Prethodni članak
Sljedeći članak

Dan građanskog odgoja i obrazovanja: Počeci u našoj županiji prije 20 – ak godina

Krapinsko-zagorska županija i Grad Rijeka partneri su na projektu Učimo ih za njihovu budućnost


Dan građanskog odgoja i obrazovanja održan je u Rijeci u petak, 13. studenoga 2020. godine, u organizaciji Grada Rijeka, Foruma za slobodu odgoja, Krapinsko-zagorske županije, Centra za mirovne studije, GONG-a i švicarske udruge Verein MUNTERwegs. Solidarnost te kod učenika razvija općeljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštivanju ljudskih prava, kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.

380 učenika

Pročelnica Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za obrazovanje, sport, kulturu i tehniku kulturu Mirjana Smičić Slovenec je u Rijeci istaknula kako je u građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost u Krapinsko-zagorskoj županiji uključeno 380 učenika u 30-ak škola. „S obzirom na to da ulaganje u obrazovanje smatramo jednim od najvažnijih investicija, za iduću proračunsku godinu također smo nastojali osigurati dodatna sredstva kako bi mogli program nastaviti na još kvalitetniji način“ - kazala je pročelnica Smičić Slovenec. Počeci građanskog odgoja i obrazovanja u Krapinsko-zagorskoj županiji su krenuli prije 20-ak godine kada je donesen Nacionalni program odgoja i obrazovanja za ljudska prava. Od 2005. zagorske škole, učitelji i srednjoškolski profesori bili su uključeni u edukacije i određene aktivnosti u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Aktivnosti na provođenju Građanskog ogdoja i obrazovanja intenzivirale su se od prošle godine, kada sporazum o suradnji na provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Grada Rijeka Vojko Obersnel.

Panel rasprave

Gradonačelnik Grada Rijeka Vojko Obersnel je na Danu građanskog odgoja izrazio ponos št su nastavnici, učenici i roditelji veoma zadovoljni provođenjem građanskog odgoja te istaknuo da ga žalosti što je Građanski odgoj od Grada Rijeke preuzelo tek 12 gradova i županija i jedna osnovna škola u Hrvatskoj. U panel rasrpravama Dana Građanskog odgoja i obrazovanja sudjelovale su i ravnateljica OŠ Lijepa naša Tuhelj Snježana Romić, OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice Brigitte Gmaz i stručna suradnica u OŠ Janka Leskovara Pregrada Martina Jurmanović, kao i učitejica savjetnica u OŠ Đure Prejca Desinić Božica Mandić koja je on-line sudjelovala u rasprav provoditejica.

“Učimo ih za njihovu budućnost”

Krapinsko-zagorska županija i Grad Rijeka također su partneri na projektu Učimo ih za njihovu budućnost, koji perdstavlja nadogradnju na osnovni riječki model građanskog odgoja i obrazovanja. O rezultatima ovog projekta na području jaanja kompetencija odgojno-obrazovnih radnica i radnika, ravnateljica i ravnatelja za izgradnju demokratske škole i lokalne zajednice je na Danu Građanskog odgoja i obrazovanja govorio Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Životinja (uočena je divlja svinja) na autocesti A7 Orehovica-Šmrika između čvora SV. KUZAM i čvora DRAGA. Molimo korisnike za dodatan oprez.Zbog vjetra promet je dopušten samo za osobna vozila: -autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče, između čvorova...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program