Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN GRADA: ‘Ponekad smo mi Krapinci previše kritični sami prema sebi, no priznanja koja stižu pokazuju da smo na pravom putu’


Blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, u Krapini je ove godine posebno svečan – slavi se Dan grada i Župe sv. Nikole biskupa, kao i 830 godina od prvog spomena prijestolnice kajkavske kulture.

Danas se u Festivalskoj dvorani održala svečanost tim povodom, a u Krapinu je stigao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je nazočio svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Krapine, uz brojne druge uzvanike i goste, poput ministra Davora Filipovića te popredsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanadera. Uzvanike je dočekala Počasna postrojba Grada Krapine – Krapinski Ilirci te Gradski puhački orekstar i Krapinske mažoretkinje.

Na početku programa prikazan je kratki film o Krapini te čestitke gradonačelnika Zorana Gregurovića.

Nakon himne koju je izveo Rajko Suhodolčan, pozdravne je riječi uputio predsjednik Gradskog vijeća Mladen Gregurović.

 – Mnoge generacije dale su doprinos razvoju Krapine, s ciljem da Krapina bude ljepša i uređenija, ugodnija za život i rad stanovnika. Tako i Gradsko vijeće ulaže trud i napor u ostvarivanju projekata na dobrobit svih. Kroz razne oblike rada nastojali smo biti što dostupniji građanima – rekao je Gregurović te zahvalio vijećnicima, ali i svim stručnim službama, pojedincima, udrugama i institucijama koje su pomogle da Grad obavlja svoju zadaću, na dobrobit građana. Čestitao je svim Krapinčanima Dan grada i blagdan zaštitnika, Svetog Nikole, te svim uzvanicima poželio sretne blagdane i uspješnu 2024. godinu.

 

Gradonačelnik Zoran Gregurović osvrnuo se na proteklu godinu i aktivnosti, a pogledao i u daleku prošlost. -  1923. godine Krapina je dobila prvi javni vodovod. Značajnim ulaganjima u posljednjih nekoliko godina pokrivenost javnom vodoopskrbom je preko 99 posto. Danas možemo reći da se grad razvija i živi punim plućima. Puno se radilo, pripremani su brojni projekti – rekao je gradonačelnik te izdvojilo najvažnije – projekt brzog interneta, vrijedan 60 milijuna kuna, koji se financira se iz EU fondova i sredstvima Hrvatskog Telekoma.  - Šire krapinsko područje time se svrstava  uz bok modernih, pametnih gradova – rekao je Gregurović.

Naveo je da je Grad kroz Fond solidarnosti realizirao projekte u vrijednosti 3, 5 milijuna eura. - Na sjednici Vlade održanoj u Krapini prije 4 godine donesene su brojne značajne odluke koje su realizirane, u realizaciji, ili se pripremaju za realizaciju.  Nedavno je završena gradnja kružnog toka kod Ruke u Velikoj Vesi, a za rekonstrukciju državne ceste od Krapine prema Jesenju na dionici od Žutnice do Gorjaka je provedeno javno savjetovanje i kroz koji dan očekuje se raspisivanje natječaja. Za treću fazu spojne ceste od Krapine do Zaboka proveden je psotupak nabave te je nedavno bilo uvođenje u posao – napomenuo je gradonačelnik, dodavši da je bitno da se što prije pripremi dokumentacija za 4. fazu kroz Gospodarsku zonu. - Drago mi je što smo ove godine napokon odredili i trasu brze ceste od Varaždina do Krapine na dionicu kroz našu županiju. Osigurana su potrebna sredstva i lijep rođendanski poklon našem gradu bio je i jučerašnji početak samih radova – istaknuo je.

Jedan je od ljepših poklona i najava gradnje veteranskog centra u Krapini. Bitno je reći i da, nakon što su odobrena sredstva za izgradnju novog vrtića od strane Ministarsva znanosti, u tijeku je postupak nabave za izradu glavnog izvedbenog projekta i odmah po ishođenju građevinske dozvole krenut će se u nabavu za samu gradnju, a vrtić će biti projektiran za 10 odgojnih skupina.

-Na području grada nikad nije bilo više zaposlenih i manje nezaposlenih. Gospodarska zona se razvija i gradi. Ove godine smo po treći put ušli u finale za najgrad u kategoriji gospodarstva. Ponekad smo mi Krapinci previše kritični sami prema sebi, no priznanja koja stižu pokazuju da smo na pravom putu – zaključio je Gregurović.  

 

 U ime načelnika i gradonačelnika obratio se gradonačelnik Murskog Središća, saborski zastupnik Dražen Srpak te pohvalio je gradonačelnika Gregurovića. - Znam koliko voli svoju Krapinu i koliko se ponosi svakim projektom koji uspije odraditi. Da nam Vlada nije omogućila, za brojne projekte trebalo bi nam 100 godina našeg proračuna, stogahvala hrvatskoj Vladi – rekao je Srpak te Krapini poželio puno uspjeha i ostvarenih projekata.

 

Župan Željko Kolar uputio je čestitke povodom Dana grada, Dana župe te svih ostvarenih uspjeha. Predsjedniku Vlade zahvalio je na snažnoj podršci koju Grad Krapina ima u provođenju projekata koji su bitni za razvoj Grada i sjedišta Županije . – Očekujem isto tako snažnu podršku svim gradovima i općinama na području Krapinsko – zagorske županije zbog regionalnog razvoja i kapitalnih projekata koj pokušavamo pokrenuti kroz projekt Sjever, a koje bez podrške Vlade ne možemo sami provesti –  rekao je Kolar.

Dodao je da je ključno da se stvaraju uvjeti da se djeca ovdje mogu kvalitetno školovati, naći dobro plaćen posao i ostati na našim bregima. -  To je zadatak svih nas. Zorane, želim da projekte koje ste si za iduće razdoblje zacrtali, uz pomoć Vlade i Županije realiziramo zajedno na dobrobit svih ljudi naše županije – pozvao je župan na suradnju.

Potpredsjednik Sabora Ante Sanader uputio je čestitke povodom Dana grada. - Moram pohvaliti gradonačelnika i gradsko vijeće. Kada sam 80 – tih ovdje dolazio kao mladi vatrogasac na natjecanja, bila je lijepa i prepoznatljiva, a sada se vide rad i aktivnosti na svakom koraku. Ovdje se rade velika djela, možete biti ponosni.

 

Premijer Andrej Plenković uputio je čestitke povodom Dana grada i blagdana sv. Nikole, kao i čestitke dobitnicima nagrada.

-Vlada RH privržena je politici ravnomjernog regionalnog razvoja i stvaranju jednakih šansi diljem naše domovine i učinila je sve da se projekti u Krapini realiziraju na najbolji mogući način u okvirima financijskih mogućnosti – rekao je premijer.

 - Prije 7 godina omjer onih koji rade i ne rade bio je 6 zaposlenih i 1 nezaposleni, danas je taj omjer 16:1 u Hrvatskoj, a vi ste tu i bolji. To govori da je ukupna situacija u kojoj se zemlja nalazi danas da smo realizirali nekoliko ključnih strateških ciljeva države, ušli smo u desetoj godini članstva u dvije dublje integracije, koje su posebno važne za vas jer ste granična županija sa Slovenijom. Ulazak u europodručje  svrstava nas među 20 članivca koje imaju više nego snaže oblike zaštite od bilo kakvih vanjskih šokova i financijskih kriza – dodao je Plenković te istaknuo da u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije možemo reći da se stavljaju pred kraj bitne infrastrukturne investicije koje će omogućiti jednak razvoj i šanse svakog našeg čovjeka.

-U novoj financijskoj perspektivi odlučili smo učiniti korak dalje u decentralizaciji, 680 milijuna osigurali smo za ITU mehanizam. Krapini kao središte županije će dobiva 13,5 milijuna. Država daje Gradu Krapini sredstva za projekte za koje Krapina smatra da su važne i bitne – rekao je Plenković te uputio poruku: - Nastavimo u ovoj sinergiji i suradnji s gradovima i županijama, brojni projekti su prilika da razvoj hrvatskog sjevera bude jednako uspješan kao i do sada – zaključio je Plenković.

 Ovom su prilikom dodijeljena i  priznanja gradonačelnika i priznanja Gradskog vijeća.

Priznanja gradonačelnika dodijeljena su Vladimiru Vidoviću povodom osobitog doprinosa u unapređenju lokalne zajednice i Vjekoslavu Čaklecu povodom predanog rada na jačanju civilnog društva, za uspješno vođenje Počasne postrojbe Grada Krapine, Krapinski Ilirci, te za promicanje imena Grada Krapine.

Gradsko vijeće Grada Krapine na posljednjoj je sjednici donijelo odluku o ovogodišnjim dobitnicima priznanja Grada. Na svečanoj sjednici koja će se održati povodom Dana Grada, 6. prosinca, dodijelit će se Male Plakete Grada Krapine, Plakete Grada Krapine, Povelje Grada Krapine, kao i Nagrada za životno djelo Grada Krapine.

 Mala Plaketa Grada Krapine za izniman doprinos svojoj školi i Gradu uručena je Loreni Smrekar i Luki Hržici. Plaketa Grada Krapine pripala je Vesni Kunštek, Mirjani Klobučar i Aniti Jurman.

Povelje Grada Krapine dodijeljene su Mladenu Hršaku, Dragutinu Kozini i Anti Toniju Eteroviću za njihove iznimne doprinose u različitim područjima.

Nagrada za životno djelo Grada Krapine pripala je će Nevenki Radak, dr. med., spec. pedijatrije, koja je svojim iznimnim doprinosom unapređenju zdravstvene skrbi djece u Gradu Krapini zaslužila posebno priznanje.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook