Prethodni članak
Sljedeći članak

'Da branitelji nisu toliko odolijevali u Vukovaru, pitanje dokle bi stigla srpskočetnička vojska i kada bismo oslobodili Hrvatsku'

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Krapinsko – zagorska županija obilježila je u Zelenjaku


Krapinsko-zagorska županija je, u suradnji s udrugama proisteklima iz Domovinskog rata, obilježila danas Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku.

Obzirom da se ove godine obilježava 30 godina od pada Vukovara i Škabrnje, upaljeno je 30 vukovarskih lampiona.

Koliko je ovo emotivan dan, osobito za sve one koji su branili Vukovar, rekao je ovom prigodom Tomislav Bedeniković, iz Udruge veterana prve gardijske brigade Tigrovi KZŽ, ujedno sudionik obrane Vukovara. – Nakon 30 godina mogu reći da mi je teško svaki puta, teško mi je već tjedan dana prije toga datuma. Kažu da vrijeme liječi rane, to je neistinito, kako idem stariji, sve je teže i gore. Uvijek se sjetim tih dečkiju i to će me pratiti čitav život. Još jednom im hvala i klanjam se njihovoj žrtvi – rekao je Bedeniković.

Župan Željko Kolar rekao je kako se na ove dane sjećamo svih Vukovaraca, branitelja Vukovara, stanovnika Vukovara i Škabrnje i svih poginulih branitelja u Domovinskom ratu. – No, Vukovar je ipak nešto posebno. Žrtva Vukovara je drugačija, u pogledu toga da se u Vukovaru branila čitava Hrvatska. Da toliko nisu hrvatski branitelji odolijevali u Vukovaru, pitanje dokle bi stigla ta srpskočetnička vojska i koliko bi nam trebalo da ponovno oslobodimo kompletan teritorij Hrvatrske. A zvjerstva koja su se događala u Vukovaru još su i danas nezamisliva normalnom ljudskom umu, kao i podatak da još i danas ne znamo za mnoge stanovnike i branitelje Vukovara gdje su pokopani. No, Vukovar je grad koji stoji, u kojem žive mladi ljudi, u kojem moramo omogućiti normalan život i osigurati budućnost i to je zadatak svih nas koji živimo u bilo kojem dijelu Hrvatske – rekao je Kolar.

U kratkom su programu obilježavanja sudjelovali i Josipa Lončar koja je otjepvala hrvatsku himnu i prigodne pjesme te Nikola Kristić s nekoliko prigodnih stihova.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježit će se i u svim zagorskim općinama i gradovima, gdje će se upaliti vukovarski lampioni.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook