Prethodni članak
Sljedeći članak

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji posjetila KZŽ


U službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji je u petak, 29. ožujka 2023. godine, boravila delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Središnji dio posjeta bio je sastanak u Uredu župana u Krapini na kojem su, uz župana Željka Kolara i predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u RS Jasnu Vojnić, sudjelovali i dopredsjednik Vijeća za Sombor Željko Šeremešić, direktor Hrvatske medijske kuće Hrvatska riječ Ladislav Suknović i voditelj Kabineta predsjednice Vijeća Filip Čeliković te zamjenica župana Jasna Petek, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić je na sastanku iznijela glavne izazove s kojima se sreću hrvatska zajednica u Srbiji te naglasila kako im je izrazito važna pomoć i podršku iz Hrvatske, zbog čega je na dosadašnjoj pomoći i zahvalila Krapinsko-zagorskoj županiji i županu Kolaru.

Župan Željko Kolar je goste iz Srbije upoznao s osnovnim obilježjima Krapinsko-zagorske županije te iznio više prijedloga za produbljenje suradnje sa Hrvatskim nacionalnim vijećem, među kojima ističemo sustavno prenošenje znanja i vještina županijskih ustanova te lokalnih akcijskih grupa u koje su okupljeni i hrvatski krajevi u Srbiji.

Predsjednica Vijeća Jasna Vojnić prihvatila je i prijedlog župana Željka Kolara da se suradnja sa Hrvatskim nacionalnim vijećem pokuša dodatno formalizirati i usustaviti, a sve za dobrobit hrvatske zajednice u Republici Srbiji – drugoj najvećoj nakon one u Bosni i Hercegovini.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) je najviše zastupničko tijelo Hrvata u Republici Srbiji, izabrano radi ostvarivanja prava na manjinsku samoupravu. Vijeće predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u području službene uporabe jezika, obrazovanja, informiranja i kulture, sudjeluje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima iz tih područja i osniva ustanove iz ovih područja. Sjedište HNV-a je u Subotici.

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji je u sklopu posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji posjetila i Poslovno-tehnološki inkubator KZŽ u Krapini te Muzej krapinskih neandertalaca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook