Prethodni članak
Sljedeći članak

Deseto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj na Uskrsni ponedjeljak


Jubilarno deseto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj održat će se na Uskrsni ponedjeljak u organizaciji Župe Pohoda Blažene Djevice Marije, Kuburaškog društva „Vinagorska kubura“ i Društva sv. Elizabete.

Tradicionalno, u Svetištu Majke Božje Vinagorske okupit će se kuburaške udruge iz raznih krajeva Lijepe Naše, a s vinagorskog će brijega tijekom cijelog dana odjekivati gromoglasni pucnjevi preko stotinu kuburaša, u znak proslave Kristova uskrsnuća.

Okupljanje kuburaša je u 10 sati. Procesija s tronom Majke Božje Vinagorske kreće u 11.30 sati od kapele sv. Barbare, a svečano euharistijsko slavlje predslavi mons. Zlatko Koren, rektor zagrebačke katedrale i kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Po završetku svete mise, program će se nastaviti na trgu i terasi samostana, uz zakusku za kuburaše i hodočasnike.

Jedinstvena je i proslava Uskrsa u vinagorskom kraju, pa će tako i ove godine već od šest sati ujutro podno zidina barokne crkve Vinagorska limena glazba i kuburaši udruženim snagama 'buditi' uspavani vjernički puk i pozivati na radosnu proslavu Kristova uskrsnuća. Nakon tradicionalne Budnice, u sedam sati je svečano euharistijsko slavlje i blagoslov jela u cintoru crkve, gdje će potom uslijediti otvorenje izložbe fotografija "Deset godina Zavjetnog hodočašća kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj".

Također, na Veliku subotu do Vazmenog bdjenja, članovi Kuburaškog društva "Vinagorska kubura" čuvat će Božji grob u cintoru crkve, a vjernici su pozvani da pronađu vrijeme u danu, pohode grob i zaustave se u molitvi, tišini i promišljanju o Kristovoj muci i smrti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook