Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas se na dva mjesta ponavljaju izbori! Evo zašto je to važno


Na dva biračka mjesta u Hrvatskoj danas će se ponoviti izbori za Hrvatski sabor koji ne mogu utjecati na izborni ishod, ali mogu na datum kada će izborni rezultati postati konačni i službeni i kada će početi teći rok za sazivanje Sabora na prvo zasjedanje.

Zbog rokova za prigovore i žalbe, izborni bi rezultati mogli biti konačni najranije u četvrtak, 25. travnja, a najkasnije u utorak, 30. travnja, kažu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić konačne rezultate izbora uručiti predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Upravo predsjednik Republike saziva Sabor na prvo zasjedanje, u roku ne duljem od 20 dana nakon provedenih izbora, odnosno konačnih izbornih rezultata.

Prvo zasjedanje Sabora bit će prilika da se vidi je li neka od stranaka i koalicija koje su sudjelovale na izborima 17. travnja uspjela okupiti većinu od najmanje 76 zastupnika koliko ih je potrebno da se izabere predsjednik Sabora, a time konstituira i sam Sabor.

Izbori za Hrvatski sabor ponovit će se u općinama Sračinec i Markušica, u 3. i 5. izbornoj jedinici, jer je u glasačkim kutijama nađen višak glasačkih listića.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook