Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN OPĆINE LOBOR Načelnica Jembrih: 'Radi se u svakom našem mjesnom odboru, na svakom našem brijegu, a najviše se veselimo dječjem vrtiću'

Nakon svečanog mimohoda loborskih udruga i mise na otvorenom povodom blagdana sv. Ane, održana je svečanost na kojoj su dodijeljena i općinska priznanja


Blagdan sv. Ane posebno je svečan dan u Loboru. Manifestacija Janine, povodom Dana župe i Općine, događaj je koji se čeka s nestrpljenjem, no ove godine zbog aktualne epidemiološke situacije, Janine se ne održava. No, danas je održan svečani mimohod loborskih udruga i misa na otvorenom pokraj župne crkve, a u Društvenom domu održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Vijeća Mirko Martinuš, uz dobrodošlicu gostima i uzvanicima.

 

 

Nakon kratke video prezentacije o protekloj godini u općini Lobor, načelnica Ljubica Jembrih osvrnula se projekte i planove. - Možemo biti zadovoljni proteklom godinom, ali i s protekle 3,5 godine - istaknula je načelnica te pobrojala najznačajnije investicije. - Općina Lobor povukla je više od 13 milijuna kuna iz EU fondova i preko 5 milijuna kuna preko natječaja resornih ministarstava. Radi se u svakom našem mjesnom odboru, na svakom našem brijegu. Glavni projekt nam je dječji vrtić kojeg Loborci očekuju više od 10 godina. S izgradnjom smo započeli ove godine, kapacitet vrtića je za 80 ero djece, svi mu se veselimo i vjerujemo da će izgradnja i opremanje vrtića biti gotovi i prije zakonskog roka. Tu su i naši projekti prometne infrastrukture, rekonstrukcija i asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Na našem području imamo oko 90 km, 50 km neasfaltirano, a ono što je asfaltirao ponovno vapi za rekonstrukcijom – napomenula je Jembrih te dodala kako su sumještani oslobođeni plaćanja sufinanciranja asfaltiranja cesta i da se taj dio pokriva preko brdsko –planinskog programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

 

 

Načelnica Jembrih najavila je i uređenje parkirališta i dječjeg igrališta kod Plavog doma u Markušbrijegu. Općina izrađuje i strategiju razvoja turizma, a naglasak će biti na vjerskom turizmu s obzirom na značajni sakralni biser, Crkvu Majke Božje Gorske koje je ujedno i vrijedno povijesno arhaeloško nalazište. Razvoju turizma svakako će doprinijeti i rekonstrukcija i proširenje edukativne staze s brojnim novim popratnim sadržajima. Načelnica je istaknula kako se uređuje parkiralište na mjesnom groblju u Loboru te groblje u Petrovoj Gori. Također, brine se i za djecu i mlade, sufinanciraju radne bilježnici i dodatni materijal za osnovnoškolce, učenički domovi, svake godine povećavaju stipendije te pomaže rad udruga.

 

 

Izaslanik premijera Zdravko Tušek napomenuo je da je sjednica Vlade u Krapini pokazala jasan smjer Vlade Andreja Plenkovića prema Krapinsko – zagorskoj županiji te svim općinama i gradovima. - Donesene su strateške odluke koje određuju daljnji razvoj infrastrukture. Kada govorimo o samom Loboru, riječ je o oko 15 milijuna kuna koje je Općina Lobor dobila iz raznih fondova, a posebice mi je drago što dio tih projekata dolazi iz Ministarstva poljoprivrede, gdje financiramo izgradnju dječjeg vrtića, lokalne cestei i niz drugih aktivnosti. Pozivam na daljnu suradnju, koristimo EU fondove i razgovarajmo o projektima za budućnost – rekao je Tušek.

 

 

Zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je dobru suradnju Općine Lobor i Županije, kroz sve projekte, preko osnovne škole, Županijske uprave za ceste, sanacije klizišta i dr. Također, zamjenik župana pozvao je državnu vlast, kada razmišlja o ukidanju malih općina, da još jednom razmisli. – Lobor je mala općina, a pitanje je bi li mogla ostvariti tako vidljive rezultate da je pripojena nekome – napomenuo je Ferek – Jambrek.

 

 

Čestitke je uputio i izaslanik predsjednika Sabora Siniša Jenkač. – Imati vrtić, glazbenu školu, komunalnu infrastrukturu, društveni život, daje potvrdu da ovakve općine moraju postojati – napomenuo je Jenkač i istaknuo da će se u Saboru zalagti za daljnju decentralizaciju financijskih sredstava.

 

 

Počasni građanin Lobora, dr. Franjo Gregurić, bivši predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva, pohvalio je rezultate ostvarene u Loboru te napomenuo da se, s obzirom na bogatu loborsku povijest i prekrasan kraj, Lobor treba jače orijentirati na turizam i poticati razvoj seoskog turizma.

 

 

Čestitke povodom Dana općine i župe uputila je i državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić, a u ime gradonačelnika i načelnika obratio se načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić.

 

 

Svečanost je bila prilika i za dodjelu općinskih priznanja. Tako su nagrađeni učenici koji su sve razrede osnovne škole završili s odličnim uspjehom. To su Lana Brčić, Karlo Mojčec, Vid Adanić, Borna Kukina – Žvigač, Mateo Kramarić, Natalija Labaš i Korina Mendek. Nagrađeni su I učenici Mihaela Pakšec i Patrik Bužić, koji su ostvarili iznimne uspjehe na državnoj maturi. Općinska priznanja primili su i Udruga žena Lobor, Lokalni vodovod Gornje Završje Loborsko – Udruga za očuvanje izvora, Vodovod Vinipotok-Vojnovec – Udruga za očuvanje prirodnog i kulturnog blaga Hrvatskog zagorja te Športsko društvo Lobor, a za iznimne uspjehe nagrađeni su prof. Vladimir Matejaš i Blaženka Jajtić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook