Prethodni članak
Sljedeći članak

Dani medijske pismenosti - predstava 'Mreža' i u Zaboku


U sklopu sedmih Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku organizirali su ukupno sedam izvedbi predstave „Mreža“ Teatra Tirena za učenike iz Koprivnice, Petrinje, Zaboka i Ivanić Grada.

Riječ je o predstavi o društvenim mrežama redateljice Ive Olujić i dramaturginje Nine Horvat, u kojoj se obrađuju teme vezane uz korištenje interneta, digitalnih aplikacija i društvenih mreža, kao što su influenceri, trolovi, govor mržnje, cyberbullying, opasni izazovi, lažne vijesti i posljedice prekomjernog korištenja društvenih mreža. Predstava je namijenjena prvenstveno učenicima viših razreda osnovne škole i početnih razreda srednje škole.
U Zaboku će se u Pučkom otvorenom učilištu Zabok održati dvije izvedbe predstave u četvrtak, 25. travnja u 11 i u 12.45 i to za učenike Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Zabok i Srednje škole Zabok.

Izvedbe predstave nisu otvorene za javnost, već je dolazak učenika dogovoren izravno sa školama.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI

Sedmi Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, održavaju se od 22. do 28. travnja 2024., uz brojna dodatna događanja u tjednima prije i poslije.

Dosadašnji Dani medijske pismenosti privukli su veliki interes diljem Hrvatske, te su organizirana brojna događanja (predavanja, radionice, filmske projekcije), vezana uz medijsku pismenost. Od 2018. do 2023. Dani medijske pismenosti uključili su više od 100 tisuća djece, adolescenata i odraslih u više od 1.830 događanja. Ove godine najavljeno je već gotovo 600 događanja, a prijave i dalje stižu. Više od 70 edukativnih materijala (priručnika, videolekcija i digitalnih kvizova), objavljeno je u sklopu Dana medijske pismenosti i preuzeto više od milijun puta s portala medijskapismenost.hr.
U okviru Dana medijske pismenosti održavaju se brojna događanja – predstave, panel rasprave, predavanja i radionice u vrtićima, školama, na fakultetima, u knjižnicama, kinima i drugim ustanovama.  Popis svih događanja dostupan je OVDJE https://www.medijskapismenost.hr/dani-medijske-pismenosti-2024-raspored-dogadanja/Popis se i dalje nadopunjava, pa se ustanove i pojedinci koji se žele uključiti u Dane medijske pismenosti i organizirati događanja mogu prijaviti na ovoj poveznici https://www.medijskapismenost.hr/prijavite-nam-svoje-aktivnosti-u-sklopu-7-dana-medijske-pismenosti/

Teme u fokusu ovogodišnjih Dana medijske pismenosti su razvoj kritičkog razmišljanja, obrazovanje o umjetnoj inteligenciji i medijska pismenost mladih u kontekstu superizborne godine.

Ciljevi Dana medijske pismenosti su osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana (posebice djece i mladih) vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju brojnih društvenih dionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti, te podrška odgajateljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Više o Danima medijske pismenosti možete pročitati ovdje:

https://www.medijskapismenost.hr/dani-medijske-pismenosti-2024/,
a o predstavi „Mreža“ ovdje: https://www.tirena.hr/mreza/

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook