Prethodni članak
Sljedeći članak

DANI KAJKAVSKE RIJEČI ZLATAR: Ove godine bez Pajdaškog sprehajanja, no od bisera manifestacije, dječjih kulturnih priredbi, se ne odustaje

Tradicionalni 51. Dani kajkavske riječi Zlatar održat će se, ali u smanjenom opsegu


Dani kajkavske riječi u Zlataru ove će se godine održati, ali u manjem obimu. Izostat će vanjski zabavni sadržaji, kao i popularno Pajdaško sprehajanje. – Kao i drugi gradovi i općine, razmišljali smo kako organizirati našu tradicionalnu manifestaciju, da li je potpuno otkazati ili djelomično održati. Na žalost, zbog poštivanja epidemioloških mjera, nije moguće održati sva događanja, no nismo odustali od dječjih kulturnih priredbi, bisera manifestacije. Dobili smo dozvolu županijskog Stožera za korištenje školske sportske dvorane u tu namjenu, kroz vikend, nakon čega će biti dezinficirana, a priredbe neće biti otvorene za širu publiku, već s ograničenim mjestima – kaže gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek. Uz još nekoliko događanja, u sklopu zlatarskog tjedna u Galeriji izvorne umjetnosti će 23. rujna biti upriličena svečanost dodjele gradskih priznanja građanima, koja je izostala u travnju, kada zbog korone nije održana svečanost povodom Dana grada.

Zlatarski 51. Dani kajkavske riječi počinju u petak 18. rujna otvorenjem izložbe Žene – slikarice izvorne umjetnosti u 19 sati u Galeriji izvorne umjetnosti. Kako kaže ravnateljica POU dr. Jurja Žerjavića Zlatar Gordana Valjak, bit će dobrodošlica na manifestaciju u parku ispred Galerije, nakon koje se otvara izložba. Zbor malih pjesnika održat će se 19. rujna u 11 sati, a događanje je zbog epidemioloških mjera namijenjeno prvenstveno sudionicima i autorima. Od 257 radova pristiglih na natječaj iz 45 škola s područja cijele Hrvatske, odabrana su 52 rada, a na Zboru će se predstaviti polovica autora. Likovna izložba će se otvoriti simbolično, no na mrežnim stranicama manifestacije predstavit će se 62 rada odabrana za izložbu. Festival dječje kajkavske popevke, 49. po redu, održat će se 20. rujna u 16.30 sati, a realizirat će se u smanjenom opsegu. Utorak 22. rujna donosi koncert Elizabete Zaklović u Župnoj crkvi UBDM u Zlataru, 26. Rujna na Bajerima u Vinipotoku 35. Kup DKR u lovu ribe udicom na plovak, Turnir tenisača KZŽ u Zlataru te trkačku utrku 'Lastinim putevima' na Puljku. Manifestacija završava 27. rujna u Crkvi Marije Snježne u Belcu koncertom Varaždinskih baroknih večeri u 17 sati. Dani kajkavske riječi održavaju se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture i Krapinsko – zagorske županije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook