Prethodni članak
Sljedeći članak

Deset proizvođača ekološke poljoprivredne proizvodnje dobilo 289 tisuća kuna potpore

Možete unaprijed planirati svoje povećanje i modernizaciju proizvodnje. Imate kvalitetan proizvod, tržište i zapravo ne možete niti proizvesti onoliko koliko potrebe postoji za vašim proizvodom, rekao je župan Kolar


Na OPG – u Drempetić u Donjoj Stubici danas su dodijeljeni ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje. Potpore je dobilo 10 korisnika u ukupnom iznosu od 289 tisuća kuna.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić rekla je da je natječaj namijenjen ekološkim proizvođačima ove godine raspisan prvi puta. - I prethodnih godina na drugim natječajima, uvijek smo ekološkoj proizvodnji davali dodatne bodove, a nastavno na veliki broj registriranih ekoloških proizvođača, njih 87 na području KZŽ, raspisali smo ovaj natječaj. Naši korisnici moraju biti upisani u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji, a njihove proizvodne jedinice pod stručnim nadzorom ovlaštenog kontrolnog tijela – rekla je Mihovilić.
Prihvatljive aktivnosti na natječaju su kupnja rasplodnih domaćih životinja ili matičnih jata peradi, sjemena ili sadnog materijala višegodišnjeg bilja, građenje i opremanje plastenika za uzgoj voća, povrća, cvijeća i gljiva, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, ograđivanje poljoprivrednih površina za uzgoj voća i povrća te stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za bavljenje ekološkom proizvodnjom.
Potpora iznosi do 50 tisuća kuna ili maksimalno 60 posto od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Vrijednost koja se traži za minimalno ulaganje je 15 tisuća kuna za prijavitelje. - Natječaj je bio otvoren do 12. travnja i u startu smo imali osigurano 200 tisuća kuna. Na natječaj smo zaprimili 12 zahtjeva, a 2 zahtjeva nisu bila u skladu s Pravilnikom, pa je prihvatljivo bilo 10 zahtjeva, a iznos je 289.519 kuna. Župan je donio odluku kojom se povećao iznos, tako da su svi korisnici mogli dobiti koji su se prijavili na natječaj potporu – pojasnila je Mihovilić.


Potpore su ostvarili OPG Karlo Konjić iz Đurmanca, OPG Pišković Stjepan iz Oroslavja, OPG Pogačić Ivan iz Pregrade, OPG Knezić Ivica iz Donje Stubice, OPG Izletište Vjeran Lež iz Zaboka, OPG Vinceljak Vanja iz Radoboj, OPG Slatko moje zeleno iz Donje Stubice, OPG Korade Franjo iz Lobora, OPG Merkaš Slavko iz Krapine i OPG Drempetić Andrija iz Donje Stubice. Korisnici će sredstva utrošiti za kupnju plastenika, opremanje plastenika, kupnju zemljišta i sadnica.

Jedan od korisnika potpore i domaćin, Stjepan Drempetić, rekao je da njegov OPG broji 7 članova, a obrađuju 5 ha zemlje, a od toga 1,5 ha pod ekološkom proizvodnjom. - Od toga je natkriveno zahvaljujući Županiji 3500 kvadrata, znači 2000 kvadrata imamo tunela gdje su jagode i 1500 kvadrata pod povrćem. Mi proizvedemo 30 do 50 tona povrća. Da bi mogli snabdijevati ono što nas ljudi traže, trebali bi povećati proizvodnju 100 posto, a plastenike na barem 5000 kvadrata. Ti proizvodi zdrave hrane sve više se traže – rekao je Drempetić, dodavši da se nada da će uspjeti postići proizvodnju od 50 tisuća tona povrća. - Imamo taj lanac trgovina u Zagrebu, 15, u Rijeci 7, a imamo i privatnih kupaca koji nam dolaze na kućni prag. Proizvodi su vrhunski, za njih smo dobili niz nagrada, a vrhunac je bio kada smo na izboru najboljeg OPG – a Hrvatske 2018. godine ‘Zlata vrijedan’ osvojili drugo mjesto. Te iste godine smo bili šampioni na sajmu zimnice s krastavcima – podsjetio je Drempetić. - Uz nas je zlato dobio još jedan OPG iz Stubice, OPG Neno Hursa. Naši krastavci su bili za nijansu bolji ocijenjeni, pa smo mi postali šampion. Onda je tamo javno rečeno da su Zagorci su najbolji proizvođači krastavaca u Hrvatskoj. Da bi tako nastavili nadamo se da će nam Županija i dalje omogućiti ovakve poticaje da ostvarimo još veće rezultate. Zovu nas iz Austrije, Slovenije, Njemačke, no ne možemo im prodati, jer ne možemo toliko toga proizvesti. Radije ćemo dati svojim ljudima doma da se zdravo hrane – rekao je Drempetić, zahvalivši osim Županiji i Gradu Donja Stubica koji ih podupire te Savjetodavnoj službi bez koje, rekao je, ne bi bili tu gdje jesu.


Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je kako je zadovoljan jer od 10 dobitnika potpora tri su iz Donje Stubice, a ako se pribroji i g. Pišković, koji je rodom iz D. Stubice, onda su i 4. - To je samo znak da je ekološka proizvodnja u Donjoj Stubici jedna od najjačih u Krapinsko – zagorskoj županiji. Grad pomaže koliko je u njegovoj mogućnosti. U zadnje 2 do 3 godine uveli smo sufinanciranje ekološkog certifikata gdje na neki način malim OPG-ovima pokušavamo smanjiti troškove te kroz osnovnu infrastrukturu koja im je potrebna za njihov razvoj. Sve ostalo je apsolutna njihova zasluga – rekao je gradonačelnik. Rekao da mu je drago, ali i žalosno čuti da na manifestaciji 100% Zagorsko nema njegovih OPG-ovaca, jer su kroz godine stvorili takav lanac da nema potrebe da hodaju na izložbu jer su već sve prodali. - Ovakvi poticaji koje omogućuje KZŽ pomažu da se poveća količina eko hrane i da uspijemo povećati broj zagorskih OPG-ovca koji se bave ovom poljoprivrednom proizvodnjom – zaključio je.

Župan Željko Kolar poručio je ekološkim proizvođačima da u sljedeće četiri godine mogu računati s istim takvim natječajem koji će se svake godine povećavati za 10 posto. - Možete unaprijed planirati svoje povećanje i modernizaciju proizvodnje. Imate kvalitetan proizvod, tržište i zapravo ne možete niti proizvesti onoliko koliko potrebe postoji za vašim proizvodom. Mi smo mnogim proizvođačima, OPG – ima i poduzećima otvorili Primorsko – goransku županiju i Grad Rijeku kao jedno novo tržište, putem 100% zagorsko. Danas već dolje naše firme tamo imaju ispostave, imamo OPG – ova koji tamo imaju lance i dostavljaju svoju robu i to je zapravo ono što smo htjeli, što i jest naš zadatak kao Krapinsko – zagorske županije - da otvaramo mogućnost i prostor za plasiranje proizvoda, jer to je često najteže, brendiranje i plasman. Za proizvodnju ste odavno savladali sve tehnike i došli do kvalitete, sada samo treba širiti mrežu i povećati proizvodnju. Čestitam svima na dobivenim sredstvima, hvala što se bavite ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje, koja će se u budućnosti sve više cijeniti i vaš će proizvod postizati sve veću cijenu na tržištu – rekao je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook