Prethodni članak
Sljedeći članak

[DAN OPĆINE MAČE] 'Svi ćemo pomoći da Sutinske toplice ponovno živnu i vrate se na turističku kartu'

Svečanom sjednicom proslavljen je Dan općine Mače


U Domu kulture u Maču danas je svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine. Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak -  Benčić koji je istaknuo veliku složnost cjelokupnog Općinskog vijeća u donošenju odluka. Sve odluke do sada, naglasio je, donesene su jednoglasno. Okupljenima se zatim obratila načelnica Mača, Mladenka Mikulec koja je istaknula da su u prošloj godini potpore iz državnog proračuna iznosile tek 245 tisuća kuna, i to 100 tisuća kuna za sfaltiranje nerazvrstanih cesta i 154 tisuća za dokumentaciju dječjeg vrtića od strane Ministarstva regionalnog razvoja.  Rekla je i kako veliku potporu pronalaze u sredstvima Krapinsko - zagorske županije. Nabrojila je kako su im dodijeljena sredstva za izgradnju projektne dokumentacije za klizište, izgradnju vodovodne mreže, poboljšanje komunalne infrastrukture, sanaciju divljih odlagališta, a zahvaljujući Županiji obnovljena je i prva faza fasade na Osnovnoj školi u Maču, druga je planirana za ovu godinu.

-Najvažniji korak i preduvjet ostanka mladih obitelji u općini Mače jest pokretanje projekta izgradnje dječjeg vrtića, jer su mlade obitelji najvažnije za budućnost našeg mjesta. Projekt dječjeg vrtića prijavljen je na mjeru 7.4.1. te su dobivena  sredstva u iznosu 7 milijuna kuna, a trenutno je u tijeku javna nabava za odabir izvođač radova. Upravo je to i najveći projekt koji nam slijedi u naredne dvije godine. Naglasak će ove godine biti i na izgradnji komunalne infrastrukture - zaključila je Mikulec, spomenuvši asfaltiranje nekoliko dionica nerazvrstanih cesta, sanaciju propusta preko potoka Sutinčica, sanaciju klizišta u Velikom Bukovcu, proširenje javne tasvjete. Načelnica je istaknula da su asfaltirane tri dionice nerazvrstanih cesta u dužini od 1050 metara i to Put Raščica do sela Premuri, put Bucani - Bukovec i nerazvrstana cesta Benkovići - Žvigači. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 478.442,31 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja je sufinanciralo projekt sa 100.000 kuna dok je Općina Mače izdvojila sredstva u iznosu od 378.442,31 kuna. Završen je i nogostup uz županijsku cestu 2168 u Velikom Bukovcu u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Saniran je i most u Malom Bukovcu kod Jambrekovića, a Zagorski vodovod Zabok izvršio je radove na izgradnji vodovodne mreže u naselju Mače pod brijeg. Na groblju u Velikom Komoru obnovljena je ograda i napravljen novi parapetni zid. Zamijenjena je i javna rasvjeta za novih 65 LED rasvjetnih panela, a u planu je proširenje javne rasvjete u Delkovcu, Velikom Komoru i Maču pod brijeg. Do kraja godine planira se završetak mrtvačnice u Maču i sanacija mosta u Velikom Komoru. U svom govoru pohvalila je i rad mjesnih odbora posebno njihovo sudjelovanje u brojnim radnim akcijama te vrijedne i aktivne udruge.


U ime gradonačelnika i načelnika čestitke na rezultatima uputio je gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj poželjevši Maču i načelnici konačno pokretanje i razvoj Sutinskih toplica kako bi se vratile na turističku kartu Zagorja i Hrvatske. Predsjednica Županijske skupštine Krapinsko - zagorske županije Vlasta Hubicki 'priznala' je da se ona i Mače vole javno te isto tako poželjela da priča i ponovni razvoj Sutinskih toplica krene u ovom mandatu.


O razvoju Sutinskih toplica koje bi puno značile za razvoj Mača, okolice i ovog dijela Zagorja govorio je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuvši da je angažiran vještak za procjenu okolnog zemljišta gdje bi se toplice mogle širiti. Otkrio je i da je jedan englesko - hrvatski konzorcij zainteresiran za ulaganje u Sutinske toplice te da će Županija s prostornim planom biti spremna za buduće potencijalne ulagače. Župan je pohvalio trud i veliku energiju načelnice od koje tjedno prima desetak poziva vezano za pomoć u investicijama i aktivnostima koje se provode na području Mača.

Na sjednici su uručena i javna priznanja Općine Mače u 2019. godini. Nagradu za životno djelo dobio je Stjepan Sedak Benčić za izniman doprinos i žrtvu u cilju opće kulturnog i vjerskog boljitka žitelja općine. Plakete su dobili Ženska vokalna grupa 'Kajda' povodom 15. godina uspješnog rada i djelovanja te za poseban doprinos u promicanju i očuvanju riječi i pjesme kajkavskog kraja te Dragica Čehulić za višegodišnji humanitarni rad i pomoć najpotrebitijim žiteljima općine Mače. Nagrade Općine Mače primili su Tisak i dizajn Bobinec, vlasnika Siniše Bobinca za dugogodišnji uspješan rad i nesebičnu pomoć udrugama s područja općine Mače i Željko Herceg za dugogodišnji rad i poseban doprinos u postizanju istaknutih rezultata NK „Gaj-a“ Mače. Zahvale su primili Stjepan Bingula za promicanje općine Mače te za osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju WorldSkillsCroatia 2019. u disciplini Međusektorska smotra učeničkih radova , Ivan Ruždak za osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju WorldSkills Croatia 2019. u disciplini Suha gradnja, Sabina Novosel za postignute izvrsne rezultate na svim natjecanjima u mažoret plesu i Elena Ljubek za postignute izvrsne rezultate na natjecanjima u kickboxing sportu. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su ŽVS Kajda i KUD Ljudevit Gaj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila). Na dionici autoceste A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Boži...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program