Prethodni članak
Sljedeći članak

Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom: 'Okrenuti budućnosti, a poštujući prošlost, gradimo svi zajedno sretnije i bolje društvo'


Svake godine se diljem Europe 9. svibnja obilježava kao Dan Europe te ujedno i kao Dan pobjede nad fašizmom, u sjećanje na početak formiranja europske zajednice koja danas nosi ime Europska unija i u spomen na konačan poraz nacističke Njemačke i završetak Drugog svjetskog rata u Europi.

„Na današnji je dan prije 71 godinu predstavljena Schumanova deklaracija, kojom je započet proces europskog udruživanja u koji se nakon nekoliko desetljeća, kao samostalna i suverena država, uključila i Republika Hrvatska. Ulazak u Europsku uniju 2013. godine označio je i formalnu potvrdu predanosti Hrvatske europskim vrijednostima i više stoljetnoj pripadnosti obitelji europskih naroda.

Ideja o ujedinjenoj Europi pokrenuta je samo nekoliko godina nakon kraja Drugog svjetskog rata čije su strahote potresle ne samo europski kontinent, već i čitavo čovječanstvo. Dužni smo odati počast svima onima koji su u tom teškom vremenu upalili tračak nade za porobljenu Europu, iznijeli teret antifašističke borbe i njezine konačne pobjede te postavili temelje našeg slodobnog i demokratskog društva. Europljanke i Europljani danas čvrsto vjeruju da se tragedije iz prošlosti nikada ne smiju ponoviti, zbog čega je upravo Europska unija globalni lider na području demokracije, ljudskih prava i općenito promicanja mira i pomirenja.

U ovom vremenu izazova bez presedana, Europa svoju snagu nalazi u zajedništvu. Europska je unija kao zajednica suverenih država ujedinjena u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali jednako tako i u pružanju pomoći u ostalim stradanjima i nevoljama poput nedavnog potresa koji je teško pogodio velike dijelove Republike Hrvatske. Upravo nam zajedništvo i solidarnost kroz mehanizam europskih fondova omogućuje i da se mi u Krapinsko-zagorskoj županiji postavimo i na velike kapitalne projekte koje samostalno jednostavno ne bi mogli iznijeti, a koji u većoj ili manjoj mjeri utječu na život gotovo svakog od nas. Okrenuti budućnosti, a poštujući prošlost, gradimo svi zajedno sretnije i bolje društvo. Želim vam sretan Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom." , riječi su župana Željko Kolara.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook