Prethodni članak
Sljedeći članak

Desinić sufinancira troškove osjemenjivanja krava i krmača, nabavu sadnica i cijepova te daje potpore za držanje i uzgoj goveda, koza, ovci i pčela

Drugu godinu za redom Općina Desinić dodjeljuje ovakve potpore u poljoprivredi


Općina Desinić će i u 2020. godini dodjeljivati potpore za sufinanciranje troškova umjetnog osjemenjivanja plotkinja goveda, krmača, potpore za držanje goveda, ovaca i koza, pčelinjih zajednica i sufinanciranje nabave voćnih sadnica i loznih cjepova, najavio nam je načelnik Zvonko Škreblin. - Potpora za sufinanciranje troškova usluge umjetnog osjemenjivanja plotkinja goveda i krmača iznosi 100 kuna po plotkinji.

Osigurano 106.0000 kuna
Potpore za držanje goveda iznose 100 kuna po grlu, a za ovce i koze 20 kuna po grlu. Potpora za uzgoj i držanje pčelinjih zajednica, a zbog važnosti oprašivanja za lokalnu zajednicu, odobrit će se podnositelju zahtjeva u visini od 20 kuna po jednoj pčelinjoj zajednici. Sufinancira se i nabava voćnih sadnica i loznih cjepova, za kupnju sadnica voćaka u količini od 10 – 200 komada u visini od 40%, a cjepova vinove loze u količini od 200 – 1000 komada u visini od 30%. Korisnici sredstava potpore su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, koja imaju sjedište odnosno prebivalište i čija se proizvodnja odvija na području općine Desinić – istaknuo je Škreblin te dodao da je za desinićke poljoprivrednike osigurano 106.000 kuna.

Vrlo dobar odaziv
Inače, ovo je druga godina zaredom kako Općina Desinić isplaćuje ovakve potpore, za koje su pribavili i pozitivno mišljenje Ministarstva poljoprivrede o usklađenosti prijedloga potpora. – Odaziv za korištenje potpora do sada je bio očekivano dobar, sva sredstva smo isplatili i vjerujem da će tako biti i ove godine. Ukoliko interes bude još veći, za iduću godinu ćemo pribaviti malo veća sredstva – istaknuo je Škreblin. Ističe kako im je važno da se ljude ostanu baviti poljoprivredom kako ovi desinićki bregi ne bi zarasli u korov. Zahtjevi se zaprimaju do 31. prosinca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook