija oborina očekuje se potkraj nedjelje te u prvom dijelu ponedjeljka. Za vikend će biti i razmjerno vjetrovito, osobito na moru gdje će puhati jako i olujno jugo. Uz dotok toplog zraka po visini u nedjelju temperatura opet će biti znatno iznad prosjeka, uglavnom između 15 °C i 18 °C, na istoku moguće i 20 °C. Početkom novog tjedna s okretanjem vjetra na sjeverni i sjeveroistočni, dnevna temperatura u unutrašnjosti u blagom padu, naveli su za Večernji list dežurni prognostičari DHMZ-a.

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, kako navode, u idućih desetak dana dugotrajnije stabilizacije nema na vidiku. Vremenske prilike bit će, dodaju, i dalje proljetno promjenljive.

Za vikend će, potvrdili su prognostičari DHMZ-a, padati i takozvana blatna kiša, odnosno kiša u kojoj ima pijeska. Objasnili su i kako ona nastaje:

"Općenito blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sustav koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili i izraženi frontalni sustav, a u višim slojevima atmosfere (od 5000 metara i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje. U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare, dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sustave pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena", navode te napominju kako kiša može dodatno biti onečišćena drugim česticama u atmosferi, primjerice peludi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook